Kızgınlık dönemindeki köpekler
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Dişi köpekler, üreme döngülerinin doğurganlık aşamasına geldiklerinde "kızgınlık" dönemine girmektedir. Kızgınlık dönemi ortalama olarak 3 hafta sürmektedir ve bir köpek çoğunlukla 6 ila 8 ayda bir kızgınlık dönemine girecektir.
Pek çok ırkta, köpekler yaklaşık 6 aylık olduklarında ilk kızgınlık dönemine girmektedir; ancak bunun daha erken ya da daha geç olması da mümkündür.
Vajinadan bir miktar kanama olduğunda, vulva şiştiğinde ve köpeğiniz daha sık idrara çıktığında, çoğunlukla kızgınlık döneminde olduğu anlaşılabilir. Dişi kopekler çok fazla kan üretmez ve küçük bir köpekte kanamanın farkına bile varmayabilirsiniz.
İstenmeyen ilgi
Dişi köpeğiniz kızgınlık dönemindeyse, fark edeceğiniz ilk şey, yarıçapı çok büyük bir alan içindeki kısırlaştırılmamış erkek köpekleri kendine çekecek olmasıdır. Davranışları çok değişecektir; normal durumda erkek köpeklerin üzerine çıkmasına izin vermiyorsa, kızgınlık döneminde olduğunda, nerdeyse kesin olarak buna izin verecektir.
Buna ek olarak, erkek köpekler, kızgınlık dönemindeki bir dişiye ulaşmak için şaşırtıcı derecede uzak yerlere gidecektir. Dişi köpeğiniz kızgınlık dönemindeyken, gözetimsiz olarak dışarda bırakılması tavsiye edilmemektedir ve her yürüyüşe çıktığınızda, onu tasma kayışıyla zaptetmeniz gerekecektir. Karşılaştığınız diğer evcil hayvan sahipleri genellikle köpeklerini kontrol edebilecektir; ancak kızgınlık dönemindeki bir dişinin kokusu, bazı köpeklerde agresif davranışa neden olabilir.
Kanama
İkinci sorun kanamadır. Köpeğinizde oralığı kirletmeye yetecek kadar kanama oluşuyorsa, onu temizlenmesi kolay, halı kaplı olmayan yerlerde tutmanız gerekebilir. Erkek ziyaretçileri (ve potansiyel olarak yavruları) olmasını istemediğiniz takdirde, tamamen dışarda kalması kötü bir fikirdir.
Yavru elde etmeyi planlamadığınız takdirde, en iyi yöntem onu kısırlaştırmaktır. Kısırlaştırma, köpeğinizin kızgınlık dönemine girmesini önleyecektir.
Dişi köpeğinizin kısırlaştırılması için en iyi zamanlama konusunda bazı tartışmalar vardır. Bazı veteriner hekimler köpeğin bir kızgınlık dönemi geçirdikten sonra kısırlaştırılmasını tavsiye ederken, bazı veteriner hekimler de 6 aylık gibi erken bir dönemde kısırlaştırılmasını önerecektir. Veteriner hekiminize, köpeğiniz için hangi hareket tarzını doğru bulduğunu sorun.
Related Articles
-
Ayrılık kaygısı
Köpeğinizi kendi başına bırakmak zorundaysanız, bu durum ayrılık kaygısına neden olabilir ayrılık kaygısı, çoğunlukla sahibine aşırı bağlılıktan kaynaklanmaktadır. Bu, sütten çok erken kesilmiş olmasının, terk edilmesinin sonucu olabilir ya da yalnızca köpeğin mizacına bağlı olabilir. Biraz alışveriş yapmak için koşturduğunuz sırada köpeğinizi yalnızca yirmi dakika yalnız bırakırsınız ve geri döndüğünüzde, mutfakta çöpleri yere dökmüş, bir yastığı parçalamış ya da koridorunuza idrarını yapmıştır.