Yavru Köpeğimin Vücut Dilini Nasil Anlayabilirim?
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Yavru köpekler yürümeyi, oynamayı ve başka yavru köpeklerin davranışlarını öğrenirken, aynı zamanda nasıl konuşacaklarını da öğrenirler. Her ne kadar yavru ve yetişkin köpekler kelimeler kullanmasa da düşüncelerini ve duygularını, vücut dilleri ve başka anlamlı davranışlarla anlatırlar. Yavru köpeğin vücut dilini anlamak, onunla iletişim kurmanızı kolaylaştıracaktır.
Yavru Köpeğinizin Vücut Dilini Nasıl Anlayabilirsiniz
Yavru köpeğinizin yüz ifadelerine gülebilir veya bunları sevimli bulabilirsiniz; ama anlamı, tüylü suratlarındaki görünüşün çok daha ötesine geçer. The Spruce Pets'e göre yavru köpekler, iletişim kurmak için gözlerinden kuyruklarına kadar tüm vücutlarını kullanırlar.
Gözler: Göz kısma ve düşen göz kapakları, özellikle de okşanmak gibi keyifli bir aktivite sırasındaki mutluluğu veya keyfi gösterir. Kocaman açılmış gözler, tetikte olmayı gösterir. Bakıştan veya göz temasından kaçınma itaate veya strese işaret ederken dik bakmak meydan okumaktır ve yavru köpeğinizin egemenliğini ortaya koyduğunun belirtisidir. Göz bebeklerine de dikkat edin. Saldırmaya hazırlanan agresif bir yavru köpeğin göz bebekleri büyür.
Kulaklar: Kulakların boyu ve şekli, kulak dilinin ne kadar kolay görülüp anlaşılacağını etkilerken, tetikteki bir yavru köpeğin kulakları diktir ve yüzü öne bakmaktadır. Başlarının arkasına yatırılan kulaklar, korkunun veya itaatin işaretidir.
Ağız: Yayılmış bir dille kısmen açık bir ağız, mutlu ve rahat bir yavru köpeği gösterir. Yalayan veya yalayacakmış gibi hareket eden bir dil, sakinleşmeyi gösterir. Başka bir köpeğin ağzını veya burnunun ucunu tutan veya ısıran bir yavru köpek, üstünlüğünü göstermeye çalışıyordur. Bu jestleri okumak gayet kolaydır, ama yavru bir köpeğin dişlerini göstermesini anlamak o kadar değil. Köpek dişlerini gösterecek şekilde yukarı çekilmiş dudaklar, baskınlığın ve saldırganlığın bir göstergesiyken sıcak bir gülümseme şeklinde yana çekilen dudaklar, itaatin belirtisidir.
Duruş: Yavru köpeğinizin tavırları, ciltler dolusu şey anlatır. Kendine güvenen ve üstünlük sergileyen köpekler, başı dik yürür ve kendilerini dik tutar. Diğer baskın duruşlar arasında başka köpeklere veya insanlara çarpma, itme, üzerlerine eğilme ve tepeden bakma sayılabilir. Kendini güvende hissetmeyen yavru köpekler kulaklarını düzleştirerek, başlarını eğerek ve kuyruklarını bacakları arasına sıkıştırarak kendilerini daha küçük göstermeye çalışır. Uysal bir şekilde patisini uzatmak ve göbeğini açacak şekilde yatmak da size itaatinin veya rahatlığının göstergeleridir.
Tüy: Yavru köpeğinizin tüyleri bile size ruh halini anlatabilir. Korku veya saldırganlık yüzünden tetikteki köpekler boyun tüylerini kaldıracaktır (omurgaları boyunca uzanan tüyler dikilecektir).
Kuyruk: Sallanan bir kuyruğun mutluluğu ve dost canlılığını gösterdiğini düşünebilirsiniz. Fakat başka vücut dili türlerine bağlı olarak kuyruk sallamak, başka ruh hallerini de gösterebilir diyor The Spruce Pets. Yavru köpeğinizin arka kısmı veya tüm vücudu sallanıyorsa bu gerçekten de sizi gördükleri için heyecanlı ve mutlu olduklarını gösterir. Bununla birlikte daha yavaş sallanan bir kuyruk emin olmamayı ve tereddüdü ifade ederken, dik tutulan ve dar bir yayda hızla sallanan bir kuyruk, korkuyu veya saldırganlığı gösterir.
Yavru Köpeğin Davranışları Büyüdükçe Nasıl Değişir
Belirli türdeki yavru köpek davranışları ayrıca mevcut gelişim aşamalarına karşılık gelir.
Diş Çıkarma: Yavru köpeklerin, yaklaşık üç haftalıkken çevresini kemirmesi veya dişlemesi, bebek dişlerinin çıktığını gösterir. Yaklaşık üç ila altı aylıkken yoğun şekilde dişleme ve çiğneme yanında artan saldırganlık, yetişkin dişlerinin çıktığı anlamına gelir diyor Cuteness. Bu, yavru köpeğinize bir çiğneme oyuncağı vermek ve ayakkabılar ile diğer değerli eşyaları köpeğin uzanamayacağı bir yere kaldırmak için iyi bir zamandır.
Sosyalleşme: Yaklaşık dört haftalıkken yavru köpekler, keşfetmek üzere annelerinden ve kardeşlerinden uzaklaşarak cesaretlerini ve meraklarını sergilemeye başlar. Yeni insanlarla, evcil hayvanlarla ve deneyimlerle onları tanıştırarak sosyalleşmelerini sağlamak için bu iyi bir zamandır.
Ergenlik: Yaklaşık 12 haftalıkken yavru köpeğinizin üstünlük göstermeye çalıştığını ve evdeki yerlerini öğrenirken belirlenen sınırları zorladıklarını göreceksiniz. Bu, kararlı olmanın ve aynı zamanda bol miktarda güvence sağlamanın zamanıdır. Yaklaşık altı aylıkken yavru köpeğiniz aile içinde kendini daha güvende hissetmeli ve rolüne alışmalıdır.
Cinsel Olgunluk: Her ne kadar ırklar arası farklar görünse de yavru köpekler genellikle yaklaşık altı aylıkken kendi buluğ çağlarına erişir. Dişiler, insan mensturasyonuna benzer fiziksel belirtiler gösterir. Bu çağdaki erkek köpekler bölgelerini işaretleyebilir, evden uzaklaşmayı deneyebilir ve yollarına çıkan hemen her şeyin üstüne binmeye çalışabilir diyor American Kennel Club. İstenmedik gebelikleri önlemek ve istenmedik davranışları azaltmak için yavru köpeğinizi kısırlaştırmak en iyi yöntemdir.
Belirli yavru köpek davranışlarının arkasındaki anlamı anlamak ve köpeğinizin vücut dilini okumak, tüm köpek ebeveynleri için önemli becerilerdir. Bu beceriler yavru köpeğinizle daha iyi bir bağ kurmanıza yardımcı olmakla kalmayacak, ayrıca duygusal açıdan uyumlu bir köpek olarak büyümeleri için yavru köpeğinizin duygusal ihtiyaçlarına daha iyi cevap vermenize de yardımcı olacaktır.
Related Articles
-
Ayrılık kaygısı
Köpeğinizi kendi başına bırakmak zorundaysanız, bu durum ayrılık kaygısına neden olabilir ayrılık kaygısı, çoğunlukla sahibine aşırı bağlılıktan kaynaklanmaktadır. Bu, sütten çok erken kesilmiş olmasının, terk edilmesinin sonucu olabilir ya da yalnızca köpeğin mizacına bağlı olabilir. Biraz alışveriş yapmak için koşturduğunuz sırada köpeğinizi yalnızca yirmi dakika yalnız bırakırsınız ve geri döndüğünüzde, mutfakta çöpleri yere dökmüş, bir yastığı parçalamış ya da koridorunuza idrarını yapmıştır.