Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Gülümser gibi görünürken, zıplarken ve patileriyle birbirlerine dokunurken hiç köpekleri parkta izleyip "Köpekler ne hakkında düşünür?" veya "Köpekler nasıl düşünür?" diye merak ettiniz mi? Belki uzun uzun camdan dışarıya bakan köpeğinizi izleyip aklından neler geçtiğini merak ettiniz veya işe gitmeden önce köpeğinizle konuşup söylediğiniz her şeyi anladığından kesinlikle emin hissettiniz. Peki anlıyorlar mı? Göz teması gibi sözlü olmayan iletişimleri ve hatta havlama gibi sözlü iletişimleri ne söylediğinizi anlamış gibi göründüğü için köpeğinizin sizi anladığını varsayıyor musunuz?
Bir köpeğinin beyninin nasıl çalıştığını merak etmek yeni bir şey değil. İnsanlar yüzyıllardır bu sorunun cevabını merak ediyor. 1789'a dayanan Jeremy Bentham'ın bu alıntısını düşünün: "... Soru 'Akıl yürütebiliyorlar mı?' veya 'Konuşabiliyorlar mı?' değil, 'Acı çekiyorlar mı?' olmalı." Köpeğini seven herkes, tüylü dostunun kendisiyle iletişim kurabildiğini düşünmek ister. Hatta çoğu, köpeğinin çok çeşitli duygular yaşadığına inanır ve köpeklerinin mutluluğundan ve duygusal durumundan endişe duyar. Bu nedenle evcil hayvan sahipleri, arada dil engeli olsa bile köpeklerin iletişim kurduğuna inanmak ister.
Köpekler, sizinle aynı dilde kelimeleri kullanarak konuşamasa da çevrelerindeki dünyayı anlayabilir. Önemli olan, ne düşündüklerini öğrenmek ve iletişim ipuçlarını daha iyi anlamak için beyinlerinin nasıl çalıştığını anlamaktır.
Köpekler, İnsanlar Gibi Düşünür mü?
İnsan beyninin dili nasıl işlediğini gösteren birçok çalışma vardır ancak köpekler nasıl düşünür? Budapeşte'deki Eötvös Loránd Üniversitesi sinir bilimcileri, Science'ta MR ile on üç aile köpeğinin beyinlerini taradıkları bir çalışma yayımladılar. Köpekler, tarayıcıdayken hem öven bir tonda hem de duygusal olarak nötr bir tonda söylenen, "aferin" gibi anlamlı bir ifade ve "eğer" gibi anlamsız bir ifade şeklinde eğitimcilerinin söylediği çeşitli ifadeleri dinlediler. Bulgular, tonlama ne olursa olsun, insan beyninde olduğu gibi anlamlı ifadelerin beynin sol yarı küresinde işlendiğini ancak anlamsız ifadelerin kaydedilmediğini gösterdi. Araştırma ekibinin bir üyesi olan sinir bilimci Attila Andics, " Bu, bu kelimelerin köpekler için bir anlamı olduğunu gösteriyor" diyor.
Bu çalışmada tonlama, köpeklerin anlama yetisinde rol aldı ve köpeklerin beyninin sağ yarı küresinde işlendi. Örneğin, övgü içeren ifadeler, beynin ödül sistemi bölgesini aydınlattı. Bu çalışmanın bulguları, ifadelerin anlamının ve seslendirildiği tonun ayrı bir şekilde işlenerek köpeklerin, kendilerine tam olarak ne söylendiğini anlamasına yardımcı olduğunu göstermektedir.
Köpeklerin Hafızası İyi midir?
Bir yavru köpeği eğitmeyi denediyseniz tutarlı bir eğitimin, köpeğinize birlikte çalıştığınız komutları hatırlamayı öğrettiğini biliyorsunuzdur. Hatta köpeğiniz otur, kalk, yat, pati ver, yuvarlan ve daha birçok eğlenceli komutu biliyor olabilir. Bazı köpekler, patilerini kapıya koyarak veya kapının yanında oturarak ya da havlayarak tuvaletlerini yapmak için dışarı çıkmaları gerektiğini sahiplerine bildirmek için koşullanmıştır.
Current Biology'de kısa süre önce yayımlanan bir çalışma, köpeğinizin hafızasının yalnızca görevleri tamamlamak için değil, aynı zamanda düşündüğünüzden çok daha fazla eyleminizi hatırlama konusunda eğitilebileceğini ifade etmektedir. Araştırma ekibi, köpeklerin olaysal belleğe erişimi olup olmadığını keşfetti. Yani, olmuş olayları hatırlama ancak bu anların yeniden meydana gelmesini beklemeye koşullanmama durumu. Sonuçlar, insanlarda olduğu gibi, köpeklerin de belirli bir süre geçtikten sonra olayları koşulsuz şekilde hatırlayabildiğini gösterdi. Yani köpekler insanları, yerleri ve özellikle de davranışları için ödüllendirilmese bile ifadeleri hatırlıyor. Bu, insanların onlarla nasıl iletişim kurduğunu ve bizimle nasıl etkili bir şekilde iletişim kurabileceklerini öğrenmelerine yardımcı oluyor.
Bu yüzden yavru köpeğiniz, eğitim programınızı takip etmekte zorlanıyorsa hayal kırıklığı yaşamayın. Bu, eğitilemeyecekleri anlamına gelmez. Sonuçta evcil hayvanınız çok zeki. Yalnızca küçük olduğu, eğlendiği ve kelebekleri kovalamak veya tasmasını kemirmek gibi dünyadaki tüm inanılmaz ve yeni deneyimlerle dikkati dağıldığı için olabilir. Eğitmekte yine de zorluk yaşıyorsanız bölgenizde bir profesyonelle iletişim kurun veya eğitim programı önerileri için veterinerinizle görüşün.
Peki Köpekler Ne Hakkında Düşünür?
Köpek beyninde yapılan çalışma, köpeklerin iletişimi anlayabildiğini göstermek için kesinlikle yararlı olsa da akıllarından tam olarak ne geçtiğini öğrenme konusunda daha fazla ayrıntı öğrenmek istiyor olabilirsiniz. Hazırladığınız ev yapımı köpek ödül mamaları hakkında ne hissettiklerini hiç merak ettiniz mi? Evet, köpeğiniz onları hemen mideye indirdi ancak bu her anlama gelebilir. Belki çok açtı veya sadece duygularınızı incitmek istemiyordu. Ödülleri çok seviyor ve sabırlı bir şekilde yenilerini hazırlamanızı bekliyor da olabilir. Gerçek şu ki, akıllarından neler geçtiğini dakikası dakikasına bilmenin kesin bir yolu yok. İpuçlarını çözmek ve düşüncelerinin ne olduğunu anlamak size kalmış. Sonuçta köpeğiniz sizin en yakın arkadaşınız!
Hiç "Köpekler ne düşünür?" diye merak ettiniz mi? Belli bir anda köpeğinizin tam olarak ne düşündüğünü bilemeseniz de kişiliklerini ve davranışlarını öğrenebilirsiniz. Bu da gün içinde ne düşünüyor ve hissediyor olabileceklerini yorumlamanıza yardımcı olur. Ayrıntıları düşünmek size ve hayal gücünüze kalmış!
Yazarın Biyografisi
Erin Ollila
Erin Ollila, kelimelerin gücüne ve bir mesajın, hedef kitlesini nasıl bilgilendirebileceğine ve hatta dönüştürebileceğine inanıyor. Röportajlar, başkası adına yazılanlar, blog gönderileri ve yaratıcı kurgu dışı eserler içeren yazıları internette ve basılı olarak bulunabilir. Erin, SEO ve sosyal medyadaki her şeyle ilgileniyor. Fairfield Üniversitesi, Yaratıcı Yazarlık bölümünden M.F.A. ile mezun oldu. Ona Twitter'daki @ReinventingErin hesabından ulaşın veya http://erinollila.com adresinden hakkında daha çok bilgi edinin.
İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA
İlgili Yazılar
-
Ayrılık kaygısı
Köpeğinizi kendi başına bırakmak zorundaysanız, bu durum ayrılık kaygısına neden olabilir ayrılık kaygısı, çoğunlukla sahibine aşırı bağlılıktan kaynaklanmaktadır. Bu, sütten çok erken kesilmiş olmasının, terk edilmesinin sonucu olabilir ya da yalnızca köpeğin mizacına bağlı olabilir. Biraz alışveriş yapmak için koşturduğunuz sırada köpeğinizi yalnızca yirmi dakika yalnız bırakırsınız ve geri döndüğünüzde, mutfakta çöpleri yere dökmüş, bir yastığı parçalamış ya da koridorunuza idrarını yapmıştır. -
Kızgınlık döneminde yavru köpeğinizin idare edilmesi
Yavru köpeğiniz kısırlaştırılmamışsa, ilk olarak yaklaşık 5-8 aylıkken kızgınlık dönemine girecektir. Çiftleştirmek istemediğiniz takdirde, bir yavru köpeğin kızgınlık dönemine girmesinin hiçbir yararı yoktur ve pek çok köpek sahibi, kızgınlık dönemine girmeden önce yavru köpeklerini kısırlaştırmaya karar vermektedir.