İlk yardım ile ilgili ipuçları

Published by
min read

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Umarız ki, köpeğiniz kendisini asla ciddi şekilde yaralamaz; ancak enerji düzeylerinin yüksek olması, bazen birkaç yara almalarına ve dolayısıyla yararlı temel İlk Yardım bilgileri edinmenize neden olmaktadır.

İlk yardım çantası

Acil durumlar için, birkaç temel malzemeyi her zaman elinizin altında bulundurmalısınız: pamuklu bandajlar; hidrofil pamuk ya da temiz sargı bezleri; yaraları yıkamak için havan dostu hafif bir antiseptik ve batan iğneleri ya da objeleri ağzından çıkarmak için cımbız.

Kemikler, sopalar ve toplar

Kemikler, sopalar ve toplar, köpeğin ağzında ya da damağında takılıp kalabilir. Bunun olması halinde, köpeğinizin patileriyle ağzını kurcaladığını ya da çenesini kaptmak için çabaladığını fark edebilirsiniz. Bu objeyi elinizle ya da cımbızla çıkarabilirsiniz; ancak bu işin sakinleştirici ilaç kullanılarak yapılması gerekiyorsa, köpeğinizi veteriner hekiminize götürmeniz gerekecektir. Önlemek her zaman iyileştirmekten daha iyidür; bu yüzden, köpeğinizin küçük toplarla oynamasına izin vermeyin ve sopaları atmaktan kaçının.

Yanıklar

Köpeğinizin sıcak su, yağ, kimyasal maddeler ya da buzdan kaynaklanan bir yanığı varsa, hemen ilgiye ihtiyacı olacaktır. Hafif yanıklar evde tedavi edilebilir - yalnızca etkilenen bölgeyi hafif bir antiseptikle temizleyin ve aloe vera gibi rahatlatıcı bir krem ya da jel uygulayın. Ciddi yanıklarla veteriner hekimin ilgilenmesi gerekecektir; bu nedenle köpeğinizi derhal veteriner hekime götürmelisiniz.

Kesikler ve yaralar

Kırık cam parçaları gibi keskin şeylerin üzerinde koşarlarsa, köpeklerin vücutlarında, özellikle de ayaklarında kesikler ya da yaralar oluşabilir. Bu durum gerçekleşirse, etkilenen bölgeyi Hibiscrub gibi hafif bir dezenfektanla temizleyin ve gerekiyorsa bir bandaj uygulayın. Kanamayı durduramıyorsanız ya da yara ciddiyse veteriner hekiminize danışın.

Köpek ısırmaları

Köpeğiniz başka bir köpek tarafından ısırılacak kadar şanssızsa, her zaman bir veteriner hekim tarafından kontrol edilmelidir. Isırık ya da ısırıklar hafifse rutin bir randevu alın ve eğer ısırıklar ciddiyse, evcil hayvanınızın acil durum olarak kabul edilmesini sağlayın.

Kulak sorunları

Köpeğinizin kulaklarının içi parlak, açık pembe rekte olmalı, kulak kiri ya da akıntı mevcut olmamalıdır. Kötü bir kokuları olmamalıdır. Bir kulak sorunundan şüphelenirseniz, her zaman bir veteriner hekime danışmalısınız.

Göz sorunları

Köpeğinizin gözlerinde kaşınma ya da konjunktivit gibi herhangi bir sorun varsa, veteriner hekiminize danışmalı ve başarabildiğiniz ölçüde gözlerini ovuşturmasını önlemelisiniz.

Nöbetler

Nöbet, sıklıkla çeneyi ısırma ve salya akıtmayla birlikte ortaya çıkan ani, kontrol edilemeyen kasılma hareketleriyle fark edilebilir. Nöbet geçiren bir köpek, çoğunlukla yan tarafına doğru düşecek ve çevresindekilerin farkında olmayacaktır.

Köpeğiniz bir nöbet geçiriyorsa, onu dizginlemeye çalışmayın. Bunun yerine, çevresindeki yaralanmaya neden olabilecek mobilyaları ya da sert objeleri kaldırın Daha sonra, ışık, radyo, televizyon, çamaşır makinesi gibi tüm uyaranları kapatın ve sessizce düzelebilmesi için odayı karartın.

Not: Köpeğinizde bir nöbet söz konusuysa, DAİMA veteriner hekiminize danışmalısınız.

Kırık ya da kopmuş tırnaklar

Bunlar son derece ağrılı olabilir ve hızla enfekte olma eğilimi gösterir. Sıklıkla kanama da fazladır. Çoğunlukla antibiyotik kullanımının gerekli olması ve tırnakların sakinleştirici ilaç ya da anestezi altında tekrar kesilmesi gerekebileceğinden, köpeğinizi veteriner hekiminize götürmeden önce, mümkünse ayağına bir bandaj uygulamaya çalışın.

Güneş çarpması

Güneş çarpması konusunda olabilecek en iyi tavsiye, önlemenin iyileştirmekten daha iyi olduğudur. Sıcak günlerde köpeğinizin güneşte çok uzun süre kalmamasını sağlayın ve öğle sıcağında dışarıya çıkmasını engelleyin.

Hafif bir güneş çarpması geçiriyorsa, yapabileceğiniz en iyi şey, onu ıslak havlular ya da bir vantilatörle serinletmek ve bol miktarda soğuk su içmesini ve bol bol dinlenmesini sağlamaktır. Ciddi güneş çarpması durumunda, bir veteriner hekimin ilgilenmesi gerekecektir.

Topallama

Köpeğinizin belirgin bir ağrısı varsa ve bacağına ağırlığını veremiyorsa, bir kırık söz konusu olabileceğinden, onu derhal veteriner hekiminize götürmelisiniz.

Çok ciddi olmayan durumlarda, hasarlı tırnakları inceleyin ve taban yastıklarını batmış olan dikenler, kum taneleri ya da kesikler açısından kontrol edin.

Zehirlenme

Bazı köpekler son derece meraklıdır ve köpeğinizin, almaması gereken bir şeyi ele geçirme olasılığı her zaman vardır. Tıpkı güneş çarpmasında olduğu gibi, önlemek iyileştirmekten daha iyidir ve eviniz ve bahçeniz, salyangoz ilaçlı peletler, çamaşır suyu ve çikolata gibi onun sağlığı için zararlı olabilecek şeylere erişememesini sağlayacak şekilde bir köpek için güvenli olmalıdır. Köpeğinizin sindirim sisteminde zararlı bir şey olduğundan kuşkulanırsanız, sorunun ve panzehirin belirlenmesine yardımcı olacağı için, daima ambalajı da veteriner hekiminize götürmelisiniz. Kötüleşme ortaya çıkarsa, acilen veteriner hekiminizle görüşmelisiniz.

Trafik kazaları

Köpeğinizin bir trafik kazası geçirmesi halinde, derhal veteriner hekiminizi aramalısınız. Köpeğiniz şokta olabilir ve beklenmeyen tepkiler verebilir; dolayısıyla, ona dikkatle yaklaşmalısınız. Mümkünse, köpeğinizi bir battaniyenin (ya da otomobilden alacağınız paspası da kullanabilirsiniz) üzerine alarak kaldırın ve olabildiğince hızlı bir biçimde onu veteriner hekime götürün. Hareket edemiyorsa, veteriner hekiminizden doğrudan olay yerine gelmesini istemeniz gerekebilir.

Arı sokmaları ve böcek ısırıkları

Köpeğinizi arı sokmuş olması ve ağız, burun ya da boğaz çevresinde solunum güçlüğüne neden olan şişme varsa, onu derhal bir veteriner hekime götürmelisiniz.

Bir böcek sokması ya da ısırığı ciddi herhangi bir soruna yol açmazsa, etkilenen bölgeye soğuk kompres uygulayarak köpeğinizin rahatsızlığını azaltabilirsiniz.

Umarız ki, köpeğiniz kendisini asla ciddi şekilde yaralamaz; ancak enerji düzeylerinin yüksek olması, bazen birkaç yara almalarına ve dolayısıyla yararlı temel İlk Yardım bilgileri edinmenize neden olmaktadır.

Related Articles

  • Gıda Alerjileri Köpeğinizi Ne Şekilde Etkileyebilir?

    Dogs running Köpeklerde evcil hayvan maması alerjileri ve gıda intoleransının bulguları, belirtileri, tedavileri ve evcil hayvanınız üzerindeki etkileri hakkında bilgi edinin.
  • Köpeklerde deri sorunları

    Dogs running Köpeklerde Alerjik Dermatit hastalığının ve diğer deri rahatsızlıklarının uyarıcı işaretlerini, belirtilerini ve tedavilerini öğrenin.
  • Köpeğinizin Kilosu İyi mi?

    Dogs running Köpeğinizin kilolu olup olmadığını nasıl anlarsınız? Öncelikle veteriner hekiminiz, düzenli kontrollerde köpeğinizi tartar. Kontroller arasında, ellerinizi köpeğinizin kaburgalarına yerleştirin. Hissetmesi zor veya hatta imkansız mı? Öyleyse köpeğiniz aşırı kilolu olabilir.
  • Köpeğinizin kilosunu kontrol altında tutma

    Bir evcil hayvan ideal kilosunun %15 veya daha üzerindeyse obez olarak tanımlandığını biliyor muydunuz? Bu, Chihuahua gibi küçük bir köpek için yalnızca 330 gram ederken bir Rottweiler için 7,5 kilograma denk gelir.

Related Products