Köpeğinizin Kilosu İyi mi?

Yayımlayan :
dk okuma süresi

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Hepimiz köpeklerimizin mümkün olduğunca sağlıklı ve en iyi kiloda olması ve kalması için uğraşırız. Fit ve zayıf olmak, insanlarda olduğu gibi köpekler için de önemlidir, yaşam süresini uzatabilir ve hepimiz, güzel dostlarımızla mümkün olduğu kadar zaman geçirmek isteriz. Peki köpeğinizin ideal kiloda olduğunu anlamanın kolay yolları nelerdir? Şimdi burundan kuyruğa bir seyahat edip bakalım.

İdeal kilo

Başlamadan önce kiloyu konuşmamız gerekiyor. Köpeklerde aşırı kilo, bu günlerde büyük bir sorun. Avrupa'daki köpeklerin %40 - %50'sinin aşırı kilolu veya obez olduğunu düşünülüyor. Bu yüzden bu konuda dikkatli olmamız gerekiyor. 

Veteriner hekiminiz muhtemelen en özenli bakılan köpekler için bile kilo almanın ne kadar kolay olduğunu sizinle konuşmuştur. Çok fazla yemek, fazla atıştırmalık ve çok az egzersiz gibi bariz olası nedenlerin yanı sıra buna katkı sağlayan başka etkenler de olabilir:

  • Evcil hayvanlar, yaşları ilerledikçe daha az hareketli olur ve bu nedenle kilolarını korumak için daha az kaloriye ihtiyaç duyarlar. 
  • Labrador Retriever ve Cocker Spaniel gibi bazı ırklar, diğer ırklara kıyasla kilo almaya daha yatkındır. 
  • Kısırlaştırma işlemi de köpeklerin metabolizmasını değiştirerek onları kilo almaya daha eğilimli hale getirir.
  • Bazı durumlarda, kilo alımı tedavi gerektiren belirli tıbbi rahatsızlıklarla ilişkilidir.

Dikkat edilecek diğer bazı işaretler:

  • Sıkı bir tasma. 
  • Yavaş hareket.
  • Yürüme ve koşmada zorluk.
  • Nefesin kesilmesi.
  • Normalden fazla uyuma.

Köpeğinizi yaşamı boyunca düzenli aralıklarla tartmak, güzel bir alışkanlıktır. Yavruyken doğru hızda büyüdüklerini kontrol edebilirsiniz ve yetişkin bir köpek olduklarında kilolarının artıp azaldığını çok hızlı bir şekilde fark edebilirsiniz. Hem kilo alma hem de kilo kaybı hastalık işaretleri olabilir ve eğilimleri ne kadar erken fark ederseniz o kadar hızlı harekete geçebilirsiniz. 

Köpeğinizin ideal kiloda olup olmadığından emin değilseniz veteriner hekimden veya hemşireden başlamanıza yardımcı olmasını rica edin. Kilo ölçümü için her ay veteriner hekimi ziyaret etmek de köpeğinizin klinikle ve veteriner hekim ekibiyle pozitif ilişkilendirmeler kurması için iyi bir yöntemdir.

Burundan kuyruğa sağlık turu

  • Temiz, sağlıklı burun. Burunların her zaman ıslak olması gerektiği biraz efsane olsa da yine de kullanışlı birer sağlık göstergeleridir. Fazla mukusa ya da burun akıntılarına ve hapşırıklara dikkat edin. Soyulma ya da renk kaybı da veteriner hekime gitmeniz gerektiğinin işaretleridir.
  • Parlak dişler. Diş hastalıkları köpeklerde oldukça yaygındır, bu nedenle ağız sağlıklarına dikkat etmek önemlidir. Nefes kokusu, dişlerde kahverengi veya sarı birikmeler ve kırmızı diş etlerine dikkat edin. Diş fırçalama alışkanlığı edinmeniz en iyisidir ancak zaten diş taşı varsa ilk önce veteriner hekiminizle görüşün ve bir uzmanın görüp gerekirse temizlemesini sağlayın. Her zaman insanlar için değil, köpekler için üretilen diş macunları kullanın. 
  • Parlak, ışıltılı gözler. Köpeğinizin gözleri açık, temiz ve çapaksız olmalıdır. Bazen tüm hayvanların göz pınarında biraz çapak birikir. Bu, tozları dışarıda tutmak için gözün koruyucu mekanizmasının sonucudur. Ancak gözlerde kısılma, kırmızı gözler, patiyle gözlere dokunma veya aşırı gözyaşı akması fark ederseniz mümkün olan en kısa sürede veteriner hekime gidin. Köpeğinizin görme yetisiyle ilgili olarak işleri şansa bırakmak istemezsiniz.
  • Temiz kulaklar. Tüm kulaklarda biraz kulak kiri olması normaldir ancak çok uzun ve tüylü kulakları olan bir köpeğiniz varsa bu durum sorunlu olabilir. Aşırı kafa sallama, kulakları kaşıma veya kokan, kir dolu, kırmızı kulaklar endişe sebebidir.
  • Sağlıklı tüyler ve deri. Köpeğinizin tüyleri parlak ve iyi durumda olmalıdır. Kaşıntı, tüy dökülmesi ve kabuklanmaya dikkat edin ve pire gibi parazit belirtileri için haftada birkaç kez tüylerini kontrol edin. Beslenme ve genel sağlık, tüylerin durumunda büyük bir fark yaratabilir. Bu nedenle köpeğinizin tüylerinin solgun veya az olduğunu hissederseniz köpeğinizin beslenmesi hakkında görüşmek ve bir rahatsızlığı olmadığından emin olmak için veteriner hekiminizle görüşün.
  • Artrit ve eklem sorunları, özellikle belirli ırklarda ve yaşlanan köpeklerde yaygın olarak görülür. Aksama veya topallama olup olmadığına bakın. Köpeğinizin ilk ayağa kalktığında katı duruyor gibi göründüğünü ve hareket ettikçe bu durumun geçtiğini fark edebilirsiniz. Ayrıca köpeklerde arabaya binmede ya da merdiven çıkmada isteksizlik gibi durumlara dikkat edin. Bunlar, kalça veya sırt sorunlarının başlangıç işaretleri olabilir.
  • Tuvalet alışkanlıkları. Söz konusu tuvalet olduğunda köpeğiniz için neyin normal olduğunu bilmek gerçekten önemlidir. Renkte, sıklıkta veya kıvamda bir değişiklik fark ederseniz buna hızla müdahale edebilirsiniz.
  • Sallanan kuyruk! Çoğumuz köpeklerimizi diğer herkesten iyi tanırız ve kötü ya da üzgün hissedip hissetmediğiniz muhtemelen davranışlarından anlıyorsunuzdur. Ancak eğlenceli şekilde sallanan bir kuyruk çoğunlukla ilgilenen, tetikte bir tüylü dostun işaretidir!

Bu listedeki maddelerden bazıları bariz olabilir ancak köpeğinizin alışkanlıkları, sevdikleri ve sevmedikleri konusunda gözlem yapabilmenize gerçekten yardımcı olur. Bunları, düzenli bir kontrol listesi gibi aklınızda tutun ve bir şeyler ters gidiyorsa her zaman bir adım önde olun. Bel çevresine dikkat etmeyi unutmayın: Bu çok önemli!

İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ve Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

İlgili Yazılar

  • Gıda Alerjileri Köpeğinizi Ne Şekilde Etkileyebilir?

    Dogs running Köpeklerde evcil hayvan maması alerjileri ve gıda intoleransının bulguları, belirtileri, tedavileri ve evcil hayvanınız üzerindeki etkileri hakkında bilgi edinin.
  • Köpeklerde deri sorunları

    Dogs running Köpeklerde Alerjik Dermatit hastalığının ve diğer deri rahatsızlıklarının uyarıcı işaretlerini, belirtilerini ve tedavilerini öğrenin.
  • Köpeğinizin kilosunu kontrol altında tutma

    Bir evcil hayvan ideal kilosunun %15 veya daha üzerindeyse obez olarak tanımlandığını biliyor muydunuz? Bu, Chihuahua gibi küçük bir köpek için yalnızca 330 gram ederken bir Rottweiler için 7,5 kilograma denk gelir.
  • Kusma ve İshal: Köpek Acil Durumu mu?

    Evcil hayvanınız kusuyorsa veya ishalse atılacak ilk adım mama vermeyi kesmek ve yalnızca az miktarda ve sık sık su vermektir.

İlgili ürünler