Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Yavru köpeğinizi ilk kez dışarı çıkarmak, ikiniz için de biraz korkutucu bir süreç olabilir. Çaresizlik, merak ve yaramazlık yapma eğilimi bir araya geldiğinde yavru köpeğinizin küçük ve hassas vücudu, bir felaket tarifi gibi görünebilir. Ancak dışarıda olmak gibi farklı ortamlarda rahat hissedebilmek, yavru köpeğinizin gelişiminin önemli bir parçasıdır. Küçük dostunuzu dışarı çıkarmaya ve ona yeni bir dünya tanıtmaya başlamanın en iyi zamanı için bu ipuçlarını izleyin.
Bahçeye çıkarma
Yavru köpeğiniz bahçeye ne zaman çıkabilir? PDSA, bahçeniz güvenli bir şekilde çitlerle çevrili ve aşısız köpekler tarafından kullanılmadığı sürece, yavru köpeğinizin bahçeyi hemen keşfetmeye başlayabileceğini söylüyor. 1-2 saatte bir tuvalet için, uyanır uyanmaz, su içtiğinde ve her yemekten sonra yavru köpeğinizi dışarı çıkarın. Bu zamanlarda tuvaletini yapma ihtimali daha yüksek olduğu için size de akıllı bir köpek olduğu için onu ödüllendirme fırsatı sağlar. Dışarıya yapılan ziyaretler, ilk başta kısa tutulmalıdır ve tabii ki yavru köpeğinizi yakından izlemeniz gerekir. Bu aynı zamanda, yürüyüşlere gitmek ya da halka açık yerlere götürmek üzere onu tasmayla ve kayışla tanıştırmak için de iyi bir zamandır.
Yavru köpekler, aşırı uçlardaki sıcaklıklara karşı oldukça savunmasızdır. Özellikle dışarısı soğuksa tuvalete odaklanıp keşfetme aşamasını atlayarak dışarıda bulunduğunuz zamanı en aza indirin. Ayrıca yavru köpeklerin ıslandığında çok daha hızlı şekilde üşüyeceklerini unutmayın. Bu yüzden yağmurda kalmaları halinde nazikçe ve iyice kurulayın. Yavru köpeğinizi dinleyin; dışarıya çıkmaz istemezse onu zorlamayın, aksi takdirde size güvenmez veya sizden korkar.
Aynı şekilde, yavru köpekler ısıyla ilgili hastalıklara karşı hassastır. Hava sıcaksa dışarıya yapılan gezileri kısa tutun ve sıcak bir günde, gölgeye ve bol miktarda suya erişimi olmadığı sürece yavru köpeğinizi asla dışarıda denetimsiz bırakmayın.
Yavru Köpeğinizi Sosyalleştirme
Yavru köpeğinizin ne zaman güvenle sosyalleşebileceği, bulunduğunuz toplumdaki hastalık riskinin yanı sıra yapılan aşılarına bağlıdır. Veteriner hekiminiz, kullandığı aşıların markasının protokolünün ne olduğunu size söyleyebilir. Sosyalleşme dönemi yalnızca 14 haftalık oluncaya kadar devam eder. Bu nedenle, veteriner hekiminizle yavru köpeğiniz için neyin en iyisi olacağını konuşmanız önemlidir.
Erken sosyalleşme, yavru köpeğinizin içinde yaşayacağı dünyayı tanımasına yardımcı olur. Bu, yavru köpeğinizi aileniz ve arkadaşlarınızla, yabancılarla, diğer köpeklerle, diğer hayvanlarla ve kocaman dünyanın tüm neşeleri ve heyecanıyla aşamalı olarak tanıştırmak anlamına gelir. Yavru köpek okulu, yavru köpeğinizi iyi bir şekilde sosyalleştirmek için harika bir başlangıçtır.
Yavru köpeğinizin tüm aşıları yapılmadan önce aşılanmamış köpeklerle aynı yerde bulunmasından veya riski ortamlara maruz kalmasından korkuyorsanız aşıları tam olan köpeklerle oyun günleri ayarlayabilirsiniz, arkadaşınızın bahçesi gibi düşük riskli ortamları tercih edebilirsiniz veya kendi mülkünüzden çıktığınızda yavru köpeğinizi kucağınızda taşıyabilirsiniz. Her karşılaşmaya hemen bir onay işareti atmayı denemeyin. Yeni deneyimlere alışmak için pozitif bir deneyim gerekir. Yavru köpeğiniz mutlu ve rahat olmadığında bunu zorlamak, ters etki yaratabilir ve uzun vadede korku dolu veya endişeli olmasına neden olabilir. Yavru köpeğinizin güvenli bir şekilde sosyalleşmesinin en iyi yoluyla ilgili veteriner hekiminizden, yavru köpek okulu eğitmeninizden veya nitelikli bir davranış bilimciden tavsiye alın.
İlk birkaç açık hava gezisinde, yavru köpeğinizin aşırı uyarılabilir veya aşırı heyecanlanabilir. Bu durumda ara vermeniz ve günü orada sonlandırmanız, ona dinlenme ve sakinleşme fırsatı tanımanız önemlidir. Ancak hiçbir koşulda aşırı davranışları onu düzenli olarak dışarı çıkarmanızı engellememelidir. Uyaran ve dikkat dağıtan açık havaya büyüdükçe ve geliştikçe alışır ancak sosyalleşme döneminde keşfetme ve sosyalleşme fırsatlarını kaçırmış olan daha yaşlı bir köpek için bu durum daha da zordur. Henüz sosyalleşme aşamasında olan küçük bir yavru köpekte aşırı uyarılma, doğru şekilde sosyalleşmemiş daha yaşlı bir köpekte olduğundan daha az ciddi bir durumdur.
Yavru köpeğinizle dışarıda zaman geçirmek, harika bir bağlanma fırsatıdır. Yeni dünyalarını keşfederken kendisiyle ilgilenmek ve onu korumak için yanında olduğunuzu bilmek güçlü bir bağ oluşmasına yardımcı olur. Tuvalete veya yürüyüşe gitmek için dışarı çıkmaya hazır olduklarında size veya ailenizin diğer üyelerine bakmaya teşvik eder. Ayrıca yavru köpekler henüz öğrenme aşamasında olduğundan, ona dünyada yapılacakları ve yapılmayacakları öğrenmesine yardımcı olmanız için mükemmel bir fırsattır.
Dışarı çıkmak ve keşfetmek, iyi huylu ve çevresiyle barışık olan bir köpek yetiştirme konusunda oldukça önemli bir faktördür. Bu talimatları takip ettiğiniz sürece, yavru köpeğiniz bu büyük ve kocaman dünyada mutlu bir şekilde yaşamaya öğrenirken güvende kalacaktır.
Yazarın Biyografisi
Jean Marie Bauhaus
Jean Marie Bauhaus, yazılarını kucağındaki tüylü bebekleriyle yazdığı Tulsa, Oklahoma'dan bir evcil hayvan annesi, evcil hayvan blog ve roman yazarıdır.
İnceleyen: Dr. Emma Milne BVSc FRCVS ve Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip