Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Yavru köpeğinizi en iyi formunda tutma
Yavru köpeğinizin sağlığını ve yaşam enerjisini koruyacak en iyi kişi sizsiniz. Onun günlük sağlık bakımından sorumlu olmanın yanı sıra onu en iyi tanıyan kişi de sizsiniz. Bu da size, ziyaretler arasında veteriner hekiminizin "gözleri ve kulakları" olma görevi verir. Hasta veya ishal olan bir yavru köpekte sorunun bariz belirtileri görülebilir ancak sağlıklı bir yavru köpeğiniz olduğunu bilmek için hastalık belirtilerini izlemekten daha fazlası gerekir.
Yavru köpeklerin ağzı ve diş bakımı
Diş hastalıkları köpeklerde yaygındır, bu yüzden yavru köpeğiniz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri, düzenli diş temizliği alışkanlığı kazanmaktır. Ancak insanlar için üretilen diş macunları köpekleri uygun olmadığından ve yutulması için tasarlanmadığından, herhangi bir diş macunu kullanmamalısınız. Köpekler için diş macunları hem daha güvenlidir hem de köpeğinizin daha çok tercih edeceği aromalara (nane yerine et gibi) sahiptir. Yavru köpeğinizde diş eti kanaması veya pis "köpek nefesi" olduğunu fark ederseniz bunu veteriner hekiminize bildirin. Veteriner hekiminizden köpekler için diş fırçalarının yanı sıra köpekler için formüle edilmiş özel diş macunları da satın alabilirsiniz.
Yavru köpeğiniz gördüğü her şeyi çiğniyor mu? Diş çıkarma çiğnemesi, yetişkin çiğnemesinden farklıdır ve iğneye benzer tüm yavru köpek dişleri döküldükten sonra olur. Yetişkin köpekler, kontrol edilemez bir çiğneme içgüdüsüne sahiptir ve bunun nedeniyle ilgili farklı teoriler vardır. Nedeni ne olursa olsun terliklerinizi korumak istiyorsanız yavru köpeğinize çiğnemesi için bir şeyler vermeniz iyi bir fikir olabilir!
Yavru köpek kulak bakımı
Her birkaç günde bir, sağlıklı olduklarından emin olmak için yavru köpeğinizin kulaklarının içine nazikçe bakın. Derisi temiz olmalıdır ve kırmızı ya da sert görünmemelidir. Yavru köpeğinizin kulaklarında fazla kulak kiri ya da pisliği olmamalıdır ve kötü bir koku bulunmamalıdır. Veteriner hekiminiz söylemediği sürece köpeğinizin kulaklarına bir şey sokmayın.
Kafasını sallayıp sallamadığına veya kulaklarını kaşıyıp kaşımadığına dikkat edin. Yavru köpeğinizde, bakteriyel veya mantar enfeksiyonu, enflamasyon veya kulak maytları gibi kulakla ilgili sorun olduğunu düşünürseniz veteriner hekiminizi ziyaret etmekten çekinmeyin.
Sağlıklı bir yavru köpeğin işaretleri
Sağlıklı bir yavru köpek parlak gözlere, ışıltılı tüylere ve çok fazla enerjiye sahip olur.
Yavru köpeğinizin size kötü olduğunu söyleyemeyeceğini unutmayın; onu yakından izlemek sizin göreviniz. Köpeğiniz için neyin normal olduğunu bilmek, herhangi bir terslik olduğunda bunu erken fark etmek için çok önemlidir. Endişelendirici işaretlerden bazıları:
- Ani iştah kaybı.
- Normalden fazla uyuma.
- Davranışta değişiklikler.
- Hızlı kilo verme veya alma.
- Anormal şişlikler veya yumrular.
- Kusma veya ishal.
- Yavru köpeğinizin gözlerindeki veya kulaklarındaki sorunlar.
İçgüdülerinize güvenin ve endişelendiğinizde her zaman veteriner hekiminizi arayın.
Yavru köpeklerde stres
Fiziksel bir durum olmayabilir ancak yavru köpeğinizde stres belirtileri görmek de aynı şekilde endişe verici olabilir.
Evinizdeki ilk birkaç gece boyunca yavru köpeğinizin ağlaması veya sızlanması normaldir. Yavru köpeğinizi almadan önce, üreticiye kullandığı bir battaniyeyi veya oyuncağı alıp alamayacağınızı sorun. Bu şekilde yavru köpeğinizin üreticideyken sizin kokunuza ve evinizdeyken de oranın kokusuna sahip bir şeyi olabilir.
İlk aşamaları geçtikten sonra başka etkenler de yavru köpeğinizin stres olmasına yol açabilir. Ayrılık anksiyetesi yaygın bir sorundur. Bu durumda da sevgi ve güven en iyi ilaçtır. Sorun devam ederse veya kötüleşiyor gibi görünürse veteriner hekiminizle konuşun.
Önlemek tedaviden daha iyidir
Yavru köpeğiniz, size gelmeden önce aşılara başlamış olmalıdır ve üreticiniz veya sahiplenme merkeziniz, bunu kanıtlamak için size veteriner hekim sertifikası vermelidir. Yavru köpeğinizin aşı takvimine uymak, onu sağlıklı tutmak için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Düzenli bir parazit programı ve pire kontrolü de önemlidir, bu neden ayrıntılarını veteriner hekiminizden öğrenmelisiniz.
Tabii ki de egzersizin ve sağlıklı beslenmenin önemini unutmamanız gerekir. Yavru köpeklerin, yetişkin köpekler için değil, yavru köpekler için formüle edilmiş mamayla beslenmesi çok önemlidir. Bu bariz bir kural gibi görünebilir ancak yavru köpekler; büyümelerini ve beyin, kemik ve kas gelişimlerini desteklemek için yetişkin köpeklerden farklı beslenme ihtiyaçlarına sahiptir. Büyük ırk köpeklerin de küçük ve orta ırk köpeklere göre biraz farklı ihtiyaçları vardır. Yavru köpeğinizin ırkına ve büyüklüğüne uygun olan, dengeli ve eksiksiz bir yavru köpek maması için veteriner hekiminizden tavsiye alabilirsiniz.
İnceleyen: Dr. Emma Milne BVSc FRCVS