
En Yaygın Beş Kedi Sindirim Sistemi Problemi: Ne Yapmalıyım?
Kedilerde sindirim sistemi problemleri nispeten yaygın şekilde gözlenir ve birçok evcil hayvan ebeveyni bunun normal olduğunu düşünür. Ancak kediniz sürekli kusuyor veya dışkısı çok yumuşaksa, bu bir şeylerin ters gittiğinin işaretidir. Belki de mamasını veya ortamını değiştirmenin ve kesinlikle veteriner hekiminiz ile görüşmenin zamanı gelmiştir. İşte en yaygın kedi sindirim sistemi problemlerini çözmek için bazı ipuçları:
1. Bağırsak Solucanları
Kedi sindirim sisteminin bağırsak parazitleri ile istila edildiğinin belirtileri şunlar olabilir:
- Kusma
- İshal
- Dışkıda veya kusmukta solucan
- Kilo kaybı
- Karında şişlik
Kedilerdeki bağırsak solucanları sadece mide bulandırıcı olmakla kalmaz, aynı zamanda bazıları insana da bulaşabilir. Bağırsak solucanları, özellikle yavru kedilerde yaygındır. Dolayısıyla bağırsakları sık sık temizlenmelidir. Kediniz ve ailenizin güvende olması için yetişkin kedinizin bile bağırsaklarını, düzenli olarak solucanlardan arındırmalısınız. En iyi solucan temizleme yöntemleri ve ilaçları hakkında, veteriner hekiminiz ile konuşun ve solucanları temizlemeye dair faydalı bilgiler edinmek için Uluslararası
2. Kabızlık
Kabızlık, yine yaygın olarak görülen ve genellikle dehidrasyon, ağrı veya diyetten kaynaklanan bir diğer kedi sindirim sistemi problemidir. Nadir durumlarda, kabızlığa, idiyopatik megakolon adı verilen bir nörolojik bir sorun veya kolonun kas hareketinde azalma neden olabilir.
Tekrarlayan kabızlığı, sakın hafife almayın. Veteriner hekiminiz, evcil hayvanınızın sıvı alımını arttırmak için kuru mamaya konserve mama ilave etmek, ona daha fazla egzersiz yaptırmak veya güvenli bir şekilde kilo vermesine yardımcı olmak gibi çözümler sunabilir. Ayrıca veteriner hekiminiz, sindirim sorunları olan kedilere yardımcı olmak için formüle edilmiş bir kedi mamasına geçmenizi de önerebilir. Kediniz, kum kabına tuvaletini yapmak için giriyor ve yapamadan çıkıyorsa, en kısa zamanda bir veteriner kliniğine gitmekte fayda vardır.
3. Tüy Yumakları
Kedilerde tüy yumağı oluşumu son derece yaygındır, ancak bu, kedinizin bununla yaşaması gerektiği anlamına gelmez. Tüy yumakları, kedi kendini temizlemek için yalarken, yuttuğu tüylerden meydana gelir. Tüyler normalde sindirim sisteminden geçip kediniz tuvaletini yaparken, dışarı atılır. Bu tüyler midede biriktiğinde ise, bir tüy yumağı oluşturabilir.
Kedinizin ayda bir tüy yumağı sorunu yaşaması normal kabul edilir, ancak bundan fazlası veteriner hekiminiz ile görüşmenizi gerektirebilir.
Hill's, tüy yumaklarını kontrol etmek için mama değişikliğine ihtiyaç duyan kedilere yönelik, geniş çeşitlilikte tüy yumağını kontrol altına alan kedi mamaları sunar. Bu mamalar, midede tüy yumağı oluşumunu azaltmaya yardımcı olmak için belirli miktarda lif içeriği ile formüle edilmiştir. Bunun yanı sıra kalori kontrolü de sağlar. Bu önemli bir özelliktir. Çünkü klinik araştırmalarda çoğu evden dışarı çıkmayan kedilerin, aşırı kiloyla mücadele ettiği gözlemlenmiştir. Tüy yumağı sorunu devam ederse, kedinizin tüy bakımını bir uzmana yaptırabilir (Aslan kesimi talep edebilirsiniz) veya veteriner hekiminize danışabilirsiniz.
4. İnflamatuar Bağırsak Hastalığı ve Kronik Enteropati
Bir kedide üç hafta veya daha fazla süre kusma, ishal ve iştahsızlık gibi sorunların olması, kronik enteropatiyi işaret edebilir.
Kronik enteropati, aslında sadece bağırsaklardaki kronik hastalıklar için kullanılan ifadesi zor bir terimdir. Birçok kronik enteropati vakasında, bağırsaklarda belirli derecede iltihaplanma görülür. (Veteriner hekiminiz, bunu yalnızca endoskopi sırasında alınan biyopsiler sonucu görebilir). Bundan dolayı bu hastalığa “İltihaplı Bağırsak Hastalığı” da denmektedir.
Neyse ki günümüzde pek çok kronik enteropati vakası, özel bir diyet veya steroidler sayesinde çözülebilmektedir. Bu yüzden, endoskopi sadece ciddi veya özel durumlarda yapılır. Kronik enteropatinin tedavisi, veteriner hekiminizin dikkatli teşhisini gerektirir. Genellikle, gerek siz, gerekse veteriner hekiminiz, kediniz için en iyi tedaviyi bulana kadar biraz "deneme ve yanılma" yapmanız gerekebilir. Dolayısıyla biraz sabırlı olun!
5. Gıda Hassasiyeti
Kedilerde gerçek gıda hassasiyeti nadiren görülür, BMC Veterinerlik Araştırmaları dergisinin listesine göre en yaygın gıda hassasiyetleri; sığır etine, balığa ve tavuğa karşı olanlardır. Eğer gıda hassasiyeti meydana gelirse, kediniz, sindirim sistemi belirtileri (kusma, ishal veya gaz) veya deri belirtileri (kaşıntılı deri, kırmızı lekeler ve tüy dökülmesi) ya da her ikisini birden yaşayabilir.
Veteriner hekiminiz, kedinizde gıda hassasiyeti olduğundan şüphelenirse, diyetetik bir mama kullanacağınız, 10 ila 12 haftalık bir eleminasyon diyeti önerecektir. Bu süre zarfında, hassas olduğu gıdaları ekarte etmek için kedinizi SADECE önerilen mamayla beslemelisiniz. Kediniz bu sürede başka bir şey yerse, mama denemesini baştan yapmanız gerekir. Gerçekten gıda hassasiyeti olan bir kedide, sindirim sistemi belirtileri normalde 2-3 haftada, deri belirtileri ise 8-12 haftada iyileşmeye başlamalıdır.
Kedinizde ani bir sindirim sistemi sorunu yaşarsa, hemen panik olmayın. Veteriner hekiminiz, sorunun nedenini belirlemenize ve kedinizin daha iyi hissetmesine yardımcı olacak bir plan hazırlamanıza yardımcı olabilir.
Yazarın Biyografisi

Dr. Sarah Wooten
Dr. Sarah Wooten, 2002 yılında UC Davis Veteriner Fakültesinden mezun olmuştur. Amerika Veteriner Hekim Gazeteciler Topluluğu üyesi olan Dr. Wooten, mesai saatlerini Greeley, Colorado'daki küçük bir veteriner kliniğinde ve mesleğiyle ilgili kamu konuşmalarına, liderlik yapmaya ve müşterilerle iletişim kurup yazışmaya ayırıyor. Ailesiyle kamp yapmak, kayak, dalış ve triatlona katılmak boş zamanlarında yapmayı sevdiği aktivitelerdendir.
İlgili Yazılar
-
Kediniz şişmanlıyor mu?
Kedisinin şişmanladığını fark ettiğinde, pek çok kedi sahibi endişelenmeye başlamaktadır. Kısırlaştırılmış olan kediler için, kısırlaştırma öncesine kıyasla üçte bir oranında daha az mama gereklidir ve dikkat etmemeniz halinde, bu kediler gerçek bir sağlık riski oluşturacak şekilde hızla aşırı kilolu olacaktır.