Kusma ve İshal: Bir kedi acil durumu mu?
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Kediniz kusuyor mu? Dışkısının renginde bir değişiklik veya tutarsızlık fark ettiniz mi? Kusma ve ishal, evcil hayvanlarda oldukça yaygındır ve birçok nedenden kaynaklanabilir. Genelde endişelenecek bir durum değildir. Bizde olduğu gibi tatsız bir yemiş veya bir böcek kapmış olabilirler. Çoğu durum kendiliğinden düzelme gösterse de bazen endişe verici bir durumun işareti olabileceği için dikkatli olmamız gerekir. Özellikle kusma, hızlı dehidrasyona neden olabilir. Evcil hayvanınızın kusma ve ishal durumunu veteriner hekimin görüp görmemesi gerektiğine karar vermek için birkaç işaretten yararlanabilirsiniz.
Eyleme Geçme
Kediniz kusuyorsa atılacak ilk adım, ona yemek vermeyi kesmek ve bol miktarda taze suya erişimi olduğundan emin olmaktır. Kedinizin 8 saatten daha uzun süredir veya sık sık kusuyorsa veteriner hekime danışın. Kediniz ishal olduysa yemek vermeyi kesmenize gerek yoktur. Kendi kendini sınırlayan ishal, normalde 2-3 günde geçmelidir. Ancak kediniz hasta olduğunda, veteriner hekiminizle konuşmadan önce 24 saat beklememeniz gereken durumlar vardır.
Şu durumlarda veteriner hekiminizi arayın…
- Kediniz çok genç veya çok yaşlıysa (çok hızlı bir şekilde dehidre olabileceği için)
- Kedinizin, diyabet gibi mevcut bir rahatsızlığı varsa
- Kedinizin kullandığı bir ilaç varsa. Evcil hayvanınız hasta olduğunda geçip geçmeyeceği veya bir şey yapılması gerekip gerekmediğini sorun
- Kusma veya ishalde kan görüyorsanız veya siyah, katran gibi çıkıyorsa
- Kediniz çok bitkin görünürse, depresif olursa veya diş etleri kuru ve yapışkan olursa
- 24 saatten sonra, kedinizin midesi sakinleşmiş gibi görünürse ve ne yemek vereceğiniz hakkında tavsiyeye ihtiyacınız olursa veteriner hekiminizle konuşun. Veteriner hekimler genelde, doğrudan kedinizin normal mamasına dönmek yerine Hill's Prescription Diet i/d gibi özel olarak formüle edilmiş bir mama önerir.
Son bir tavsiye olarak, hasta kedinizi muayenehaneye götürmeden önce veteriner hekiminizi arayın. Kedinizde diğer hastalara bulaşıcı bir şey olduğundan şüphelenirlerse farklı bir bekleme alanında beklemenizi isteyebilirler.