Kedinize Hap ve İlaçlarını Verme İpuçları

Yayımlayan :
dk okuma süresi

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Özellikle daha iyi hissetmek için ilaç içmeniz gerektiğinde hasta olmak hiç eğlenceli değildir. Bu, tüylü dostlarınız için de geçerli. Hastalık veya alerji nedeniyle, kedilerin sağlıklarını iyileştirmek için bazen ilaç kullanması gerekir.

Süreci ikiniz için de daha az stresli hale getirmek ve daha iyi hissetmesine yardımcı olmak için kedinizin hapını yutmasını sağlama konusundaki bu yardımcı ipuçlarını kullanın.

Kedinizi Tutma

Bazı kediler için yalnızca tutulmak bile strese neden olabilir. Kedinize dikkatli bir şekilde yaklaşın ve onu kucağınıza alırken nazik ve sakinleştirici bir ses tonuyla onunla konuşun. Cats Protection, bacaklarını tutacak ve yalnızca kafasının serbest kalacağı şekilde onu yumuşak bir havluya veya battaniyeye sarmanızı önerir. Serbest bir şekilde sallanmaması için bacaklarını desteklemek de daha rahat ve güvende hissetmesini sağlayabilir.

Kedinizin Hapını İçmesini Sağlama

Kedilerin ilaçları genelde hap şeklinde olur. Elinizde ilaç varken şunu unutmayın: Kediler, rutinlerindeki değişikliklerden hoşlanmayan, akıllı canlılardır ve bu durumu sizin için kolaylaştırmazlar. Bir ödülün içine saklanmış hapı mideye mutlulukla indirecek olan köpeğinizin aksine, kedinize sakin ancak dikkatli bir şekilde yaklaşmanız gerekir.

Hand holding out pills over the top of a gray cat.

 

İş birliği yapan bir kediniz varsa hapı doğrudan ağzının içine koymayı deneyin. Boğulma tehlikesi yaratabileceği (veya size doğru geri tükürebileceği!) için hapı ağzına atmayın. International Cat Care; bunun yerine, ağzının arka kısmına yakın şekilde, dilin ortasına yerleştirmenizi ve hapın boğazına doğru gitmesi için boynunu okşamanızı önerir. Boğazının temizlenmesi için ona bir kase taze su verin.

"Köfte"

Kedinize hap vermenin diğer bir yöntemi için sinsi bir hareket gerekir. Hapı, kedinizin her zamanki mamasının olduğu ve her zaman kullandığı mama kasesine saklayarak başlayın. Yar nemli veya ıslak mamanın işe yarama ihtimali daha yüksektir ancak kediniz yalnızca kuru mama yiyorsa hapı yuttuğunda ona nemli mama vererek heyecan verici bir ödül haline getirebilirsiniz.

Diğer bir hile de hapı, küçük bir top halindeki kedi mamasının içine saklamaktır. Bu saklambaç oyununu hapı yaş mamaya saklayıp mamayı top haline getirerek ve kedinize eğlenceli bir ödül veya atıştırmalık şeklinde sunarak oynayabilirsiniz.

Kediniz mamasındaki hapı reddederse ton balığı gibi "insan" yiyeceğiyle onun aklını çelmenin işe yarayıp yaramayacağını merak edebilirsiniz. Ancak çoğu yiyecek, kedilerde gastrointestinal strese yol açabilir. Kedinize evcil hayvan maması dışındaki bir yiyecek vermeden önce her zaman veteriner hekiminize danışın.

Kedi Maması Yahnisi

Kedinize hap içirmenin başka bir yolunu arıyorsanız hapı toz formuna getirme düşüncesi aklınızı çelebilir. Ancak PDSA'nın belirttiği gibi bazı haplar ezildiğinde çok işe yaramaz ve bütün olarak yutulması gerekir. Her zaman ilk önce veteriner hekiminize danışıp hapı ezmenin güvenli olduğuna yönelik açık onayını alın.

Kedinizin ilacı ezilebiliyorsa iki kaşık arasında bastırarak veya yerel eczanenizden ya da evcil hayvan mağazasından bir hap ezici/kesici olarak yapabilirsiniz.

Ezilen ilacı, kedinizin (umarız) mideye indireceği küçük miktarda bir kedi maması yahnisinin içine karıştırın. Yahninin güçlü aroması, hapın hoş olmayan tadını bastıracaktır. Çoğu kedi süt ürünlerini sindiremediği için kedinizin ilacını sütün içine karıştırmayın. Bir kaşık dolusu yahniyi yemeyi reddederse kuru mamaya süsleme olarak veya yaş mamayla karışık şekilde her zamanki mamasına karıştırın.

Sıvı Formül

Kediniz ilacı almayı reddediyorsa veya normal şekilde yemek için çok hastaysa veteriner hekim, şırıngayla vermeniz için ilacı sıvı formda reçete edebilir. Çoğu sıvı ilaç formunun buzdolabından saklanması gerekir. Ancak kedilerin, oda sıcaklığındaki ilacı kabul etme olasılığı daha yüksektir. İlacı asla mikrodalga fırına koymayın. Şırıngayı birkaç dakika boyunca elinizde tutarak veya bir bardak ılık (sıcak değil) suya batırarak ilacı ısıtabilirsiniz.

Daha önce belirtildiği gibi, şırıngayı kullandığınız elinize alıp kedinizi güvenli ve rahat bir şekilde tutun. İlacın tadını alabilmesi için kedinizin şırınganın ucunu yalamasına izin verin ve ardından pistonu yavaş bir şekilde bastırın. İlacın boğazının arkasında doğru gitmesini sağlayın ancak sıvının bir kısmını solumasına veya boğulmasına neden olabileceği için kafasını geriye doğru eğmeme konusunda dikkatli olun.

İlaç kedinizin ağzındayken sıvıyı yuttuğundan emin olmak için ağzını bir süre boyunca kapalı tutun. İlacın bir kısmını tükürürse endişelenmeyin. Bu, sık görülen bir durumdur. Bir kısmı üstünüze dökülse bile yeniden ilaç vermeyin ve sonraki dozun saatini bekleyin.

Göz ve Kulak Damlaları

Bazen, özellikle de alerjileri varsa kedilerin göz ve kulak damlaları kullanması gerekebilir. Bir hap veya sıvı formüller verdiğinizde olduğu gibi damlaları vermek için kedinizi güvenli bir şekilde tutmanız gerekir.

Blue Cross, göz damlaları için ilk önce kedinizin şişeyi koklamasına ve kokuya aşina olmasına izin vermenizi önerir. Ardından kokuyu olumlu bir duyguyla ilişkilendirmek için ona bir ödül maması verebilirsiniz. Göz damlasını damlatmaya hazır olduğunuzda kedinizin göz kapağını açık tutmak için kullanmadığınız elinizin parmaklarını kullanın ve kullandığınız elinizle de ilacı damlatın. Geldiğini görememesi için en iyi yön, doğrudan yüzünün karşısından damlatmak yerine kafasının aşağısı, yukarısı veya yanıdır. Göz damlalığıyla veya parmaklarınızla kedinizin gözüne asla dokunmayın.

Kulak damlalarında, gerekli sayıda damlayı kedinizin kulağına damlatın ve dairesel hareketlerle kulağın alt kısmına nazikçe masaj yapın. Kediniz bu yöntemlerden hiçbirinden hoşlanmayacaktır ancak kediler için tüm ilaçlarda olduğu gibi bu, sağlıkları için çok önemlidir.

Pair of hands in blue latex gloves injects a calico cat in the back.Injections

 

Diyabet gibi bazı hastalıklarda evcil hayvan ebeveynlerinin ilacı cilt altına enjekte etmeleri gerekir. Enjeksiyon yaparken ikinci bir çift el yardımcı olabilir. Bu nedenle, kedinizi sıkı ve nazik bir şekilde, bir havluyla yerinde tutması için bir yardımcı bulun.

İlaca bağlı olarak kedinize iğne yapılması gerekebilir. Veteriner hekiminizden bunu nasıl ve nereye yapmanız gerektiğini göstermesini isteyin. Her dozda her zaman yeni bir iğne kullanın ve her enjeksiyonun tarihini ve saatini kaydedin.

İlacı yaptıktan sonra kedinize sarılmayı ihmal etmeyin. Biraz yalnız kalmak da isteyebilirler, bu nedenle bir süre saklanmak isterse ona ihtiyacı olan zamanı ve alanı tanıyın. İşiniz bittiğinde iğneyi asla çöp kutusuna atmayın. Onaylı bir kesici aletler kutusunda bertaraf edin veya yerel eczanenize ya da veteriner hekimin muayenehanesine götürün.

Kedinizin hasta olduğundan şüphelenirseniz ilk önce bir kontrol randevusu için veteriner hekiminizle iletişime geçin ve kedinize yalnızca veteriner hekim tarafından reçete edilen ilacı verin.

Bu ipuçlarının yalnızca ne yapacağını düşünenlere yardımcı olması amaçlanmıştır. Kedinize ilaç verme konusundaki en iyi yöntem için her zaman veteriner hekiminizle konuşmanız gerekir. Ayrıca veteriner hekim tarafından yapılan kapsamlı bir muayene, tüm hastalıklarda kedinize doğru şekilde tanı koymak ve onu tedavi etmek için en doğru yoldur.

Kısa süreli bir antibiyotik tedavisi veya yaşamı boyunca devam edecek bir tedavi olması fark etmeksizin, kediler için bazen ilaçlar gerekli olur. Kediniz size teşekkür etmeyebilir ancak sağlıklı olduğu için mutlu olacaktır!

Yazarın Biyografisi

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien yazar, anne ve iki Mavi Rus kedisinin evini yönettiği uzun süreli bir kedi annesidir. Evcil hayvanlar, hamilelik ve aile yaşamı hakkında yazdığı çalışmaları Care.com, What to Expect ve Fit Pregnancy'de yayımlanmıştır. Instagram ve Twitter hesaplarını takip edin @brovelliobrien.

İlgili Yazılar

İlgili ürünler