Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Çoğumuz bel kısımlarımızı incelemeye alışkınız ve birkaç küçük kaçamağın tartıda nasıl kolayca büyük değişiklikler yaptığını biliyoruz! Bu kolayca kedilerimize de olabilir; özellikle de yiyecek vermek, hayvanlarla insanlar arasındaki bağı en çok güçlendiren şeylerden biriyken. Yavaş yavaş kilo alırken en iyi bakılan kedinin bile biz fark etmeden aşırı kilolu ve hatta obez olması oldukça kolaydır.
Çok fazla yiyecek, çok az egzersiz ve fazla atıştırmalık gibi bariz durumların yanı sıra kedilerde kilo alımına neden olan başka etkenler de olabilir:
- Kediler, yaşları ilerledikçe daha az hareketli olur ve bu nedenle kilolarını korumak için daha az kaloriye ihtiyaç duyarlar.
- Kısırlaştırma işlemi de kedilerin metabolizmasını değiştirerek onları kilo almaya daha eğilimli hale getirir.
- Bazı durumlarda, kilo alımı tedavi gerektiren belirli tıbbi rahatsızlıklarla ilişkilidir.
- Çevresel etkiler, bir kedinin kilosu üzerinde etkili olabilir. Örneğin, yeni bir bölgeye taşındıysanız kediniz dışarıya çıkma konusunda endişeli olabilir veya evde yeni bir evcil hayvan veya bebek varsa inzivaya çekilebilir ve bunlar da daha az enerji harcamasına yol açar.
Kedinizin kilo aldığını gösteren işaretler
Kedinizin fazla kilosu olduğunu anlayabileceğiniz birkaç yöntem vardır:
- Sıkan tasma.
- Yavaş hareket.
- Yürümede zorluk.
- Nefesin kesilmesi.
- Normalden fazla uyuma.
Bu işaretlerden herhangi birini fark ederseniz veteriner hekiminizi ziyaret etmenin zamanı gelmiştir. Hatta daha da iyisi, kedinize düzenli olarak kilo ölçümü yaptırarak bir adım önde olmaktır.
Kediniz henüz yavruyken veteriner hekiminiz muhtemelen yetişkinliğe geçişine kadar kilosunu takip edecektir. Ancak kısırlaştırmadan sonra, kedilerin yıllık kontrolleri için veteriner hekim kliniğini yılda yalnızca bir kez ziyaret etmesi yaygın görülen bir durumdur. Bu kadar sürede çok şey değişebilir!
Kedinizi düzenli olarak tartmak iyi bir alışkanlıktır. Çoğu veteriner hekim, ücretsiz bir kilo ölçümü için kliniklerine gitmenizden mutlu olacaktır. Ancak kediniz kliniğe gitmekten hoşlanmıyorsa kendi tartınızı kullanarak onu evde de tartabilirsiniz. Kediniz sakin bir yapıysa sahipse onu doğrudan tartının üzerine koyabilirsiniz. Alternatif olarak onu bir sepetin içinde tartarak daha sonra sepeti tek başına tartıp sepetin ağırlığını çıkararak kedinizin kilosunu bulabilirsiniz.
Bunu her ay yapma alışkanlığı kazanmak oldukça faydalı olacaktır. Yalnızca basit bir kilo almanın ya da diğer hastalıkların erken işaretleri olabilecek kilo alma ya da verme eğilimlerini fark edebilirsiniz. Kilo almayı erken dönemde kısıtlarsanız bununla baş etmek daha kolay ve ilişkili sağlık sorunları riski de daha düşük olur.
Kedinizin kilosu konusunda endişeleniyorsanız veteriner hekiminize başvurun. Düşük kalorili ya da kedinizin yaşam tarzına ve yaşına daha uygun bir mama önerebilir ve dikkat edilmesi gereken altta yatan sağlık sorunlarına yönelik bir muayene yapabilir. Kedinizin kilo değişiminin tıbbi bir nedeni varsa tedaviye ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi olur. Veteriner hekiminiz soru sorduğunuz için sizi asla yadırgamaz ve sonra üzülmektense tedbirli olmak daha iyidir.
İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ve Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
İlgili Yazılar
-
Kediler karanlıkta görebilir mi?
Şimdi bir kedi yavrusuna sahip olduğunuza göre, yıllar boyu kediler hakkında duyduğunuz onca şey sizi aniden daha fazla ilgilendirmeye başlamış olabilir. Hayatınız boyunca duyduğunuz şehir efsaneleri ve kocakarı hikayelerinin doğru olup olmadığını kestirmek oldukça güç. Bu liste gerçekle kurguyu ayırmanıza yardımcı olacaktır.