Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Kedinizin çok zayıf olup olmadığını anlamak zor olabilir. International Cat Care 'e göre Birleşik Krallık'taki kedilerin yüzde 39 ila 52'si fazla kilolu. Gördüğümüz kedilerin birçoğu fazla kilolu olduğu için evcil hayvan sahipleri, normal kiloya sahip kedilerinin, anormal şekilde zayıf olduğunu düşünebilir. Kedinizin tüyleri uzunsa veya sarkan bir göbeği varsa da zayıf olup olmadığını anlamak zor olabilir.
Kedinizin zayıf olması acilen veteriner hekiminize gitmeniz gerektiği anlamına gelmese de kendinizi, "Kedilerin kilo almasını sağlama" araştırmasını yaparken bulursanız, artık bu durumu iyice incelemenin zamanı gelmiş demektir.
Kedim çok mu Zayıf?
Kedinizin çok zayıf olup olmadığını bilmek zor olabilir.Neyse ki kedinizin zayıf, fazla kilolu veya ideal kilosunda olup olmadığını belirlemek için kullanabileceğiniz iki kolay araç bulunur.
- Vücut Kondisyon Skoru: Veteriner hekimler, bir evcil hayvanın ağırlığını değerlendirmek için vücut kondisyon skorunu (insanlardaki vücut kitle endeksi gibi) kullanır. Vücut kondisyon skoru çizelgesi, kedinizin çok zayıf olup olmadığını belirlemenize yardımcı olur. İlgili kılavuzu çevrimiçi olarak PDSA gibi kurumlardan veya veteriner hekiminizin ofisinde bulabilirsiniz.
- El Testi: Kedinizin vücut kondisyonunu belirlemek için referans olarak elinizi de kullanabilirsiniz. Kedinizin kaburgalarına dokunun (ön bacakların arka kısmı); elinizin üst kısmı gibi hissediliyorsa o zaman ideal kilodadırlar. Kaburgaları, eklemleriniz gibi hissediliyorsa o zaman kediniz zayıftır. Avucunuzun içi gibi hissediyorsanız kedinizin aşırı kilolu olma ihtimali vardır. Hâlâ emin değil misiniz? El testini gösteren dvm360 'ın bu videosuna göz atın.
Zayıf Bir Kedide Kilo Kaybının Nedenleri
Bir kedinin zayıf olmasının iki temel nedeni vardır: ya yeterince yemiyorlardır ya da aldıklarından daha fazla kalori yakıyorlardır. Stres, diş hastalıkları, mide bulantısı veya birçok başka nedenden dolayı yeterince yemiyor olabilirler. Bazı hastalıkları olan kediler kilo kaybedebilir ve bu, altta yatan bir rahatsızlığın geliştiğinin ilk ve bazen de dışarıdan görülen tek işareti olabilir. Kilo kaybının nedeni, 10 yaşından büyük olan bazı yaşlı kedilerde görülebilen vücut işlevi ve metabolizmadaki yaşla ilgili değişikliklere de bağlı olabilir.
Bir kedinin çok zayıf olmasının başka bir nedeni de mamaya yeterli erişimi olmamasıdır. Kötü beslenmiş bir sokak kedisi bulursanız, kedinin sağlığına kavuşması için ne yapabileceğinizi öğrenmek üzere yerel barınağınızla veya veteriner hekiminiz iletişime geçin. Mümkünse kediyi, kendilerine ulaştırmanızı isteyebilirler. Sahiplenilen sokak kedileri, sağlık sorunlarının taraması için her zaman veteriner hekime götürülmelidir.
Kilo kaybı, başlangıçta fark edilmesi zor ve yavaş olabilir. Yakın zaman yapılan bir araştırma, kilo kaybının böbrek hastalığının çok erken bir işareti olduğunu ve bir teşhis koyulmadan üç yıl önce görülmeye başlayabildiğini göstermiştir. Erken müdahale, tedavilerin daha erken başlamasına olanak sağlar. Bu nedenle, vücut ağırlığının tartıldığı düzenli veteriner hekim kontrolleri, hastalığın erken tespit edilmesinde çok yardımcı olabilir.
Kediniz (zayıf veya değil) yemeyi tamamen bırakırsa, bunun bir tıbbi acil durum olduğu düşünülür. Bu durumda kedinizi derhal veteriner hekime götürmeniz gerekir. Arka arkaya dört gün yemek yemeyen kedilerde, yağlı karaciğer sendromu da denilen hepatik lipidozis adlı hayati tehlikesi olan bir rahatsızlık gelişebilir.
Kedilerin Kilo Almasını Sağlama
Kedinizin kilo alması gerektiğini düşünüyorsanız ilk önce altında yeter tıbbi durum olup olmadığını görmek için kedinizi veteriner hekiminize götürmelisiniz. Hiçbir sağlık sorunu bulunmazsa aşağıdaki ipuçları, kedinizin tekrar kilo almasını sağlamaya yardımcı olabilir.
- Sağlıklı (ama zayıf) kedilerin, kilo alması için günlük öğün sayısının artırılması ve/veya mamaya sürekli erişimi olması gerekebilir. Kediler, gün içinde "atıştırmayı" veya az miktarlarda yemeyi tercih ettiklerinden mamanın tüm gün boyunca önünde olması fark yaratabilir. Bunun kediniz için iyi bir seçenek olup olmadığını öğrenmek için veteriner hekiminize danışmayı unutmayın. Mamanın sürekli kapta olması obeziteye yol açabilir ve yalnızca belirli durumlarda önerilir.
- Birden fazla kediniz varsa biri, mamayı koruyarak, diğerinin kendi payını yemesini önlüyor olabilir. Tüm kedilerin gün boyunca güvenli ve tehditkar olmayan bir ortamda mamaya erişimi olduğundan emin olun.
- Kediniz gerginse mama kaplarının radyatör, sesli bir boru veya havlayan köpek gibi onları korkutan bir durumun yanında olmadığından emin olun.
- Kedinize kuru mama veriyorsanız, ilave olarak, konserve mama da (veya tam tersi) verin.
- Mamalarına başka malzemeler ekliyorsanız veya yemek yeme zamanlarında kedinizi seviyorsanız, mamaları olduğu gibi veya gürültünün olmadığı, sessiz bir yerde vermeyi deneyin.
- Gerçekten titiz olan kediler için, hem kuru hem de yaş mamanın farklı tatlarını ve kıvamını deneyin - bazı kediler tavuk ezmesini tercih eder, diğerleri somon güvecini tercih eder - ancak herhangi bir sindirim sistemi rahatsızlığını önlemek için yiyeceklerini uygun şekilde değiştirdiğinizden emin olun uygun şekilde değiştirdiğinizden emin olun.
- Aromasını artırmak için mamalarını birkaç saniyeliğine mikrodalgada ısıtın. Bunu yaparken, mikrodalgaya uygun bir kap kullandığınız emin olun ve mamayı vermeden önce sıcaklığını kontrol edin.
- Mamasına az miktarda tavuk şiş parçalayıp ekleyin, birçok kedi kızarmış tavuk kokusuna ve aromasına bayılır. Yalnızca, derisiz, beyaz et verdiğinizden emin olun. Kedinizin gün içinde yediği yemeğin büyük kısmının, dengeli bir kedi maması olması gerektiğini unutmayın.
- Kedinizin mamasına konserve ton balığının veya tuzsuz tavuk suyunun sıvı kısmından çok az miktarda eklemeyi deneyin.
Bazı kediler yalnızca daha fazla kaloriye ihtiyaç duyabilir ve bazıları için yüksek kalorili diyetetik mama gerekli olabilir. Kilosunu korumaya çalışan daha yaşlı kediler için antioksidan, omega 3 ve 6 yağ asitleri ve prebiyotik açısından zengin olan, sindirilmesi kolay mamalar yararlı olabilir. Kedinizde bir sağlık sorunu varsa, veteriner hekiminiz, evcil hayvanınıza yardımcı olması için özel olarak üretilmiş diyetetik mamalar önerebilir.
Kedinizin mamasını değiştirmeden ve ona besin takviyeleri vermeden önce her zaman veteriner hekiminize danışın.
Kedinizin çok zayıf olabileceğini düşünüyorsanız veteriner hekiminize danışmak, yapabileceğiniz en mantıklı şeydir. Kedinizin daha çok yemesini sağlayacak stratejiler bulmanıza yardımcı olabilirler ve kilo kaybının altında yatan ciddi bir hastalık olup olmadığını belirleyebilirler. Umarız biraz sabı ve veteriner hekim desteğiyle tüy topunuzu, sağlıklı kilosuna kısa sürede kavuşturabilirsiniz.
Yazarın Biyografisi
Dr. Sarah Wooten
Dr. Sarah Wooten, 2002 yılında UC Davis Veterinerlik Fakültesinden mezun olmuştur. Amerika Veteriner Hekim Gazeteciler Topluluğu üyesi olan Dr. Wooten, mesai saatlerini Greeley, Colorado'daki küçük bir veteriner kliniğinde ve mesleğiyle ilgili kamu konuşmalarına, liderlik yapmaya ve müşterilerle iletişim kurup yazışmaya ayırıyor. Ailesiyle kamp yapmak, kayak, dalış ve triatlona katılmak boş zamanlarında yapmayı sevdiği aktivitelerdendir.
İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ve Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Beslenme)