Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Sevimli olmanın yanı sıra yavru kediler, evcil hayvan olarak başka birçok yarar sağlar. Yapıları gereği çok temiz hayvanlardır ve büyüdüklerinde son derece bağımsız olabilirler; yani örneğin köpeklere göre çok daha az zamanınızı ayırmanıza ihtiyaç duyarlar.
Yavru kediler oyuncudur ve onların etrafta olması son derece eğlencelidir ancak kedi ebeveynliğini hafife almamalısınız. Yavru kediniz 15 ila 20 yıl yaşayabilir, bu nedenle yeni kedi dostunuz için uzun süreli bir bağlılığa hazırlanmanız önemlidir.
Bu makalede, yavru kedi gelmeden önce nelere ihtiyacınız olduğuna, ilk günleri mümkün olduğunca nasıl rahat geçirebileceğinize ve zayıf bir kedinin işaretlerini nasıl tespit edeceğinize bakacağız.
Yeni yavru kedinizin temel gereklilikleri
Yavru kedilerin hayata en iyi şekilde başlaması ve sağlıklı, mutlu ve dost canlısı kediler olması için ihtiyacı olan birkaç temel şey vardır.
Her şeyden önce, yavru bir kedinin bir veya iki tane tuvalet kabına ihtiyacı vardır. Bunların bizim için tuvaletler gibi olduğunu unutmayın. Tuvaletin yemek masamızın yanında veya herkesin ne yaptığımızı izleyebildiği bir yerde olmasını istemeyiz! Kediler için de aynısı geçerli. Yavru kediniz ancak mamasından uzaktaysa ve evin sessiz bir alanındaysa kabı kullanma ihtimali daha yüksek olur.
Çoğu yavru kedi, annesinden veya kardeşlerinden tuvalet kabını nasıl kullanacağını görür. Çoğu kedi için bu içgüdüsel bir durumdur ancak bazılarının ıskalamaması için biraz daha teşvike ihtiyacı olur. Mama yedikten veya uykudan uyandıktan sonra onu kaba yerleştirerek ve tuvaletini yapmak için bir yer aradığındaki işaretleri takip ederek tuvaletini yapması gereken yeri yavru kedinize öğretebilirsiniz. Yavru kediniz küçükken etrafta birkaç tane kap bulundurun, böylece her zaman kolayca erişebileceği bir kap olur.
Yavru kedinizin bir tırmalama direğini de erişimi olması gerekir. Tırmalama; esnemelerine, egzersiz yapmalarına, tırnak sağlıklarını korumalarına ve önemli feromonlarını çevredeki biriktirmelerine yardımcı olan, kediler için doğal ve normal bir davranıştır. Uygun bir tırmalama direği ve/veya pedi sağlamazsanız yavru kediniz bunun yerine mobilyalarınızı veya halılarınızı tercih edebilir!
Diyet ve beslenme, yavru kedinize vereceğiniz bakımın önemli bir parçasıdır. Yavru kediniz ancak doğru mamayı ve beslenmeyi alırsa sağlıklı ve güçlü bir kedi olarak gelişebilir. Büyüyen kedilerin yetişkin kedilere göre ihtiyaçları farklı olduğundan, ona her zaman yetişkin değil, yavru kediler için formüle edilen yüksek kaliteli, eksiksiz ve dengeli bir mama verin.
Yavru kedilerin mideleri küçük olur, bu yüzden başlangıçta mamaya her zaman erişimi olmasını sağlayın ve sonrasında günde 4-6 öğün şeklinde verin. Zamanlayıcı mama makineleri de gün içinde evde değilseniz gerçekten kullanışlı olur. Taze suyun da her zaman erişilebilir olması gerektiğini unutmayın.
Yavru kedinizin kontroller ve aşılar, sornasında da kısırlaştırma için düzenli olarak veteriner hekimi ziyaret etmesi gerekir. Aşılar genelde 8-9 haftalıkken başlar ve kısırlaştırma da genellikle 4 ila 6 aylıkken yapılır. Yavru kediniz için aşıları ve kısırlaştırmayı hangi yaşta önerdiğini veteriner hekiminize sorun.
Yeni kediniz için hazırlıklı olun
Kediler son derece zeki ve karmaşık varlıklardır, bu nedenle tüm ihtiyaçlarına hazır olduğunuzdan emin olmak için önceden bol bol okuma yapın.
Özellikle çocuklar ve başka hayvanlar varsa yeni bir yuva göz korkutucu olabilir. Yavru kedinizin birkaç gün boyunca yeni evine yerleşmesi ve güvende ve rahat hissetmesine sabırla olanak sağlamak için hazırlıklı olmanız gerekir. Başlangıçta, yavru kedinizi misafir odası gibi sessiz bir yere yerleştirin ve saklanırsa endişelenmeyin. Güvenli alanında mamaya, suya, tuvalet kabına ve tırmalama direğine erişimi olduğundan emin olun ve hazır olduğunda size gelmesine izin verin. Son derece korkutucu olabileceği için sarılma ve aşırı ilgiyle onu bunaltmamaya çalışın.
Kediler doğaları gereği yalnız kalmaya alışkındır, genelde sarılmayı veya kucağa alınmayı sevmezler ve üç boyutlu bir alan kullanırlar. Bunun anlamı dinlenmek, araştırmak ve keşfetmek, ayrıca ihtiyaç duyduklarında insan hayatının koşuşturmasından uzak kalmak için çok fazla yüksek alana ihtiyaçları vardır.
Yavru kedinizin hasta olduğunu fark etme
Yavru kedinizin normallerini bildiğinizden emin olun. Kediler hasta olduklarında saklanma konusunda gerçekten iyidir ve klinik belirtiler, örneğin ishal nöbeti gibi, her zaman bariz değildir. Yeme, tuvalet, oynama ve uyku alışkanlıklarının farkında olursanız yavru kediniz hasta olduğunda işaretlerini erken fark edebilirsiniz ve mümkün olan en kısa sürede doğru tıbbi müdahaleyi almasını sağlayabilirsiniz.
Yavru kediler, küçük boyutları nedeniyle hasta olduklarında hızlı bir şekilde güç kaybedebilri. Akan gözler veya burun, hapşırık ve öksürük gibi işaretlere dikkat edin. Yavru kedilerin çok uyuması normaldir ancak gün boyunca düzenli aralıklarla oyun oynamıyorsa veya yiyip içmiyorsa mümkün olan en kısa sürede veteriner hekiminizden yardım alın. Kusma veya ishal durumunda veteriner hekiminizle görüşün. Mide bozulması bazen evinin değişmesi stresi nedeniyle normaldir ancak yavru kediler hızlı bir şekilde susuz kalabilir, bu nedenle tedbiri elde bırakmayın ve endişelenirseniz tavsiye alın.
İnceleyen: Dr. Emma Milne BVSc FRCVS ve Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip