Kedinizin Sağlıklı Kalması İçin Egzersiz Neden Önemlidir?

$authorText
dk okuma süresi

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Kedi görüntüsü
Obezite ve kilo sorunları, hem insanlar hem de hayvanlar için giderek büyüyen (kelime oyunu için özür dilerim) bir sorundur. Avrupa'daki kedilerin yaklaşık %40'ının aşırı kilolu veya obez olduğu düşünülmektedir. Kilolu yavru kedilerin kilolu yetişkin kediler olduğunu ve kilo vermekte zorlandığını da biliyoruz; bu nedenle yavru kedinizin zayıf, aktif ve sağlıklı kalmasını sağlamak tüm hayatı boyunca yararlar sağlayacaktır.

Kiloyla ilgili rahatsızlıkların uzak kalmasını sağlamanın en iyi ve en basit yollarından biri egzersizdir. Kedinizin aktif kalmasının farklı yollarını sunarak ona hem daha uzun hem de daha mutlu bir hayat sağlamış olursunuz.

Dışarıya çıkan yavru kediler

Son aşılarından birkaç hafta sonra, yavru kedinizin dışarıya çıkmasına izin verip vermeyeceğinize karar verebilirsiniz. İzin verirseniz yeterince egzersiz yapıp yapmadığı konusunda endişelenmenize gerek kalmaz. Kendi hızlarına uygun olarak dolaşmaya, avlanmaya, tırmanmaya ve keşfetmeye içgüdüsel olarak başlayarak bu süreçte doğal bir egzersiz yapmış olurlar.

Dış dünya, küçük bir yavru kedi için ürkütücü bir yerdir; bu nedenle başlangıçta her zaman onu gözetleyin. Dış mekana çıktıklarında ne kadar küçük olurlarsa o kadar çekinerek keşfetmeye başlarlar ve eve koşarak geri dönebilecekleri bir mesafede kalırlar. Başlangıçta kapı aralığında oturarak ne yapacağını görmek için bekleyin. Zorlamayın, başlangıç için doğal merak duygusunu kullanmasını bekleyin ve yakında özgüveninin arttığını göreceksiniz. 

Yavru kedinizin dışarıya çıkmasına izin vermeden önce olası tehlikeler için bahçenize bir göz atın. Yavru kediler, çok küçük yerlere girebilir. Uzun vadede kapınıza bir kedi girişi eklemek, kedilere çok sevdikleri özgürlüğü sağlayacaktır. İstenmeyen sahtekarların içeri girmesini önlemek için mikroçipini okuyan bir kapı kullanabilirsiniz!

İç mekanlarda yaşayan yavru kediler

Kediler, dolaşma ve keşfetme özgürlüğüne sahip olmak isterler. Özellikle diğer kedilerle olmak üzere, yalnızca iç mekanlarda yaşayan çoğu kedi sinirlenir ve stresli olur ve davranış sorunları görülme olasılığı yüksektir. Yavru kediniz için iç mekanda bir hayat konusunda uzunca ve dikkatlice düşünün ve olası sorunlar hakkında veteriner hekiminizle konuşun. 

Yavru kediniz için iç mekanda geçen bir hayatı tercihh ederseniz avcılık, tırmanma ve tırmalama gibi doğal avcı içgüdülerinin bir çıkış yeri olduğundan ve yeterli dürtüyü aldığından emin olmak için daha çok çalışmanız gerekir. Yavru kedinizin fit ve sağlıklı kalması için egzersize de ihtiyacı vardır. Neyse ki bu ihtiyaçların ikisi de oyun yoluyla karşılanabilir. Tüm kediler oyun oynamayı sever ancak iç mekanlarda yaşayanlar için oyun kesinlikle çok önemlidir.

En iyi oyunlar ve oyuncaklar, kedinizi sinsice izlemeye, hamle yapmaya, kovalamaya ve patileriyle güvenli bir şekilde nesnelere vurmaya teşvik edecektir. Hareket eden oyuncaklara bayılırlar, bu nedenle ip üzerindeki her şey muhtemelen dikkatlerini çekecektir. Etrafta peşinden koşması için ona mekanik oyuncaklar da satın alabilirsiniz. 

Yavru kediniz tırmanmaya ve gizlenmeye bayılır ve kedi aktivite merkezi satın alarak veya tırmanabileceği başka yerler ayarlayarak bu davranışı teşvik edebilirsiniz. Tırmanma direklerini de unutmayın. Tırmanma, kediler için temel bir davranıştır ve tırnaklarını törpülemelerine ve bölgelerini işaretlemelerine yardımcı olur. Tırmanma direği kullanmak, yavru kedinizin omuzlarındaki ve sırtındaki kaslarını güçlendirerek muhtemelen mobilyalarınızı da korur!

Kedilerin akıllı olduğunu ve bu nedenle kolayca sıkılabildiklerini unutmayın. İyi bir ipucu: Oyun aktivitelerinde değişiklik olması için yavru kedinize verdiğiniz oyuncakları ara sıra değiştirebilirsiniz.

Stimüle edici oyuncaklar sağlamanın yanı sıra her gün yavru kedinizle en az 20 dakikalık etkileşimli oyun oynamaya çalışın. Bu, yavru kedinizin kaslarını güçlü ve eklemlerini esnek tutar. Bağ kurmak için de harika bir yoldur. Kediler ve yavru kediler, tek seferde yalnızca yaklaşık beş dakika oynamak isterler; bu nedenle kolayca sıkılmış gibi görünürse şaşırmayın veya endişelenmeyin. Daha kısa ve daha sık oyun seansları, uzun bir seanstan daha iyidir.

Kilolu kediler

Yavru kedinizin fit ve sağlıklı kalması için başka bir önemli faktör, aşırı kilo almamasını sağlamaktır. Avrupa'daki hayvanlar giderek daha kilolu hale geliyor ve bazı uzmanlar, evcil kedilerin olması gerekenden daha fazla kiloya sahip olduğuna inanıyor. Özellikle kısırlaştırılmış kediler, kilo almaya yatkındır. Yavru kedinizin de bu depresif istatistiklere dahil olmasını engellemek için birkaç basit yönergeyi izlemeniz yeterlidir.

  1. Her şeyden önce, yavru kedinize eksiksiz ve dengeli bir beslenme sağlayın. Sağlıklı şekilde büyümesini sağlamak için besinleri doğru dengede almaları kesinlikle çok önemlidir. Ayrıca, yetişkin değil, yavru kediler için formüle edilmiş bir mamayla beslemeniz de önem taşır. Yavru kedilerin vücutları, büyürken çok büyük değişikliklerden geçer ve gelişimlerinin ilk 12 ayında yetişkinliğe ulaşırlar. Mükemmel derecede sağlıklı bir kedi olabilmeleri için bu büyümeyi desteklemek amacıyla özel olarak formüle edilmiş bir beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Herhangi bir sorunuz veya şüpheniz olursa veteriner hekiminizle konuşun.
  2. Yavru kedinize insan yiyeceklerinden lokmalar vermeyin. Yavru kedinize ödül vermek istiyorsanız evcil hayvanlar için olan doğru ödülleri kullanın ve bunu, günlük gıda alımına dahil edin.
  3. Yavru kedinizin bol bol egzersiz yaptığından emin olun. Sağlıklı kas, eklem ve kemik büyümesini desteklemek ve aynı zamanda çevresi, evini paylaştığı insanları ve hayvanları da keşfetmesini ve bunları öğrenmesini istersiniz.
  4. Yavru kedinizin kilosunu düzenli aralıklarla ölçün. Veteriner hekiminiz, yavru kedinizin sağlıklı bir hızda büyüdüğünden ve çok kilo almadığından emin olmak amacıyla bunu takip edebileceğini bir çizelge verebilir. Kilo alan genç hayvanların yetişkinliklerinde de kilolu olma ihtimalleri yüksektir, bu nedenle başlangıçtan itibaren zayıf kalmasını sağlamak çok önemlidir.
  5. Yavru kedinizin ayda bir kez klinikte veya evde kilosunu ölçmek yararlı olacaktır. Kilo değişiklikleri kolayca gözden kaçabilir ve bazı sorunların erken belirtileri olabilir. Bu yüzden düzenli kilo kontrolleri, iyi bir alışkanlıktır (biz insanlar için de aynısı geçerli!).

Yavru kedinizin sağlığınıza etkisi

Sağlık ve egzersizle ilgili olarak, bir yavru kediye sahip olmanın sağlığınız ve refahınız için gerçekten iyi olduğunu biliyor muydunuz? Örneğin, araştırmalara göre bir evcil hayvanı sevmek, kan basıncınızın gerçekten düşmesini sağlayabilir. Tabii ki bu, sizin için çok büyük bir sürpriz olmayabilir. Ne de olsa yavru kedinizin sizi ne kadar mutlu hissettirdiğini size bilim insanlarının söylemesine gerek yok!

İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ve Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

İlgili Yazılar

İlgili ürünler