Köpeğim Tüm Gün Uyuyor: Bu Normal mi?

Yayımlayan : Chrissie Klinger
dk okuma süresi

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Hiç "Köpeği tüm gün uyuyor. Keşke ben de uyuyabilsem!" diye düşündüğünüz oldu mu? Köpekler, insanlardan daha çok uyur ve köpeğimizin beş saatlik kestirme alışkanlıklarını biraz kıskansak da köpeklerin neden bu kadar çok uyuduğunu ve köpeklerde aşırı uykunun ne olduğunu anlamamız önemlidir.

Köpeğimin Aslında Ne Kadar Uykuya İhtiyacı Var?

Diğer evcil hayvan ebeveynleriyle konuşurken onların köpeklerinin de tüm gün uyuyup uyumadığını merak ediyor olabilirsiniz. Maalesef köpeğinizi başka bir köpeğin alışkanlıklarıyla kıyaslamak, neyin normal olduğunu ölçmenin en iyi yolu olmayabilir. Köpeğinizin ne kadar uykuya ihtiyaç duyduğu birçok faktöre bağlıdır: yaş, ırk, aktivite seviyesi ve çevresel koşullar.

Köpeğiniz genelde günde 12 ila 14 saat uyuyorsa American Kennel Club'a (AKC) göre endişelenecek bir durum yok. Ancak köpeğiniz günde 15 saatten fazla uyuyorsa uyanık olduğunda köpeğinizin davranışlarına dikkat etmelisiniz. Bitkin ya da diğer insanlara ve evcil hayvanlara ilgisiz görünüyorsa veteriner hekim ziyaretinin zamanı gelmiştir.

Köpeğiniz normalde fazla uyuyor gibi görünüyorsa çevresel değişimleri göz önünde bulundurun. Köpeğinizin yaşamındaki küçük değişiklikler, uyku alışkanlıklarında büyük farklara yol açabilir.

  • Yeni evcil hayvanlar: Evinize bir anda hareketli bir kedi yavrusu gelirse köpeğiniz dinlenmek için kendine sessiz bir yer arıyor olabilir.
  • Sıcak hava: Köpeğiniz yazın daha uykulu oluyorsa bitkinlik, aşırı salya akıtma veya kusma gibi sıcak yorgunluğu belirtileri olup olmadığına bakın.
  • Program değişikliği: Yakın zamanda yeni bir işe girdiniz mi veya çalışma programınız değişti mi? Uzun süreler boyunca evde yalnız kalan bir köpek, sıkılmış ya da yalnız hissedebilir.
  • Oyun süresinin artması: Köpeğiniz kısa süre önce yeni bir köpek gündüz bakım evine gitmeye başladı mı? Birlikte 5 km koşusu yapıyor musunuz? Oyun zamanı veya egzersizindeki artışlar, köpeğinizi çok yoruyor olabilir ve normal uyku düzenlerine dönmeden önce yeni egzersiz seviyesine alışması biraz zaman alabilir.

Kırmızı battaniyede uyuyan Golden Retriever köpek yavrusu.

Yavru Köpekler: Çok Oyna, Çok Uyu

Köpeğin ne kadar ihtiyacı olduğu konusunda yaş, önemli bir faktördür. İnsan bebeklerinin çok fazla uykuya ihtiyacı olduğu gibi PDSA, bazı yavru köpeklerin günde 18 - 20 saat uyuyabildiğini belirtmektedir. Bu gerekli dinlenme merkezi sinir sistemleri, bağışıklık sistemleri ve kaslarının doğru şekilde gelişmesine yardımcı olabilir. Çoğu yavru köpek, gün boyunca uyuyarak ihtiyaçları olan uykuyu alırlar. Bir rutin oluşturabilmek için köpeğinizin sessiz ve rahat bir yerde uyumasını teşvik edin ve çocukların ve diğer evcil hayvanların onları rahatsız etmesini engellemeye çalışın.

Çok küçük yavru köpekler, düzenli bir gece uykusu düzeni oluşturma konusunda da yardıma ihtiyaçları olabilir. Köpeğinizi sizinle aynı zamanda yatmaya ikna etmek için her gece, aynı saatte televizyon gibi sesleri ve ışıkları kapatın.

Uyku ve Yaşlanma

Yaşlı köpekler, genç veya yetişkin köpeklere göre daha çok uyumaya eğilimli olur ve dinlenmeleri daha uzun sürer. PDSA, yaşlı köpeklerin bazen eklem ağrısı nedeniyle daha az aktif olabilir. Köpeğiniz fazlası uyumasının yanı sıra ayakta durma ve yürüme zorluğu yaşıyorsa kireçlenme oluşmakta olabilir.

Veteriner hekiminizin muayenesi, köpeğinizin daha çok uyumasına neyin neden olduğunu bulmaya yardımcı olur. Köpeğinize kireçlenme teşhisi konursa veteriner hekiminiz, köpeğinizin yatağını daha sıcak bir yere taşımanızın ve ekstra minder eklemenizin yanı sıra eklemlerine ekstra yük binmemesi için köpeğinizin kilosunu takip etmenizi önerebilir.

Battaniyenin altından çıkan iki köpek burnu

Köpeğim Tüm Gün Uyuyor: Diğer Faktörler

Büyük köpekler, küçük olanlarına kıyasla daha çok uyumaya eğilimlidir. Newfoundland, Saint Bernard, Mastif ve Pyrenees çoban köpeklerinin özellikle yer yataklarını sevdiği ve onlara çok bağlı olduğu bilinir. Uykuyu seven büyük bir köpeğiniz varsa ciddi oranda rahat ataları olabilir.

Normalden biraz fazla uyuduklarında muhtemelen endişelenecek bir şeyleri yoktur ancak köpeğinizin ekstra uykusunun yanı sıra yeme düzenlerinde değişiklik anormal derece susama veya aşırı idrara çıkma durumları varsa tıbbi destek alma zamanı gelmiştir. Bu belirtiler bir arada olduğunda köpek diyabeti veya böbrek hastalığı belirtisi olabilir.

Köpeğinizin hareketlerini uyurken de izlemeniz iyi bir fikir olabilir. Çoğu köpek ebeveyni köpeğini uykusunda koşarken görmüş olsa da başka hareketler, altta yatan sorunun tehlike işareti olabilir. Nefes almayı ya da horlamayı kesen bir köpek, solunum sorunları riskiyle karşı karşıya olabilir. Diğer yandan, kapı zili sesini bile duymayacak kadar deliksiz uyuyan bir köpek de duyma kaybı yaşıyor olabilir.

Evcil hayvanınızın uyku düzeni konusunda endişeliyseniz uyku sırasındaki normal olmayan davranışlarının yanı sıra yeme, oyun ve tuvalet davranışlarını da izleyin. "Köpeğim bütün gün uyuyor" demek olası bir sorunu anlamak için yeterli değildir. Bu yüzden, veteriner hekiminizin neler olduğunu anlaması için yeterli bilgiye sahip olduğundan emin olun.

İyi Uykular

Söz konusu köpeklerin uyku düzeni olduğunda köpeğinizin çok fazla ya da çok az uyuduğunu yanıtlamak kolay değildir. Bunu kesin olarak bilmenin en iyi yolu, köpeğinizin tipik bir gününü izlemek ve düzenli kontrollerde veteriner hekiminizle bunu paylaşmaktır. Veteriner hekiminiz, köpeğinizin uyku düzeninin normal olup olmadığını doğrulayabilir ve normal değilse bazı ayarlamalar ya da yapılması gerekli olabilecek testler önerebilir. Köpeğinizin uyku düzeninin normal olduğunu fark ettiğinizde köpeğinizin sağlıklı ve iyi olduğunu bilerek siz de rahat uyuyabilirsiniz.

Yazar

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Bir evcil hayvan ebeveyni olan Chrissie Klinger, evini, evcil hayvanı, iki çocuğu ve kocasıyla paylaşmaktan çok mutlu. Chrissie ders vermediği veya blog yazmadığı zamanlarda, tüm aile üyeleriyle vakit geçirmekten çok hoşlanmakta. Evcil hayvan ebeveynlerinin evcil hayvanlarıyla daha aktif ve anlamlı bir yaşam sürmelerine yardımcı olacak makaleler yazmaktadır.

 

İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ve Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Beslenme)

İlgili Yazılar

İlgili ürünler