Köpeklerin Kusma Nedenleri ve Anlamı

Yayımlayan : Kara Murphy
dk okuma süresi

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Köpeklerin kusması sıra dışı bir durum değildir. Hatta köpeğinizin kusmasının birçok nedeni olabilir ve bazıları, diğerlerinden daha endişe vericidir. Peki köpeğin çimlere kusmasının ciddi bir sorunun işareti olup olmadığını nasıl bilebilirsiniz? Farklı kusma türleri var mıdır? Öğrenmek için okumaya devam edin.

Kusma ve Regürjitasyon

Köpeklerin kusmasına ne neden olur? İlk olarak kusma ve regürjitasyon arasındaki farklı anlamanız gerekir. Bir köpek yediklerini geri çıkardığında çıkanlar genellikle sindirilmemiş gıda, su ve tükürükten oluşur. Çıkarılanlar genelde özofagustaki yemek veya maddeler olduğundan genelde silindir şeklinde dışarıya atılır. Kas sıkışması olmadan, zorlanmadan dışarı atılıyormuş gibi görünür. Herhangi bir şeyin geldiğine dair, size veya köpeğinize herhangi bir uyarıcı işaret yoktur.

Bunun aksine kusma daha aktif bir süreçtir. Kasların kasılmasına neden olur ve tüm vücut gerilir. Bir köpek kustuğunda yemek veya maddeler, mideden ya da üst küçük bağırsaktan gelir. Muhtemelen köpeğin öğürdüğünü duyarsınız ve yemeğin sindirilmediğini ya da kısmen sindirildiğini, mideden geliyorsa şeffaf bir sıvıyla ve küçük bağırsaktan geliyorsa sarı veya yeşil sıvıyla (öd) görürsünüz. Salya akıtma, ileri geri yürüme, ağlama veya köpeğinizin midesinden gelen yüksek gurultular gibi biraz uyarıcı işaretler görebilirsiniz.

esneyen köpek

Kusmanın Yaygın Görülen Nedenleri

UK Kennel Club, köpeklerde kusmanın yaygın görülen nedenlerinden bazılarını şu şekilde belirtiyor:

  • Yemesi gereken çöp, masada kalan yemekler ve diğer şeyleri yeme.
  • Taş, kemik veya oyuncak gibi şey şeyler veya temizlik malzemesi, antifriz ya da böcek ilacı gibi zehirli bir şeyler yutma.
  • Virüsler, bakteriyel enfeksiyonlar veya parazitler.
  • Yeni köpek maması gibi beslenmesindeki değişiklikler.
  • Belirli gıdalara veya bileşenlere karşı hassasiyet.
  • Şişkinlik veya diğer gastrointestinal sorunlar.
  • İçtiği ilaca karşı olumsuz reaksiyon.
  • Güneş çarpması.
  • Bağırsak, böbrek, karaciğer veya pankreası etkileyen sağlık sorunları.

Regürjitasyonun en yaygın nedenleri:

  • Gastrik reflü ve özefagus iltihabı.
  • Özefagusta tıkanıklık veya daralma.
  • Shar-pei, Alman çoban köpeği, Danua, rlanda Seteri, Labrador retriever, Minyatür schnauzer, Newfoundland ve Tel tüylü tilki teriyeri gibi ırklarda daha yaygın görünen konjenital özofagus hastalığı (megaözofagus).

Ne Zaman Endişelenmelisiniz?

Köpeklerin kusması sıra dışı olmadığından evcil hayvan ebeveynleri, köpekleri ara sıra kustuğunda genelde endişelenmezler. Peki ne zaman endişelenmelisiniz?

The Kennel Club, endişelenmenizi gerektiren birkaç köpek kusması senaryosu olduğunu belirtir:

  • Köpeğinizin yabancı nesne veya zehirli bir şey yuttuğunu düşünüyorsunuzdur.
  • Köpeğiniz hem kusmuştur hem de normalden farklı davranıyordur; örneğin, normalden daha fazla uyuma, yemeyi reddetme veya ishal olma gibi. Bu durumlarda veteriner hekiminizi aramalısınız.
  • Köpeğinizin ateşi vardır, susuz kalmış veya acı çekiyor gibi görünüyordur.
  • Kusmukta veya dışkıda kan görürseniz veya köpeğiniz, kahve çekirdeğine (sindirilmiş kan) benzer bir şeyler çıkardıysa veteriner hekimi arayın. Kan gastrik ülser gibi ciddi sorunların veya köpeğinizin kemik ya da oyuncak gibi sert bir yabancı cisim yediğinin işareti olabilir.
  • Köpeğiniz sürekli kusuyordur. Ara sıra kusmak sıra dışı olmasa da köpeğiniz düzenli olarak veya aşırı şekilde kusuyorsa nedenini öğrenmek için veteriner hekiminize danışın. Köpeğiniz kusmaya çalışıyor gibi görünüyor ancak kusamıyorsa bu, endişelenmeniz gereken bir durum olabilir.

Köpeğinizin sağlığından endişeleniyorsanız tavsiye almak için veteriner hekiminizi aramaktan çekinmeyin.

Veteriner Hekiminiz Ne Yapar?

Veteriner hekiminiz köpeğinizi muayene ettiğinde muhtemelen köpeğinizin yediklerinin veya içine girdiği şeylerin bilgisini ve köpeğin ne sıklıkla kustuğunu veya çıkardığını bilmek isteyecektir. Kusmanın böbrek hastalığı veya pankreatit gibi nedenleri olup olmadığını görmek için kan testi yapmak isteyebilir. Köpeğinizin gastrointestinal yolunda tıkanma olabileceğini veya özofagusun düzgün çalışmadığını düşünürse röntgene ve/veya ultrasona da ihtiyacı olabilir.

Veterineriniz sorunu bulduğunda köpeğinizin daha çabuk iyi hissetmesi için tedaviye başlayabilir.

Siz Ne Yapabilirsiniz?

Veteriner hekiminiz köpeğinizin kusmasına neyin neden olduğunu bulursa ve evde bakımın köpeğiniz için yeterli olduğunu söylerse belirtilerini nasıl hafifletebileceğinizi bilmek istersiniz. PDSA, kusan köpeğiniz için bu bakım ipuçlarını vermektedir:

  • Veteriner hekiminiz daha uzun bir süre önermediyseniz 6 ila 8 saat yemek vermeyin.
  • Veteriner hekiminiz aksini belirtmedikçe köpeğinizin durgun su içtiğinden emin olun. Sürekli kusma halinde dehidrasyon ciddi bir sorun olabilir, bu yüzden sıvılar çok önemlidir.
  • Kusma bittiğinde köpeğinize, birkaç gün boyunca günde üç ila altı kez küçük, hafif ve az yağlı yemekler verin. Veteriner hekiminiz su vermemenizi söylemezse küçük miktarlarda verin.
  • Köpeğinizin normal mamasına geri dönerken öğün miktarını aşamalı olarak artırırken öğün sayılarını azaltın.

Köpeğinizin çok hızlı yediği için kustuğunu fark ederseniz mama almak için çabalaması gerektiğinden köpekleri daha yavaş yemeye zorlayan "puzzle mama kabı" kullanabilirsiniz. Köpeğinizin mamasını daha kaliteli bir mamayla veya daha kolay sindirim ve dengeli besin sağlayan özel bir diyetetik mamayla değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Bir anda yapmak yerine yeni mamaya yavaş bir geçiş yapın, aksi takdirde sorunu daha kötü hale getirebilirsiniz.

Köpeğin kusması kesinlikle hasta olduğunu veya acil veteriner hekim muayenesine ihtiyaç duyduğunu göstermez. Ancak bir şeylerin cidden ters gittiğini düşünmenize neden olan işaretler görürseniz sorunun ne olduğunu ve nasıl çözeceğinizi belirlemek için veteriner hekiminizi arayın. Kısa sürede çıkarttıklarını temizlemek yerine, köpeğinizi okşamaya geri dönebilirsiniz.

Yazarın Biyografisi

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy, Pensilvanya'nın Erie şehrinde yaşayan, serbest çalışan bir yazar ve evcil hayvan sahibidir. Maddie isminde bir goldendoodle köpeği var.


İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ve Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Beslenme)

İlgili Yazılar

  • Burnunun kuru olması, köpeğin rahatsız olduğu anlamına gelir mi?

    Endişeli köpek sahipleri, sık sık burnunun kuru olmasının bir köpeğin rahatsız olduğu anlamına gelip gelmediğini sormaktadır ve bu sorunun yanıtı kısaca 'hayır'dır. Köpeğinizin kuru ve sıca bir burnu olmasının, sağlığıyla hiçbir ilgisi olmayan pek çok nedeni vardır.
  • Köpeklerde gebelik

    Köpeğinizden yavru almayı planlamadığınız takdirde, yapabileceğiniz en iyi şey onu kısırlaştırmaktır. Bununla birlikte, köpeğinizin yavruları olmasına izin vermek gibi önemli bir karar almanız halinde, büyük bir maceraya atılmak üzeresiniz demektir - işte, köpeklerde gebeliği gösteren birkaç belirti.
  • Aşısını yaptıramayacağınız sağlık sorunları

    Dogs running Elbette ki, aşı uygulanmış bir yavru köpek dahi, bazen sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir. Karşı karşıya kalabileceğiniz bazı sorunları burada bulacaksınız: Çoğu durumda, ishal yalnızca geçici bir rahatsızlıktır.
  • Sağlıklı deri ve sağlıklı tüyler

    Köpeğinizin iyi durumda kalmasının önemli bir bölümü, derisi ve tüylerinin sağlıklı olmasını sağlamaktır. Köpeğinize yaptığınız bakımın miktarı değişiklik göstermekle birlikte, tüm köpekler için iyi bir tüy tarama programı uygulanmalıdır.

İlgili ürünler