Köpek Dışkısıyla İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey

Yayımlayan :
dk okuma süresi

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Köpek dışkısı veya bazılarının söylemeyi tercih ettiği kaka, konuşulacak çok hoş bir konu olmayabilir ancak sağlıklı köpek dışkısı çoğunlukla köpeğin sağlıklı olduğunun göstergesidir. Köpeğinizin dışkısının özelliklerini kontrol etmek, onun yaşıyor olabileceği sağlık sorunlarını izlemenin iyi bir yolu olabilir. Sağlıklı dışkıyı, altta yatan sağlık sorunlarının bir işareti olabilecek anormal dışkıdan (sulu, akışkan, kanlı vb.) ayıranların neler olduğuna bir bakalım.

Mükemmel Dışkı Nasıl Görünür?

Köpek dışkısı, dört ana özelliğe sahiptir: renk, içerik, yoğunluk ve kaplama. Renk, evcil hayvanınızın yedikleriyle ilgilidir: Evcil hayvanınızın mamasının içeriğine bağlı olarak altınımsı kahverengiden daha koyu kestaneye kadar değişir. Dışkının içeriğiyle ilgili olarak, "kirli" işi yapmayı veteriner hekiminize bırakmak isteyebilirsiniz. Çoğu insan, mikroskop olmadan bir dışkının içinde neler olduğunu çok fazla göremez. Sağlıklı köpek dışkısı, yoğunluk açısından oyun hamuru gibi biraz sert olmalıdır. İdeal olarak, üstünde küçük yarıklarla rulo şeklinde olmalı ve sanki yuvarlasanız daha küçük parçalara ayrılacakmış gibi görünmelidir. Son olarak sağlıklı dışkının dışında hiçbir kaplama olmaz. Yani köpeğiniz çikolata kahvesi renginde, kısmen sert, kaplamasız ve etrafında gözle görülür herhangi bir şey olmayan bir dışkı yaparsa sorun yoktur. Ancak bir sağlık sorununu belirtebilecek işaretler için okumaya devam edin.


Evcil Hayvanınızın Dışkısı Konusunda Ne Zaman Alarma Geçmelisiniz?Köpeğin arkasından plastik poşetle temizleyen sahip

Evcil hayvan dışkısının dört özelliği, köpeğinizin hasta olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilir. Köpeğinizin dışkısına bakmak çok hoş olmasa da sıkıntıları en kolay fark edebileceğiniz zaman ilk yaptığı zamandır.

İçindekilerle İlgili Hususlar

  • Kurtlar: Bunlar, küçük pirinç taneleri gibi görünen uzun ve ince parçalar olabilir. Yeni yapılan bir dışkıda bunları görürseniz endişelenmeniz gerekir. Dışkı bir süre dışarıda kaldığında da etrafını kurtlar sarabilir.

  • Tüy: Dışkıdaki büyük tüy topakları kendisini aşırı temizlemenin, alerjilerin veya deri hastalığının işareti olabilir. Dışkıda ne sıklıkla tüy gördüğünüze dikkat edin ve bunu veteriner hekiminizle görüşün.

  • Yabancı maddeler: Köpekler bazı tuhaf şeyleri mideye indiren canlılar oldukları için köpeğinizin dışkısında çim, plastik, taş, giysi ve hatta para bulabilirsiniz. Mideye girenler bağırsaklardan atılsa da köpeğinizin dışkısında tuhaf maddeler fark ederseniz kapsamlı bir muayene veya röntgen gerekip gerekmediğini öğrenmek için veteriner hekiminizi aramalısınız. Bazı durumlarda, yabancı cisimler köpeklerin sindirim sistemi yolunda sıkışır ve bunların cerrahi müdahaleyle çıkarılması gerekir. Bu nedenle, köpeğinizin dışkısında giysi veya plastik parçaları fark ederseniz en iyisi hemen veteriner hekiminizi aramaktır.

Tüylerdeki İpuçları

Evcil hayvanınızın dışkısını çimlerden alıyorsanız geride hiçbir iz kalmamalıdır. Büyük bağırsak iltihabında genelde dışkıda bir mukus kaplama olur ve sıklıkla ishalle eş zamanlı olarak görülür. Bu mukusu köpeğinizin dışkısında bir günden daha uzun sürede fark ederseniz sonraki adımlarınızı planlamak için veteriner hekiminizle iletişime geçmelisiniz.

Renk Göstergesi

Renge bağlı olarak sağlıklı ve sağlıksız köpek dışkısı arasındaki farkı aşağıdaki basit rehberde görebilirsiniz.

  • Kahverengi: Sağlıklı bir köpeğin dışkısının rengi, çikolata kahverengisi olmalıdır.

  • Yeşil: Yeşil dışkı, köpeğinizin çim yediğini gösterebilir. Çim yemek köpekler için normal bir davranıştır ancak normalden fazla yiyorsa bozuk midesini yatıştırmaya çalışıyor olabilir.

  • Siyah veya kestane rengi: Bu, midede veya küçük bağırsaklarda kanama belirtisi olabilir.

  • Kırmızı izler: Bu, muhtemelen alt gastrointestinal yoldaki kanamanın başka bir belirtisidir.

  • Sarı: Sarı dışkı; dışkıda mukus, kötü sindirim veya tuhaf şeyler yemek gibi birçok farklı nedenden kaynaklanıyor olabilir.

  • Grimsi: Belirli besinler sindirilemiyorsa pankreas veya mesaneyle ilgili sorunların işareti olabilir.

  • Beyaz noktalar: Dışkısında küçük, beyaz noktalar fark ederseniz köpeğinizde kurt olabilir.

Yoğunluk

Dışkının yoğunluğunu değerlendirirken çoğu veteriner hekim, bir ile beş arasında bir ölçek kullanır. Burada bir, çok akışkan veya sıvı iken beş, sert ve silindir şeklindedir. İdeal yoğunluğun bu ölçekte beş olması uygun olandır. Ancak köpeğinizin dışkısı biraz yumuşaksa panik yapmanıza gerek yok. Giderek daha yumuşak olup olmadığını görmek için köpeğinizin dışkısını izleyin ve veteriner hekime götürmeniz gerekiyorsa numuneleri buzdolabı sıcaklığında saklayın.

Evcil hayvanınızın sağlık kontrollerine sağlıklı dışkı numuneleri götürmek önemlidir. Böylece, evcil hayvanınız sağlıksız dışkı işaretleri göstermeye başlarsa veteriner hekiminizde kıyaslanabilecek eski kayıtlar olur. Köpeğiniz görünürde sağlıklı dışkılar yapıyorsa ancak başka hastalık belirtileri varsa (yemek yememe, kusma, bitkinlik vb.), evcil hayvanınızı veteriner hekime götüreceğiniz zaman bir dışkı numunesi almak iyi bir fikirdir. Çoğu zaman, dışkı numunesi mikroskopta incelendiğinde veya başka testler yapıldığında birçok bilgi edinilebilir.

Dışkı Numunesi Alma

Bahçenizdeki dışkıları temizlerken veya yürüyüşe çıktığınızda dışkıyı temizlemenin birçok farklı yolunu bulmuş olma olasılığınız yüksektir. Dışkı kepçelerinden biyolojik olarak çözünebilir poşetlere kadar, söz konusu köpek dışkısı temizlemek olduğunda birçok ekipman mevcuttur. Veteriner hekime götürmek için sağlıklı köpek dışkısı veya sağlıksız dışkı numunesi alırken temiz bir poşet kullandığınızdan, dışkıyı nazikçe aldığınızdan ve kapaklı, temiz ve küçük bir plastik kaba koyduğunuzdan emin olun. Veteriner hekime götürünceye kadar numuneyi buzdolabında saklayın. Dışkı yerden almak için çok suluysa yoğunluğunu göstermek için akıllı telefonunuzla birkaç net fotoğrafını çekin. Temiz bir çubuk veya plastik kaşık kullanarak sulu dışkının bir kısmını kaba koymaya çalışın. Uzun süre boyunca sıcakta veya çimlerde duran dışkıdan asla numune almayın. Bu numunelerde, dışkının parçası olmayan kirler veya parazitler olabilir. Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da köpek dışkısını hızlıca temizlemenin köpeğiniz için faydalı olacağıdır. Arka bahçenizde yerde çok fazla dışkı olması köpeğinizin kendi dışkısını yemeye başlamasına yol açabilir. Köpek dışkılarının yeraltı sularına karışabileceği ve su kaynaklarını kirletebileceği yerlerde halk sağlığıyla ilgili sorunlar da olabilir. Eldiven veya poşeti kullansanız bile dışkıları topladıktan sonra, her ihtimale karşı ellerinizi hemen yıkamanız gerekir.

Dışkıyla İlgili Son Hususlar

Köpeğinizin dışkısının, sağlığıyla ilgili çok fazla bilgi verdiğini unutmayın. Köpeğinizi ve sağlığını daha iyi anlamak için bu ipuçlarını izlemenizi öneririz:

  • Köpeğinizin dışkısında dört temel özelliğe bakın: renk, içerik, yoğunluk ve kaplama.

  • Her veteriner hekim randevusuna yeni dışkı numuneleri götürün.

  • Yürüyüşte veya arka bahçenizde olması fark etmeden köpek dışkılarını hemen temizleyin.

  • Köpeğiniz tuvaletini yanlışlıkla eve yaparsa onu hemen dışarı çıkarın ve doğru tuvalet alışkanlığına yönelik pozitif pekiştirme uygulamayı deneyin.

  • Köpeğinizin dışkısında büyük bir değişiklik fark ederseniz, köpeğiniz kendi dışkısını yemeye başlarsa, evdeki kazalar sıklaşırsa veya 24 saatten uzun süre tuvaletini yapmazsa derhal veteriner hekiminize bildirin.

Köpek dışkısı kimsenin konuşmaktan hoşlandığı bir konu değildir ancak köpeğinizin genel sağlığıyla ilgili iyi bir gösterge olabilir. İşaretleri erken fark etmek, onları sağlıklı tutmaya yardımcı olur.

Yazarın Biyografisi

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Bir evcil hayvan ebeveyni olan Chrissie Klinger; evini evcil hayvanları, iki çocuğu ve kocasıyla paylaşmaktan çok mutlu. Chrissie ders vermediği veya blog yazmadığı zamanlarda, tüm aile üyeleriyle vakit geçirmekten çok hoşlanmakta. Evcil hayvan ebeveynlerinin evcil hayvanlarıyla daha aktif ve anlamlı bir yaşam sürmelerine yardımcı olacak makaleler yazmaktadır.

İlgili Yazılar

  • Sağlıklı deri ve sağlıklı tüyler

    Köpeğinizin iyi durumda kalmasının önemli bir bölümü, derisi ve tüylerinin sağlıklı olmasını sağlamaktır. Köpeğinize yaptığınız bakımın miktarı değişiklik göstermekle birlikte, tüm köpekler için iyi bir tüy tarama programı uygulanmalıdır.
  • Kısırlaştırma konusunda bilmeniz gereken her şey

    Kısırlaştırma, yavru köpeğiniz için yapabileceğiniz en iyi şeydir. İşte nedenleri: Dişi yavru köpeğinize fazlasıyla düşkünseniz, kısırlaştırmanın meme kanseri, rahim kanseri ve yumurtalık kanseri gelişme olasılığını azaltabildiğini duymak ilginizi çekecektir.
  • Köpeklerin diş bakımı | Hill's Pet

    Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
  • Yavru köpeğinizin rahatsızlıklara karşı aşılanması

    Yavru köpeğinizin aşılanması, onun çeşitli önemli rahatsızlıklardan korunmasına yardımcı olabilir. Aşağıdaki rahatsızlıklar kulağa ürkütücü gelse de, yavru köpeğinizin tüm aşılarını yaptırırsanız, artık bu konuda endişelenmenize gerek kalmayacaktır.

İlgili ürünler