İster inanın, ister inanmayın, köpeğinizin diş bakımı, kendi dişlerinizin bakımı kadar önemlidir. Uygun diş bakımı, evcil hayvanınızın genel sağlığı açısından kritik önem taşımaktadır.
Plak ve diş taşı
Salya. Proteinler, bakteriler ve besin parçacıkları bir araya gelerek, dişin üzerinde kalması halinde kademeli olarak birikecek olan plağı oluşturur. Daha sonra salyadaki mineraller bu plağı, diş eti hattı etrafında toplanan sert, sarımsı bir birikim olan diş taşına dönüştürür. Diş taşı, diş etlerini tahriş ederek, periodontal hastalığın başlangıcı olan gingivite yol açabilir.
Bir yaşlılık sorunu
Bu, köpeğiniz yaşlandıkça ciddi bir sorun oluşturabilir. Bakteriler ve toksinler, dişlere, kemiklere, diş etlerine ve dişlerin çevresindeki bağ dokuya saldırmakta ve bu da, ciddi bir enfeksiyona ve dişin kaybedilmesine yol açabilmektedir.
Enfeksiyona neden olan bakteriler, kan dolaşımına girmeleri durumunda akciğerler, karaciğer, böbrekler ve kalbe ulaşabilmektedir.
Bu nedenle, köpeğinizin dişlerine özen göstermeniz yalnızca daha sağlıklı bir evcil hayvanınız olmasını sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda yüksek diş hekimi faturalarını önlemenize de yardımcı olacaktır.
Açık belirtiler
Veteriner hekiminiz, köpeğinizin yıllık kontrolü sırasında tüm sorunları fark edebilecektir; ancak o zamana kadar, dikkat etmeniz gereken bazı noktaları sunuyoruz:
- Diş eti hattında sarı ve kahverengi diş taşı birikimleri
- Yeme güçlüğü
- Diş etlerinde şişme ve kanama
- Nefeste kötü koku
Köpeklerin nefesindeki kötü kokunun sağlıkla ilgili çeşitli nedenlerden kaynaklandığını ve yaşlı köpek nefesinin normal olarak kötü bir koku yaymadığını unutmayın.
İyi bir fırça
O halde köpeğinizin diş bakımını nasıl yapacaksınız? Elbette ki, kendi diş bakımınızı nasıl yapıyorsanız aynı şekilde: düzenli fırçalama, iyi beslenme ve zaman zaman kontrol. Küçük yaştayken başlarsanız, köpeğinizin dişlerini fırçalamanız daha kolay olacaktır; ancak her yaştaki köpekler, eninde sonunda buna alışacaktır.
İnsanlar için üretilmiş diş macunu kullanmayın; köpekler köpükten rahatsız olur ve mideleri bulanabilir. Daha güvenli ve onların çok daha fazla beğeneceği bir lezzeti olan, evcil hayvanlar için özel olarak hazırlanmış diş macunları vardır.
Köpeğinizin dişlerinin ve ağzının büyüklüğüne bağlı olarak, normal bir diş fırçası kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, fırçalamayı kolaylaştırmak için, parmaklarınıza uyacak şekilde özel olarak tasarlanmış fırçalar da vardır. Veteriner hekiminize hangisini tavsiye ettiğini sorun.
Kolaylaştırın
Köpeğinizi dişlerinin fırçalanmasına alıştırmak amacıyla, sakinleştirmek için bol bol güvence vererek başlayın. Diş macunundan minicik bir parçanın tadına bakmasına izin verin ve daha sonra bu hisse alıştırmak için dişine hafifçe masaj yapın.
Başlangıçta bundan hoşlanmayabilir; ama sabırlı olun, sonunda başarıya ulaşacaksınız.
Dişlerin diş eti ile birleşme yerine özellikle dikkat ederek, dairesel bir hareketle fırçalayın. Ardından, bitirmenize yakın, yerinden çıkarmış olduğunuz herhangi bir plağı temizlemek için, ağzının içini dikey yönde fırçalayın.
Köpeğinizin dişlerini en az haftada bir kez fırçalamalısınız; ancak günde bir kez fırçalamanız daha iyidir.
Fırçalamanın alternatifleri
Diş taşlarını azaltabilen ve periodondal hastalığın başlamasını önleyebilen, özel olarak formüle edilmiş köpek mamaları ve köpek ödül bisküvileri mevcuttur.
Bu, köpeğinizin dişlerinin her gün bir tür 'fırçalama' işlemi uygulandığından emin olmanın en kolay yoludur.
Tercih ettiği özel bir mama ya da yöntem olup olmadığı konusunda, veteriner hekiminizle konuşun. Aslında, köpeğinizin dişlerinin iyi durumda kalmasının genel sağlığı için elzem olduğunu unutmamalısınız.