Köpeğinizin Patilerini Temizleme: Başarı İpuçları

Yayımlayan : Erin Ollila
dk okuma süresi

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Köpeğinizin düzenli olarak taranması gerektiğini biliyorsunuz ancak köpeklerinizin patilerinin de taranma rutininin önemli bir parçası olduğunu biliyor muydunuz?

Yürüyüşe çıktığınızda veya bahçede oynarken köpeğinizin patileri sert yüzeylere, ıslak zemine, kire ve kalıntılara maruz kalır. Köpeğinizin ayağındaki bu sevimli minik pati yüzeyleri onları darbe, aşırı sıcaklık ve engebeli yüzeylerden korumaya yardımcı olur ancak köpeğinizin patilerinin en iyi durumunda kalmasını sağlamak önemlidir. Pati temizliği köpek bakım rutininizin bir parçası değilse buradan nasıl başlayacağınızı öğrenin.

Köpeğinizin Patilerini Ne Sıklıkla Temizlemelisiniz?

UK Kennel Club'ın birkaç ayda bir yapmanızı önerdiği köpeğinizi yıkamanın aksine köpek patilerini temizleme sıklığına yönelik belirli yönergeler yoktur. Ancak köpeğinizin patilerini düzenli olarak kontrol etmeye dikkat edin. Egzersiz düzeyine ve mevsime (sert yaz ve kış mevsimleri, evcil hayvanınızın patileri açısından zorlu olabilir) bağlı olarak temizleme sıklığını, köpeğinizin ihtiyaçlarına göre ayarlayabilirsiniz. Örneğin köpeğinizi sık sık doğada yürüyüşe çıkarıyorsanız her yürüyüşten sonra patilerini kontrol etmeniz ve yıkamanız gerekebilir. Diğer yandan, vaktinin çoğunu eve geçiren ve yalnızca mahallede sakin yürüyüşlere çıkan bir köpeğin sadece hava kötü olduğunda ve patileri kirlendiğinde ve ıslandığında temizlenmesi gerekebilir.

Beagle yavru köpek patisinin yakın çekimi.

Köpek Pati Temizliğine Hazırlık

Kirler genelde pati yüzeylerinin veya tırnakların aralarına sıkışabilir, bu yüzden sabunlamadan önce köpeğinizin patilerini kontrol etmeniz önemlidir. 

Diken, tilkikuyruğu ve kene, küçük kırık cam, kabuk veya başka malzeme parçaları gibi köpeğinizin patisine ait olmayan her şeye bakın. Ayrıca kıymık veya köpeğinizin tırnakları ve pati yüzeyleri arasına sıkışmış herhangi bir şey olup olmadığına da bakın. Bir şey bulursanız dikkatli bir şekilde çıkarın.

Sonrasında orta ya da uzun tüylü bir köpeğiniz varsa patilerinin altındaki tüyleri tarayın. Bu keçeleşmeyi önleyebilir, kirlerin yapışmasını engelleyebilir ve köpeğinizin patisini temiz tutmaya yardımcı olabilir. Tüyler yaklaşık olarak patinin uzunluğunda olmalıdır.

Köpeğinizin Ayaklarını Temizleme

Köpeğinizi daha önce yıkadıysanız köpek patisi temizliği size basit gelecektir. Köpeğinizin patilerini kontrol ettikten ve tüylerini taradıktan sonra ayaklarını ıslatın, hassas köpek şampuanıyla yıkayın ve durulayın. Köpeğinizin kaymaması veya evinizde ıslak ayak izleri bırakmaması için yakında bir havlu bulundurmayı unutmayın.

Kısa bir yürüyüşten sonra rutin köpek patisi temizliği yapmak isterseniz patileri ıslak bezle ve suyla nazikçe temizlemeniz yeterlidir. Islak mendil kullanmak istiyorsanız Dogs Monthly dergisi, yalnızca kokusuz ve doğal bileşenlerden üretilen, alkol ve sert kimyasallar içermeyen ıslak mendillerin kullanılmasını önerir. Riske girmemek için köpekler için özel olarak üretilen ıslak mendilleri seçin veya öneri için veteriner hekiminize danışın. 

Gerekirse köpeğinizin tırnaklarını ve kör parmaklarını kesmeyi (patilerinin yanlarında çıkan tırnaklar) unutmayın. Tırnak uzunluğu zemine değmeyecek ve köpeğiniz yürürken sesini duymayacağınız şekilde olmalıdır. Animal Trust, bir köpeğin tırnaklarını kesmenin zor olabileceği konusunda uyarıyor. Bunu kendiniz yapamayacağınızı düşünüyorsanız uzman bir köpek kuaföründen veya sonraki randevunuzda veteriner hekiminizden yapmasını isteyin.

Köpeğinizin ayaklarını temizlemek köpek sahibi olmanın küçük bir parçasıdır ancak köpeğinizle bağ kurmak ve onunla her zaman ilgileneceğinizi ona hatırlatmak için de harika bir fırsattır.

Yazarın Biyografisi

Erin Ollila

Erin Ollila, kelimelerin gücüne ve bir mesajın, hedef kitlesini nasıl bilgilendirebileceğine ve hatta dönüştürebileceğine inanıyor. Röportajlar, başkası adına yazılanlar, blog gönderileri ve yaratıcı kurgu dışı eserler içeren yazıları internette ve basılı olarak bulunabilir. Erin, SEO ve sosyal medyadaki her şeyle ilgileniyor. Fairfield Üniversitesi, Yaratıcı Yazarlık bölümünden M.F.A. ile mezun oldu. Ona Twitter'daki @ReinventingErin hesabından ulaşın veya http://erinollila.com adresinden hakkında daha çok bilgi edinin.


İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

İlgili Yazılar

  • Ayrılık

    Evde tek başına kalması bir seçenek değildir. Süresi ne olursa olsun, yavru köpeğinizi asla tek başına bırakmamalısınız. RSPCA'ya göre, bir milyondan fazla köpek evde tek başına kaldığında endişelenmekte, gürültücü ve zarar verici olmakta, sıklıkla evi kirletmektedir.
  • Köpeklerde pireleri bulma ve çıkarma

    Dogs running Mevsimsel köpek alerjileri ve kene, pire ve diğer rahatsız edici haşerelerden kaynaklanan uyarıcı işaretler, belirtiler ve tedaviler hakkında bilgi edinin.
  • Veteriner hekimle görüşme

    Yavru köpeğinizi eve getirdiğinizde yapmanız gereken ilk işlerden biri, veteriner hekimden randevu almaktır. Ailenizin ve arkadaşlarınızın önerileri yararlı olabilir ancak bu öneriler olmadığında, içgüdülerinize güvenmeniz gerekecektir.
  • Sağlıklı deri ve sağlıklı tüyler

    Köpeğinizin iyi durumda kalmasının önemli bir bölümü, derisi ve tüylerinin sağlıklı olmasını sağlamaktır. Köpeğinize yaptığınız bakımın miktarı değişiklik göstermekle birlikte, tüm köpekler için iyi bir tüy tarama programı uygulanmalıdır.

İlgili ürünler