Köpekler Banyolardan Neden Nefret Eder? (ve Korkan Bir Köpek Nasıl Yıkanır?)

Yayımlayan :
dk okuma süresi

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Köpeğiniz su birikintilerinde su sıçratmaya bayılır ama banyo zamanı geldiğinde kuyruğunu kıstırır ve saklanır. Köpekler neden banyo yapmaktan bu kadar nefret eder? Sorun su değilse çoğu köpeğin temizlenirken titremesine ve ağlamasına neden olan şey nedir? Köpeğinizin banyo korkusunun arkasında ne olduğunu öğrenin ve banyo yapmaktan nefret eden bir köpeği nasıl yıkayacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin.

Köpekler Neden Banyodan Nefret Eder?

Her köpeğin suda oynamayı sevmediği doğru olsa da bu, köpeğinizin banyo yapmaktan neden nefret ettiğini tam olarak açıklamaz. Labrador retriever gibi suyu çok seven ırklar bile genelde banyo yapmaktan kaçınır. Peki sorun su değilse köpekler neden banyodan nefret ediyor? Köpeğinizin küvetin ya da lavabonun yanına yaklaşmaktan nefret etmesini açıklayabilecek birkaç etken bulunur.

Banyoda yıkanan Corgi köpek

Kötü İlişkilendirmeleri Hatırlama

PDSA'ya göre köpekler de bizim gibi, belirli bir durumu korku ya da endişe hissiyle ilişkilendirmeyi öğrenir. Sıcak sudan yanma, küvette kayıp düşme, burnuna su kaçması veya şampuandan gözlerinin yanması gibi banyoyla ilişkili kötü bir deneyim, köpeğinizin travma yaşamasına neden olup banyo yapmaktan korkmayı öğrenmesine yol açabilir. Tırnaklarının çok kısa kesilmesi ya da kulaklarının temizlenmesi gibi diğer bakım işlemlerinde yaşanan sıkıntılı deneyimler bile, banyoyla aynı zamana denk geldiyse banyo yapmakla olumsuz ilişkilendirmeler oluşturabilir.

Kontrol Kaybı

Köpeğiniz yüzerken veya su birikintisinde su sıçratırken bunu katıldığı eğlenceli bir aktivite olarak görür. Diğer yandan banyo, genelde köpeklere zorla yaptırılan bir aktivitedir ve vücutlarına dokunulmasını ve hoşlarına gitmeyen hareketler yaptırılmasını içerir. Kendilerine ne olduğuna yönelik bu seçim ve kontrol kaybı, bir köpek için son derece üzücü olabilir.

Yabancılık

İlk kez banyo yapan veya çok sık banyo yapmayan köpekler, su dolu bir küvete girmekten ve şampuana bulanmaktan oluşan bu tanıdık olmayan deneyimden korkabilir. Bu da ileride banyo yaptıklarında korkmalarına neden olan olumsuz ilişkilendirmeler oluşturabilir.

Banyo Zamanı Stresli Hissettirir

Bazen banyo zamanlarından nefret eden yalnızca köpekler değildir. Köpekler genelde sahiplerinden duygusal ipuçları alır. PSA'ya göre siz ne kadar endişeli görünürseniz köpeğiniz de o kadar endişelenir. Köpeğinize bağırmak, sert davranmak veya banyo zamanında acele etmek, köpeğinize banyonun korkulacak bir şey olduğunu öğretir. Köpeğinize nazik davransanız bile sizin gerginliğinizi hissedebilir ve bu da ileride banyo yapmaktan çok korkmasına yol açabilir.

Köpeklerin Banyo Yapması Gerekir mi?

Köpeğinizin aslında düzenli olarak banyo yapması gerekir mi? Duruma göre değişir. Köpekleri yıkamanın birinci nedeni, onlarla yaşamayı daha kolay hale getirmektir. Köpeğinizin her yere çamur bulaştırmasını istemezsiniz ve kokan bir köpeğe sarılmaktan hoşlanmazsınız. Sağlıklı bir derisi olan kısa tüylü ırkların yıkanmasının köpek açısından bir avantajı yoktur ve çok kirlenmiyorlarsa düzenli olarak banyo yapmaları gerekmez. Çoğu durumda, ıslak evcil hayvan mendilleriyle silmek yeterli olacaktır. Ancak pug veya shar-pei gibi kırışık derili ırk bir köpeğiniz varsa derilerindeki katmanları düzenli olarak silmeniz gerekir.

Diğer yandan uzun veya kıvırcık tüylü ırkları, tüylerinin matlaşmasını ve karışmasını önlemeye yardımcı olmak için düzenli olarak şampuanlamak ve kremlemek yararlı olacaktır ancak her gün fırçalamak da yardımcı olur. Tüysüz Meksika köpeği gibi tüysüz köpeklerin derisinin kurumasını önlemek için düzenli olarak yıkanması gerekir. Tam tersine İspanyol cooker gibi yağlı derisi olan köpeklerde yağ birikmesini önlemek için köpeklerin sık sık yıkanması gerekir.

Banyodan Nefret Eden Bir Köpek Nasıl Yıkanır?

Köpeğinizin derisi veya tüyleri gereği düzenli olarak banyo yapması gerekiyorsa yapabileceğiniz en iyi şey onu banyodan keyif alacağı veya en azından korkmayacağı şekilde yeniden koşullandırmaktır. Bunun için, zamanla ve sabırla, olumsuz ilişkilendirmeleri olumlularla değiştirin. Köpeğinizin banyodan çok korkması, yalnızca hoşlanmaması ya da arada bir noktada olmasına göre bunun ne kadar süreceği değişiklik gösterir.

1. Sakin Kalın

İlk önce, köpeğinize banyo yaptırma konusunda olumlu bir tavır takındığınızdan emin olun. Acele ederseniz, stresli olursanız veya köpeğinizden bıkmış hissederseniz onu yıkamak için daha rahat hissettiğiniz bir zamanı beklemelisiniz, böylece köpeğinizin daha sakin olmasına yardım edersiniz.

2. Olumlu İlişkilendirmeler Oluşturun

Pembe Havlulu ve sarı Plastik Ördekle Banyo Yapmaya Hazır Şirin Köpek

Blue Cross, ilk önce köpeğinizi banyoya sizinle birlikte getirip onu bol bol sözlü olarak tebrik edip biraz ödül maması vererek köpeğinizi banyo zamanına yavaş yavaş alıştırmanızı önerir. Onu hemen yıkamaya çalışmayın, bunun yerine banyoyla ve küvetle olumlu ilişkilendirmeler oluşturması için zaman tanıyın. Köpeğinizin küvete karşı korkusunu beklentiye dönüştürmenin bir yolu, köpeğinizin mama kasesini banyoda küvetin yanına koyarak kaseye giden yola ödül mamaları bırakmaktır. Köpeğinizin hazır olduğunu düşündüğünüzde kaseyi, kaymaz bir matın üzerinde küvete yerleştirin. Yeterince büyükse kendi başına tırmanmasına izin vererek bir seçim yapma ve kontrol olma hissini güçlendirin.

Köpeğiniz korkmadan küvete girebildiğinde mamasını alın ve suyu açmayı deneyin. Ödül mamasının yanında ona banyoda oynayabileceği oyuncaklar verin. Blue Cross, ksilitol içermeyen bir fıstık ezmesini duvara sürüp su akarken köpeğin yalamasına izin vermenizi öneriyor. Köpeğinizin, su sesini duymayı ve patilerinin ıslanmasını tolere edebildiğinde üzerine biraz su sıçratmayı deneyin. Bunu azar azar ve eğlenceli bir şekilde yaparken oyun haline getirin. Köpeğinizi tamamen ıslatma ve şampuanlama işini aşamalı olarak yaparken ona güzel ve yatıştırıcı sözler söyleyin. Bu sürecin herhangi bir noktasında köpeğiniz telaşlı hissederse durun ve ertesi gün tekrar deneyin.

3. Olumsuz İlişkilendirmeleri Önleyin

Banyo sırasında köpeğinizin güvende hissetmesi için gerekli önemleri alın. Köpeğin kaymasını önlemek için küvetin zeminine kaymaz mat ya da çıkartmalar yapıştırın ve köpeğinizin daha güvenli hissetmesine yardımcı olmak için uzman köpek kuaförlerinin kullandığına benzer bir banyo tasması kullanmayı düşünün. Köpeğinize nazik olmak için ekstra özen gösterin. Suyun sıcaklığını kontrol ettiğinizden ve çok sıcak ya da çok soğuk olmadığından emin olun. Doğrudan yüzüne su sıçratmaktan veya dökmekten kaçının ve bunun yerine, yüzünde ya da diğer hassas bölgelerinde ıslak havlu kullanın. Tırnaklarını kesme ve dişlerini fırçalama gibi diğer köpek bakımı faaliyetlerini başka bir gün yapın.

Köpekler birçok nedenden dolayı banyodan nefret edebiliyor olsa da köpeğinizin nefretini tetikleyen şeyden bağımsız olarak çözümler aynıdır. Bol bol sabır, nezaket ve özenle köpeğinizin banyoya karşı tavrını değiştirebilir ve banyo zamanını ikiniz için de daha keyifli ve daha az stresli hale getirebilirsiniz.

Yazarın Biyografisi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus, bir evcil hayvan aşığı ve yazıları diğer birçok yayının yanında AKC.org, Care.com ve Daily Puppy'de yayımlanan serbest bir evcil hayvan yazıları yazarıdır. Ayrıca eşi ve dört ayaklı dostlarıyla Ozarks'ya yaşayan bir roman yazarıdır. Burada sabah kahvesini içerken arka bahçesinde gezinen geyikleri, vahşi hindileri ve arada sıra geçen başıboş inekleri izlemekten keyif alır.

 

İnceleyen: Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

İlgili Yazılar

  • Ayrılık

    Evde tek başına kalması bir seçenek değildir. Süresi ne olursa olsun, yavru köpeğinizi asla tek başına bırakmamalısınız. RSPCA'ya göre, bir milyondan fazla köpek evde tek başına kaldığında endişelenmekte, gürültücü ve zarar verici olmakta, sıklıkla evi kirletmektedir.
  • Köpeklerde pireleri bulma ve çıkarma

    Dogs running Mevsimsel köpek alerjileri ve kene, pire ve diğer rahatsız edici haşerelerden kaynaklanan uyarıcı işaretler, belirtiler ve tedaviler hakkında bilgi edinin.
  • Veteriner hekimle görüşme

    Yavru köpeğinizi eve getirdiğinizde yapmanız gereken ilk işlerden biri, veteriner hekimden randevu almaktır. Ailenizin ve arkadaşlarınızın önerileri yararlı olabilir ancak bu öneriler olmadığında, içgüdülerinize güvenmeniz gerekecektir.
  • Sağlıklı deri ve sağlıklı tüyler

    Köpeğinizin iyi durumda kalmasının önemli bir bölümü, derisi ve tüylerinin sağlıklı olmasını sağlamaktır. Köpeğinize yaptığınız bakımın miktarı değişiklik göstermekle birlikte, tüm köpekler için iyi bir tüy tarama programı uygulanmalıdır.

İlgili ürünler