Yavru Kedim Neden Ağlıyor (ve Ağlamaması İçin Nasıl Yardımcı Olabilirim?)

Yayımlayan : Christine O'Brien
dk okuma süresi

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Yavru kedi ebeveyni olmanızı kutlarım! Yavru kediniz evinize alışırken kedinizin ağlama sesine benzer sesler çıkardığını fark edebilirsiniz. Yavru kedilerin ağlaması gerçekten de üzücü bir ses. Yavru kedilerin neden ağladığını ve ağlayan bir yavru kediye nasıl yardım edeceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

Yavru Kediler Neden Ağlar?

İnsan bebekler gibi yavru kediler de sesler çıkararak iletişim kurar. Ağlayan bir yavru kedi, size hemen bir şeye ihtiyacını olduğunu söylemektedir. Dikkatinizi çekmenin etkili bir yolu olduğu için kediniz bu davranışı yaşamı boyunca devam ettirecektir.

Sepetteki küçük yavru kedi miyavlıyor.

Genelde sağlıklı olan yavru kediler aşağıdakilerden birini veya birkaçını istediği için ağlar:

  • Mama

  • Sıcaklık

  • Sevgi

  • Oyun

  • Duygusal rahatlatma

Canı sıkılmış bir kedi (muhtemelen) yaramaz bir kedi olacaktır, bu yüzden onları meşgul tutun! Yavru kedinizle her gün oynamak ve ihtiyaçlarını karşılamak, zihinsel ve fiziksel olarak memnun kalmasını sağlayacaktır.

Ağlayan Bir Yavru Kediyi Yatıştırma

Yavru kedinizin ilk aylardaki gelişimsel ve beslenme ihtiyaçlarını bilmek, neden ağladıklarını anlayabilmenizi sağlar. Yavru kedilerin farklı yaşlarda ağlamalarının sık görülen nedenleri ve yavru kedinizi nasıl yatıştırabileceğinizi burada bulabilirsiniz.

Yenidoğa ila 8 Haftalık

Yenidoğan kediler kör ve sağır olur. Cats Protection'a göre yaşamlarının ilk birkaç haftasında yavru kedilerin annesine aç veya stresli olduklarını söylemek için ağladığını veya miyavladığını duymak normaldir. Yavru kediler, anne sütü almak ve sıcak hissetmek için genelde 8 haftalık olana kadar anneleriyle kalır. Sütten kesme süreci, genelde 4 haftalık olduklarında başlar ve 2 - 4 hafta sürer. Sütten kesme sırasında yavru kedi, aç olduğu ve annesi onu beslemek için etrafında olmadığından ağlayabilir. 8 haftalıktan daha küçük bir yavru kediniz varsa ve yardımcı olmak için annesi yanında değilse sizin yardımcı olmanız gerekir.

Nasıl yardımcı olabilirsiniz?: Yavru kedinizi biberonla beslemeniz gerekiyorsa PDSA, yalnızca yavru kediler için özel olarak tasarlanmış süt ikamesi vermenizi önerir. İnek sütü gibi diğer sütler, aynı besin dengesine sahip değildir ve aslında yavru kedinize zararlı bile olabilir. 4 haftalıktan daha küçük yavru kediler onları beslemediğinizde sıcak tutacak birçok battaniye ve havlu bulunan kedi kutusunda veya başka bir güvenli kapta kalmalıdır. Yavru kediler için üretilmiş ısıtıcı matlar da başka bir seçenektir.

8 Haftalık ila 6 Aylık

Bir yavru kedinin bebek dişleri, yaklaşık 3 haftalık olduğunda çıkmaya başlar ve yaklaşık 3 aylık olduğunda yetişkin dişleri çıkar. PDSA, diş çıkarmanın rahatsızlığa neden olabileceğini ancak çoğu kedinin, diş çıkarma sırasında rahatsızlık yaşamadığını söylemektedir. Çoğu yavru kedi, rahatsızlığını bir şeyler çiğneyerek yatıştırır ancak normalden daha fazla ağlayabilir. Ağlamanın yanında ateşle birlikte kırmızı, şişmiş diş etleri görülüyorsa veya yavru kediniz patisini sürekli ağzına götürüyorsa hemen veteriner hekiminizle iletişime geçin. Kedinizin tedaviye ihtiyacı olabilir.

Nasıl yardımcı olabilirsiniz?: Yavru kedinize çiğnemesi için kedilerin çiğnemesine uygun oyuncaklar verin. Yavru kedinizin diş etlerini silmek için soğuk, nemli bir bez kullanabilirsiniz. Bu, ekstra bir avantaj olarak kedinizi ağzıyla oynamanıza alıştırır ve böylece ileride dişlerini fırçalamanızı kolaylaştırır. Yavru kedinizin ağzına parmaklarınızı soktuğunuzda kedinin acı veya rahatsızlık hissetmemesi için nazik olmaya özen gösterin.

Yavru kedinizin mamayı sizin verdiğinizi hızlıca öğrenir ve yemek zamanlarında, mamasının bulunduğu dolabı açtığınızda ve hatta mamanın bulunduğu odaya girdiğinizde bile ağlamaya başlayabilir. Bazı insanlar kedileriyle konuşmayı çok sever ve onlarla muhabbet ederlerken bazıları da daha sessiz kedileri tercih eder.

Nasıl yardımcı olabilirsiniz?: Konuşkan bir kedi istiyorsanız çok fazla uğraşmanıza gerek yok. Ancak kedinizin seslerini yönlendirmek istiyorsanız mama kabını salladığınızda yanınıza gelmesini veya kedi kutusuna mutlu bir şekilde gitmesini öğreterek yeni şeyleri hızlı öğrenmeleri gerçeğinden yararlanabilirsiniz.

6 Aylık ila Yetişkinlik

Genç kediniz yetişkinliğe yaklaşırken vücutları ve beyinleri büyüyüp gelişmeye devam eder. Kediniz yetişkin boyutuna yaklaşırken kum kabını da değiştirmek önemlidir. Yavru kedinizin kum kabını kullanırken, öncesinde veya sonrasında ağladığını fark ederseniz bunun nedeni ağrılı idrar çıkarma veya dışkılama olabilir.  

Nasıl yardımcı olabilirsiniz?: Kediniz veya yavru kediniz kum kabındayken rahatsızlık belirtileri gösteriyorsa ilk olarak veteriner hekiminize muayene ettirmenizdir. Ancak kedinizin tuvaletini yapabileceği güvenli, temiz ve rahat bir yer oluşturmanız, sorun yaşamasa bile tüm kediler için önerilir. Kum kabının kedinizin için yeterince büyük olduğundan ve kedinizin kumu sevdiğinden emin olun. Kum kabı, kedinizin boyunun yaklaşık 1,5 katı büyüklüğünde ve girip çıkması kolay olmalıdır. Her gün kürekle temizlediğinden ve alanın temiz ve toplu olduğundan emin olun.

Veteriner Hekim Ne Zaman Aranmalıdır?

Yavru kedinizin ağlaması kesilmiyorsa veya ishal, kusma, halsizlik, iştahsızlık veya aşırı temizlenme gibi başka stres belirtileri varsa veteriner hekiminizle görüşün veya acil veteriner kliniği arayın.

Kedinizin miyavlamaları ve ağlamaları, neşeli genç bir yetişkin olduğunda ve sonrasında değişecektir. Onları dinleyerek, yanıtlayarak ve bol bol severek bu iletişim kanallarını açık tutun.

Yazarın Biyografisi

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D., bir yazar, araştırmacı, STEAM eğitmeni, Cat Writers' Association'ın (CWA) profesyonel bir üyesi ve özverili bir evcil hayvan ebeveynidir. Instagram ve Twitter'da (@brovelliobrien) onu ve kedilerini takip edin


İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ve Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

İlgili Yazılar

İlgili ürünler