Kedi Dışkısı: Kapsamlı Bir Rehber

Yayımlayan :
dk okuma süresi

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Bir kedi ebeveyni olarak kum kabını temizlemek en sevdiğiniz aktivitelerden olmayabilir (öyleyse sizin için burada bir sürü kum kabımız var!). Ancak dışkının normal renkte ve şekilde olduğundan emin olmak için dışkısını kontrol etmenin, kedi dostunuzun sağlıklı kalması için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri olduğunu biliyor muydunuz?

Çoğu kedi günde en az bir kez tuvaletini yapar ve kedi dışkısı, kedinizin sağlık durumunun harika bir göstergesidir. Bir tıkanıklık veya altta yatan bir hastalık olup olmadığını veya kedi mamasının ona uygun olup olmadığını size gösterebilir.

"İyi dışkının" nasıl göründüğünü öğrenerek kedinizin dışkısı normal görünmediğinde bunu fark edecek donanıma sahip olduğunuzdan emin olabilirsiniz. Tabii ki evcil hayvan ebeveynleri olarak çoğumuzun tuvalet tepsileri yok ve tuvalete dışarı çıktıkları için kedimizin dışkısını asla görmüyoruz. Bu durumda, kedinizin dışarı çıkma sıklığındaki değişiklikleri veya arkasında yumuşak ya da sulu dışkı olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Sorun olduğundan şüphelenirseniz ona bir tuvalet kabı alıp kendiniz görebilirsiniz.

Sağlıklı ve Sağlıksız Kedi Dışkısı: Neye Bakılır?

Sağlıklı dışkı genelde yumuşaktır (oyun hamuru gibi: ne çok yumuşak ne çok sert). Bu altın standart kabul edilir ve kedinizin tuvaletini normal şekilde yaptığının göstergesidir. Sağlıklı dışkı rengi koyu kahverengidir ancak çok koyu olmamalıdır; siyaha yakın olması dışkıda kan olduğu anlamına gelebilir. Merck MSD Veterinary Manual'a göre çok açık renkli dışkı, safra kanalının tamamen tıkandığının bir göstergesi olabileceği için karaciğer hastalığı gibi daha ciddi bir sorunu gösterebilir.

Küçük ve sert, top şeklinde dışkılar kabızlık göstergesi olabileceğinden anormal ve sağlıksız kabul edilir. International Cat Care'e (ICC) göre, nörolojik veya metabolik rahatsızlıkları veya bağırsak tıkanıklığı gibi problemli sağlık sorunlarını gösterebileceği için bu durum kediler için ciddi bir sorundur. Ayrıca kabızlığın, kedinizin susuz kaldığının bir göstergesi olabileceğini de belirtirler. Kediniz tuvaletini küçük ve sert toplar şeklinde yapıyorsa kesinlikle veteriner hekiminizi aramalısınız.

Kahverengi, deri koltuk kenarında uyuyan gri kedi.

Fark edilebilir şekli olmayan, yumuşak veya sıvı benzeri dışkılara da dikkat etmeniz gerekir. Kedilerde ishal, bakteriyel enfeksiyonlardan bağırsak parazitlerine ve gıda intoleransına kadar çok çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Yakından bakmazsanız sıvı dışkıyı idrarla karıştırabilirsiniz. Kumdan kürekle aldığınız dışkılara iyice, yakından baktığınızdan emin olun veya dokusunu kontrol etmek için tek kullanımlık eldivenler kullanın.

Anormal olan tüm kedi dışkılarında paniğe gerek yoktur ancak dikkatli bir şekilde gözlemek gerekir. PDSA'ya göre, örneğin kedilerin mamasında değişiklik yapıldığında ishal olmaları yaygın görülen bir durumdur. Ancak bu durumda 24 saatten uzun süre devam ederse ve buna kusma, bitkinlik veya kanlı dışkılar eşlik ederse kedinizi veteriner hekime götürmeniz önerilir. Tedbiri elden bırakmamak daha iyidir.


Kedi Dışkısı Numuneleri Hazırlama

Her yıllık ziyarette veteriner hekiminiz, laboratuvarın kedi dışkısı üzerinde testler yapabilmesi için bir dışkı numunesi ister. Numuneler en iyi şekilde, veteriner hekiminizin sağlayacağı, onaylı plastik kaplarda toplanır. Ancak randevunuzdan önce muayenehaneden bir kap alabilirsiniz veya internetten ya da evcil hayvan malzemeleri dükkanından satın alabilirsiniz. Unutmayın: Laboratuvar için yeni bir numune gereklidir, bu yüzden kedinizi veteriner hekiminize götüreceğiniz güne kadar beklemiş, kum kabındaki örnekleri almamanız önemlidir. Dışkıyı onaylı plastik numune kabına koyduğunuzda mümkünse buzdolabında saklamayı ve veteriner hekiminizin doğru bilgilere sahip olabilmesi için üzerine numune alım tarihini ve saatini yazmayı ihmal etmeyin.

Birden Fazla Kedi, Birden Fazla Kontrol

Birden fazla kediniz varsa veteriner hekiminiz özellikle yapmanızı istemediği sürece her birinden ayrı ayrı numune almanıza gerek yoktur. Ancak kanlı dışkı görürseniz hangi kedinizin bir sağlık sorunu yaşadığını belirlemek için kum kabının başında nöbet tutmanız gerekebilir. Tabii, kedilerden biri hastaysa diğerleri de olabilir. Kedilerden birinde ciddi bir sorun fark ederseniz onu veteriner hekime götürünceye kadar onu, kendi kum kabıyla birlikte diğerlerinden ayrı tutmaya çalışın.

İster inanın ister inanmayın, kedinizin dışkısı onun sağlığıyla ilgili olarak size çok fazla bilgi sağlayabilir. Günlük kum kabı bakım rutininize dışkı kontrolünü ilave ederseniz kedinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir ve ona temiz, sağlıklı bir ortam sunabilirsiniz.


Yazarın Biyografisi

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien yazar, anne ve iki Mavi Rus kedisinin evini yönettiği uzun süreli bir kedi annesidir. Evcil hayvanlar, hamilelik ve aile yaşamı hakkında yazdığı çalışmaları Care.com, What to Expect ve Fit Pregnancy'de yayımlanmıştır. Instagram ve Twitter hesaplarını takip edin @brovelliobrien.

 

İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ve Dr. Emma Milne

İlgili Yazılar

  • Kusma ve İshal: Bir kedi acil durumu mu?

    İnsanlar gibi kedilerin de bazen mideleri bozulabilir. Kedinizde, özellikle yemek yedikten sonra aşağıdakileri gözlemlerseniz hassas bir midesi olabilir.
  • Kısırlaştırma Kılavuzu: Kedinizi veya Yavru Kedinizi Kısırlaştırma

    Etkileri ve sağlıkla ilgili yararları dahil olmak üzere kedinizi veya yavru kedinizi kısırlaştırma kılavuzumuzu keşfedin. Uzman tavsiyeleri için Hill's Pet UK'yi ziyaret edin.
  • Tüy yumaklarının üstesinden gelme

    Neredeyse tüm kedi sahipleri bir tüy yumağı görmekte ya da öksürmeye çalışırken kedilerinin sesinin bozulduğunu duymaktadır. Kendine özgü silindirik (tüp şeklinde) tüy kütleleri şeklini aldıklarından, tüy yumakları kolayca tanınmaktadır.
  • Kediniz kilo mu alıyor?

    Cat playing with ownerw Kedilerde obezitenin uyarıcı işaretleri, belirtileri ve tedavileri, kedilerde kilo yönetimi ve kediniz üzerindeki etkileri hakkında bilgi edinin.

İlgili ürünler