Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Kedinizin böbrekleri, sağlığının korunmasında hayati bir rol oynar. Böbrekler, birçok görevinin yanı sıra kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olur; önemli hormonlar, enzimler ve kırmızı kan hücreleri üretir ve atık ürünleri kandan uzaklaştırır. Kedinizin böbrekleri görevini düzgün bir şekilde yerine getiremiyorsa bu durum ciddi ve hayatı tehdit eden sorunlara yol açabilir, bu nedenle böbrek hastalığının belirtilerini bilmek çok önemlidir.
Kedilerde Böbrek Hastalığının Yaygın Nedenleri
Böbrek hastalığı kedilerde, özellikle de yaşlı kedilerde ağır hastalıkların en yaygın nedenlerinden biridir. Köpeklerde böbrek hastalığı iki kategoriye ayrılır: akut böbrek hastalığı ve kronik böbrek hastalığı. Akut böbrek hastalığının belirtileri genellikle birkaç hafta boyunca görülürken kronik böbrek hastalığı daha uzun bir süre içinde gelişir. Kedi böbrek hastalığı riski, kalıtsal kusurlar nedeniyle İran kedisi ve Angora gibi bazı ırklarda daha yüksektir, ancak genel olarak böbrek hastalığı edinsel olma eğilimindedir.
Kedilerde böbrek hastalığının olası nedenleri şunlardır:
Böbreklere giden kan akışında azalma
Yüksek tansiyon
Kanser
İdrar basıncının artmasına ve böbreklere geri kaçmasına neden olan, böbrek taşı veya üretral tıkanıklık gibi tıkanıklıklar
Antifriz, pestisitler, ilaçlar ve temizlik kimyasalları gibi toksik maddelerin yutulması
İlerlemiş diş hastalığı
Yaşlılık "yıpranma ve eskime"
Kedilerde Böbrek Hastalığı Belirtileri
Kedilerde kronik böbrek hastalığı ilerleyici bir hastalıktır ve semptomlar uzun bir süre belirgin olmayabilir. Kediler genellikle erken evrelerde hiçbir belirti göstermez, belirtiler tipik olarak ancak böbrek işlevlerinin yaklaşık yüzde 75'i kaybedildiğinde ortaya çıkar. Kedilerde böbrek hastalığının yaygın belirtilerini tespit etmek, diyabet ve hipertiroidizm gibi diğer rahatsızlıklara benzerliklerinden dolayı zor olabilir.
Kedinizde bu işaretlerden birini fark ederseniz derhal veteriner hekiminizle iletişime geçin.
Artan susuzluk
Sık idrara çıkma veya hiç çıkmama
Zayıf tüy görünümü
Uyuşukluk ve depresyon
Kötü nefes kokusu
Ağız ağrısı veya ağız ülserleri
Artan uyku
Kedilerde Böbrek Hastalığının Tedavisi
Erken tanı ile akut böbrek hastalığı tespit edilebilir ve yönetilebilir. Bununla birlikte, kronik böbrek hastalığı, çoğunlukla yaşlı kedileri etkileyen tedavi edilemez bir durumdur ve palyatif bakım sağlanır. Duruma bağlı olarak veteriner hekiminiz kedinizin mamasında, sıvı tedavisinde veya tansiyon ilaçlarında değişiklik önerebilir.
Kedinizin böbrek işlevi kaybolana kadar belirtiler ortaya çıkmayabileceğinden, kedinizin düzenli olarak veteriner hekim kontrolünden geçtiğinden emin olmanız önemlidir. Böylece hastalığı, geç kalmak yerine daha erken aşamalarda fark edebilirsiniz. Yedi yaş ve üzeri tüm kedilerin böbrek sorunlarını kontrol etmek için yıllık kontrollerinde "yaşlı taraması" yaptırmaları önerilir. Ayrıca, yukarıda listelenenler gibi kedinizde başlangıçtan itibaren fark ettiğiniz olağan dışı eğilimleri belgelemek de yararlıdır; bu, veteriner hekiminizin kedinizin böbreklerinin daha fazla incelenmesi gerekip gerekmediğini belirlemesine yardımcı olabilir.
Kedinize böbrek hastalığı teşhisi konduysa mamasını değiştirmenin hastalığın ilerlemesini yavaşlattığı ve yaşam süresini uzattığı kanıtlanmıştır. Özel olarak formüle edilmiş bu mamalar, böbrekler üzerindeki yükü azaltmak için kontrollü miktarda protein ve minerallerin yanı sıra iltihaplanmayı ve hücre hasarını azaltmak için omega 3 yağları ve antioksidanlar gibi ek bileşenlere sahiptir.
Dengeli beslenme, sağlıklı bir yaşam tarzının ayrılmaz bir parçasıdır. Kedinizin böbrek sorunları varsa doğru beslenme onun hayatını olumlu yönde etkileyebilir. Kediniz için her zaman taze su bulundurduğunuzdan emin olun.
Kedinizde böbrek hastalığı olabileceğinden şüpheleniyorsanız mümkün olan en kısa sürede veteriner hekiminize danışın. Kedilerde böbrek hastalığını tedavi edemesek de mümkün olduğunca erken yakalamak için bir ekip olarak çalışabilir ve kedinize elimizden gelen en uzun, en mutlu yaşamı vermek için bir bakım planı oluşturabiliriz.
İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ve Dr. Emma Milne BVSc FRCVS