Kedinizin Kusma Nedenleri

Yayımlayan : Chrissie Klinger
dk okuma süresi

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Temizlemek zorunda kalacağınız bir pislik olacağını söyleyen yan odadaki sarsıntılı ses: Hiçbir evcil hayvan ebeveyni o sesi duymaktan hoşlanmaz. Kediniz öğürmeye başladığında aklınızdan geçirdiğiniz ilk düşünce " Olamaz, ne oluyor şimdi?" olabilir. Kedinizin kusmasının birçok nedeni olabilir ve bazıları, diğerlerinden daha ciddidir. Örneğin, ara sıra kusma kedinizin yaşı gibi doğal değişikliklerden kaynaklansa da düzenli olarak kusma, bir sorunun veya anormal durumun belirtisi olabilir. Yeni veya deneyimli bir kedi ebeveyniyseniz kedinizin kusma nedenlerini ve ne zaman veteriner hekimi ziyaret etmeniz gerektiğini bilmek önemlidir.

Çimleri kemiren açık ağızlı ve uzun tüylü kedi

Tüy Yumakları: Kedilerin Kusmasının Yaygın Nedeni

Kediler evdeki bitki veya oyuncak gibi yememesi gereken bir şeyi yediğinde kusabilir ancak kediniz, kendisini temizlediği sırada yuttuğu tüyler nedeniyle de midesini bozabilir. Bu genelde tüy yumakları olarak çıkar.

Kedilerin sık sık tüy yumağı kusması normal olsa da endişelenmeniz gereken zamanlar olabilir. Tüy yumakları kusmak kediniz için acılı, sık veya zor olmamalıdır. Tedavi edilmeyen tüy yumakları diğer yöne de gidebilir ve PDSA'ya göre ağrılı bağırsak tıkanıklıklarına neden olabilir.

Kedinizin normal rutinini takip edin ve bir süre boyunca tüy yumağı çıkarmazsa kabızlık, halsizlik ve iştah kaybı gibi işaretleri takip edin. Kedinizin sürekli bir tüy yumağı sorunu varsa tüy yumakları için formüle edilmiş kedi maması kullanabilirsiniz.

Kedi Kusmasını Teşhis Etme Yöntemleri

Arada bir çıkan tüy yumağı (sıklıkla köpüğümsü ve sarı sıvılı), veteriner hekiminizi aramanızı gerektirmez. Ancak kediniz sık sık kusmaya başlarsa ve tüy yumakları büyükse ve kedinize rahatsızlık veriyor gibi görünüyorsa kedi dostunuzu bir kontrole götürmeniz gerekebilir.

Veteriner hekiminiz önce tüy yumaklarından mı yoksa evde zararlı nesneler veya maddeler yuttuğu için mi kustuğunu belirler. Kusma uzun sürers veya şiddetli olursa MSD Veteriner Hekim Kılavuzu, veteriner hekimin kan, dışkı ve idrar testleri, karın ultrasonu veya röntgeni ya da endoskopik (dahili kamera) muayene gibi tetkikler yapabileceğini söyler.

Çoğu veteriner hekimin kusmaya böyle yaklaşacağını bilmek ve randevunuzdan önce kullanışlı bilgiler toplamak önemlidir. Veteriner hekiminizi ziyaret ettiğinizde kedinizin son zamanlarda bulunduğu ortamlar, yaptığı faaliyetler ve kusmasının sıklığı ile görünümünü açıklamaya hazır olun.

Kedi Kusmasının Diğer Nedenleri

Kediniz kusarsa ancak normal faaliyetlerini sürdürürse, yemeye devam ederse ve diğer açılardan sağlıklı görünüyorsa çok endişelenmenize gerek yoktur. Örneğin, kediler bazen yedikten kısa süre sonra sindirmedikleri mamaları çıkarır. Bu, kediniz mamasını çok hızlı yediğinde olabilir. Bu durumlarda kedinize daha küçük ve daha sık öğünler vermeniz gerekebilir.  

Ancak bazı durumlarda sık ve aşırı kusma, ciddi bir rahatsızlığın sonucu olabilir. Böbrek ve karaciğer hastalığı gibi birçok farklı rahatsızlık, kusmaya neden olabilir. Gıda alerjileri, bağırsak parazitleri ve enfeksiyonlar kusmaya yol açabilir. Nedenini belirlemek ve kedinize yardımcı olacak en iyi çözümü bulmak için test gerekir.

Gıda Hassasiyetleri

Bazı kediler gıda hassasiyetlerinden dolayı da sindirim sorunu yaşayabilir. Kedinizin yemekten önce ve sonra sergilediği davranışlara çok dikkat edin. Kusma dışında ishal, kel bölge ve kaşıntılı deri gibi sorunlar yaşıyor mu? Bu gözlemleri veteriner hekiminizle görüşün ve veteriner hekimin, kedinizin ihtiyaç duyabileceği mama değişiklikleri ve ilaçlar konusunda önerilerini dinleyin.  

Kedinizin gıda hassasiyetini evde teşhis etmeye çalışmayın. Doğru yapılmadığında, mamasını kendiniz değiştirirseniz kedinizin midesini daha çok bozabilirsiniz.

Yanlış görünen bir şeyler varsa tedbiri elden bırakmayın ve kedinizi derhal veteriner hekime götürün. Her kedi farklıdır ve veteriner hekiminiz, kedinizin kusmasının altında yatan nedeni teşhis emek için en nitelikli kişidir.

Kedinizin Kusmasını Önlemenin Yolları

Tüm kedi ebeveynleri kusmayı engellemenin sırrını bilmek istemez mi? En azından kedinize yatağınıza ve halınıza kusmamayı öğretmeyi? Ne yazık ki bunun için sihirli bir yol yok ancak temizliğinizi ve kedinizin rahatsızlığını hafifletmek için deneyebileceğiniz birkaç şey var.

Kediniz tüy yumakları kusuyorsa kedinizi düzenli aralıklarla fırçalamayı, onları aktif tutmayı ve tüy yumaklarına yardımcı olması için tasarlanan uygun dengeli mamalarla beslemeyi ihmal etmeyin. 

Kedinizin midesinin rahat kalmasına yardımcı olmak için ona veteriner hekiminizin önerdiği türde ve miktarda mama ve her zaman temiz, taze su verin. Kediniz çok hızlı yiyorsa yavaşlatmak için puzzle mama kabı veya büyük, kıtır parçacıklı kuru mama deneyebilirsiniz. Veteriner hekiminiz ilaç veya iyileştirici mamalar önerirse kedinizin sağlıklı kalması için onun talimatlarını izlemek önemlidir. Kedinizi düzenli olarak veteriner hekime götürmeyi ve endişelerinizi dile getirmeyi ihmal etmeyin.

Pislikleri ve vücut sıvılarını temizlemek, tüm evcil hayvan ebeveynlerinin bir noktada yaşayacağı bir durum olsa da bu ipuçlarına dikkat etmek ve ne zaman profesyonel yardım arayacağınızı bilmek, umarız bu deneyimlerin daha nadir olmasına yardımcı olacaktır.

Yazarın Biyografisi

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Bir evcil hayvan ebeveyni olan Chrissie Klinger, evini, evcil hayvanı, iki çocuğu ve kocasıyla paylaşmaktan çok mutlu. Chrissie ders vermediği veya blog yazmadığı zamanlarda, tüm aile üyeleriyle vakit geçirmekten çok hoşlanmakta. Evcil hayvan ebeveynlerinin evcil hayvanlarıyla daha aktif ve anlamlı bir yaşam sürmelerine yardımcı olacak makaleler yazmaktadır.

İlgili Yazılar

  • Kusma ve İshal: Bir kedi acil durumu mu?

    İnsanlar gibi kedilerin de bazen mideleri bozulabilir. Kedinizde, özellikle yemek yedikten sonra aşağıdakileri gözlemlerseniz hassas bir midesi olabilir.
  • Kısırlaştırma Kılavuzu: Kedinizi veya Yavru Kedinizi Kısırlaştırma

    Etkileri ve sağlıkla ilgili yararları dahil olmak üzere kedinizi veya yavru kedinizi kısırlaştırma kılavuzumuzu keşfedin. Uzman tavsiyeleri için Hill's Pet UK'yi ziyaret edin.
  • Tüy yumaklarının üstesinden gelme

    Neredeyse tüm kedi sahipleri bir tüy yumağı görmekte ya da öksürmeye çalışırken kedilerinin sesinin bozulduğunu duymaktadır. Kendine özgü silindirik (tüp şeklinde) tüy kütleleri şeklini aldıklarından, tüy yumakları kolayca tanınmaktadır.
  • Kediniz kilo mu alıyor?

    Cat playing with ownerw Kedilerde obezitenin uyarıcı işaretleri, belirtileri ve tedavileri, kedilerde kilo yönetimi ve kediniz üzerindeki etkileri hakkında bilgi edinin.

İlgili ürünler