Kedinizin tüylerini nasıl taramalı ve ona nasıl banyo yaptırmalısınız
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Bir kedisi olan herkes, kedilerin çok titiz bir şekilde yalanarak temizlendiğini bilir. Kedilerin çoğu, günün büyük bir bölümünü tüylerini yalayarak temizlemeye ayıracaktır; ancak bazen, örneğin yaralanmaları halinde ya da daha uzun olan tüyleri dolaştığında, fazladan bir yardıma ihtiyaçları olabilir. Bu nedenle, kedinizi mümkün olan en kısa süre içinde tüylerinin taranarak işlem görmesine alıştırmalısınız (ne kadar erken başlarsanız, uzun dönemde sizin için o kadar kolay olacaktır).
- Kedinizin tüylerini taramak için seçeceğiniz en iyi zaman, yorgun ve rahatlamış olduğu bir andır. Kediniz tüylerinin taranmasından hoşlanmamış gibi görünüyorsa, her gün yalnızca biraz tarayarak başlayın; toleransı kısa sürede artacaktır. Tüylerini her taramanızdan sonra, mutlaka bol bol sevgi göstermeli ve bu konuda kedinizi övmelisiniz - tüy tarama seanslarını özel bir ödül gibi görmeye bile başlayabilir.
- Uzun tüylü bir kediniz varsa, tüylerini taramak için bir tarak kullanmalısınız. En çok hoşlandığı bölgelerden (çoğunlukla çenesi ve başı) başlayın ve daha sonra diğer bölgelere geçin. Dolaşarak keçeleşmiş yerlere rastlarsanız, bu bölümleri uçları körelmiş bir makas kullanarak kesebilirsiniz.
- Kediniz kısa tüylüyse, plastik bir fırça kullanarak tüylerini tarayabilirsiniz. Tüylerini taramaya başlamadan önce, fırçayı iyice ıslatmayı ya da nemlendirmeyi unutmamalısınız; bu işlem, dökülen tüyleri yakalamanıza yardımcı olacak ve etrafta uçuşmalarını engelleyecektir.
- Kedinizin banyoya ihtiyacı varsa, evcil hayvan dostu bir şampuanınız olup olmadığını kontrol edin. Daha sonra tüm pencereleri ve kapıları kapatarak odanın ısınmasını sağlayın.
- Kediniz, banyonun boyutu nedeniyle şaşkına dönüyor ya da korkuyorsa, bunun yerine bir leğen ya da lavabo kullanmayı deneyebilirsiniz. Yaklaşık 10 cm yüksekliğinde ya da kedinizin patilerinin hemen üzerine çıkacak derinlikteki ılık su yeterlidir.
- Suya sokmadan önce, ilk olarak kedinizin kulaklarını temizleyin. Kulaklarını, sıcak suyla nemlendirdiğiniz pamuklu bir çubukla silebilirsiniz. Kulaklarının yalnızca görülebilen kısımlarını temizlemeli ve hiçbir zaman kulak kanalını temizlemeye çalışmamalısınız.
- Bunun ardından, kedinizi yıkamadan önce tüylerini tarayın ya da fırçalayın - bu işlem, dökülen tüy sorununu çözmenize yardımcı olacaktır.
- Bir çift lastik eldiven taktıktan sonra, kedinizi ensesinden tutun ve yavaşça sığ, sıcak suyun içine sokun.
- Kedinizin sırtını, belini ve bacaklarını ıslatın. Küçük bir plastik kap ya da sürahi kullanmak isteyebilirsiniz. (Bir duş başlığı ya da sprey aparatı kullanmaya çalışırsanız, kedilerin çoğunun paniğe kapılacağını unutmayın.)
- Evcil hayvan şampuanını uygulayın ve durulamadan önce nazik bir şekilde masaj yaparak şampuanı kedinizin tüm vücuduna tam olarak dağıtın. Çok fazla şampuan kullanmayın; bu yalnızca, onu durulamanızı daha da zorlaştıracaktır. Bu şampuanlar gözlerini ve kulaklarını tahriş etmeyecek şekilde formüle edilmiştir; ancak yine de, bu bölgeleri korumaya çalışın.
- Duruladıktan sonra kedinizi kurulamak için yumuşak, sıcak bir havlu bulundurmalısınız. Kediniz sesten korkmuyorsa, onu saç kurutma makinesi ile kurutabilirsiniz. Ya da, yalnızca bir havluya sararak kurulayabilirsiniz.
- Yıkandıktan hemen sonra tekrar kendini yalayarak temizlemeye başlarsa, sakın şaşırmayın; bu yalnızca tüylerini kendi istediği şekle sokma yöntemidir.
Tüyleri ve derisindeki doğal yağ dengesine zarar verebileceğinden, kedinizi düzenli aralıklarla yıkamamanız gerektiğini unutmayın - ancak bazen, örneğin kediniz kirli bir yerde yuvarlanmışsa ve kendi kendini temizleyemiyorsa, banyo yaptırmanız iyi olacaktır.