Kedinizin tüylerinin taranması
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Kediler son derece temiz hayvanlardır; ancak tüylerinin temizlenmesi için biraz yardım edilmesi, en titiz kedi için bile yararlı olacaktır. Özellikle de uzun tüyleri varsa. Kedinizin tüylerini taramanız, aranızda bir bağ oluşturmak için de mükemmel bir yöntemdir.
Kedinizi küçük yaştan itibaren tüylerinin fırçalanmasına ve taranmasına alıştırmanız iyi bir fikirdir. Bu, rahatsız edici düğümleri önleyecek ve ölü tüylerin uzaklaştırılmasını sağlayacaktır. Bu işlemi düzenli olarak yaparsanız, yalnızca kedinizin tüylerini sağlıklı ve temiz tutmakla kalmayacak, tüy yumaklarının oluşmasını önlemeye de yardımcı olacaktır.
Tüylerini taramanız, kedinizle aranızda bağ oluşturmanın mükemmel bir yoludur ve ayrıca, pire artışı gibi uygun olmayan herhangi bir durumu kontrol etme fırsatı sağlar.
Ne kadar sık?
Kediniz uzun tüylüyse, tüylerini her gün ya da en azından haftada birkaç kez taramalısınız. Kısa tüylü kediler yalnızca haftada bir kez taranmalıdır.
Neye ihtiyacınız var
Uzun tüylü kediler için özel olarak tasarlanmış tarama gereçleri vardır; ancak en azından iyi bir fırça ve tarağa ihtiyacınız olacaktır. Kediniz kısa tüylüyse, ihtiyacınız olan tek şey plastik bir "tarama" fırçasıdır.
Fırçalama
Kedinizin tüyleri çok karışmışsa, yalnızca tüylerini iyice fırçalayın. Bu fırçalama 5 ila 15 dakikadan uzun sürmemelidir. Kedilerin çoğu fırçalanmayı sever; ancak istekli görünmüyorsa, onu bırakın ve daha sonra tekrar deneyin.
Bazen uzun tüylü kedilerin tüyleri matlaşır. Kedinizin tüyleri arasında karışıp düğüm olmuş tutamlar olduğunu fark ederseniz, biraz daha dikkatli, sabırlı bir fırçalama için zaman ayırmanız gerekecektir. Fırçalarken tüyleri düğümün hemen altından tutmanız, tüylerin çekilmesini önleyecektir. Kedinizin gerçekten kontrol edilemeyen tüyleri varsa, profesyonel bir tarama hizmeti almayı düşünebilirsiniz.
Banyo zamanı
Çok kirli ya da alerjik olmadıkları takdirde, kısa tüylü kedilerin yıkanmasına gerek yoktur. Ancak uzun tüylü ırkların zaman zaman yıkanması, tüylerinin iyi durumda kalmasına ve yağ birikiminin önlenmesine yardımcı olacaktır. Veteriner hekiminiz, memnuniyetle kedinizi nasıl yıkayacağınız konusunda tavsiyede bulunacak ve özel bir kedi şampuanı önerecektir.
Hazırlığınızı yapın
Kedilerin çoğu gerçekten ıslatılmaktan hoşlanmaz; ancak şampuan ve havlu elinizin altındaysa, banyo yaptırmanız daha çabuk ve daha kolay olacaktır. Daha da kolaylaştırmak için, birisinden yardım isteyebilirsiniz - bir kişi kediyi tutarken, diğeri de onu yıkayabilir.
Her şeyden önce, dolaşma sonucu oluşan düşümleri açmak için kedinizin tüylerini iyice fırçalayın. Bu, tüylerin suda büzülerek sıkışmasını önleyecektir.
Kedinizi banyoda yıkıyorsanız, kedinizi banyoya getirmeden önce suyu açın. Banyo sırasında daha az ses ve hareket olması daha iyidir.
Banyo kabını, ancak kedinizin karnına ulaşacak yükseklikte su ile doldurun Ve çok sıcak olmadığından emin olmak için suyun sıcaklığını test etmeyi unutmayın. Küveti kullanmanız gerekli değildir - bu iş için yalnızca iki kap su yeterli olacatır. Sabunlu su için bir kap ve durulama için de diğer kabı kullanabilirsiniz.
Islak, ıslak, ıslak
Banyo hazır olduğunda, kedinizi banyoya sokun ve kapıyı kapatın - sabunlu bir kedinin evde koşturmasını istemezsiniz! Su kaçmasını önlemek için kedinizin kulaklarına pamuk koymak isteyebilirsiniz. Daha sonra kedinizi yavaşça suya bırakın ve yatıştırıcı sözler ve sürekli fiziksel temasla ona güven verin.
Bir fincan ya da bir ıslak bez yardımıyla tüyleri hafifçe ıslatın, ancak suyu doğrudan kedinizin başına dökmeyin ya da onu suya batırmaya çalışmayın.
Yıkamaya başladığınızda, kediniz bağırarak itiraz edebilir. Endişelenmeyin, bu tamamen normal ve iyi; yalnızca biraz sinirli, o kadar!
Şampuanı tüylerine sürerek yavaşça köpürtün; yüzü, kulakları ve göz çevrelerine dikkat edin. Şampuanlamayı bitirdiğinizde, derisini tahriş edecek hiçbir kalıntı bırakmayacak şekilde tüylerini iyice durulayın. Durulamak için çıkarılabilir bir duş başlığı kullanıyorsanız, sesi ve püskürmeyi minimum düzeye indirmek için, duş başlığını kedinize yakın tutun
Sarıp sarmalayarak sıcak tutun
Kedinizi sudan çıkarır çıkarmaz bir havluya sarın ve hafifçe okşayarak tüylerini kurutun. Kediniz uzun tüylüyse, düğümlenme ve karışmaları önlemek için nazik davranmanız özellikle önemlidir. Havluyla tam olarak kurutamayacaksanız, tam olarak kuruyuncaya kadar içeride kalmasını sağlayın. Ve sıcak hava kedinizin derisini yakabileceğinden, asla saç kurutma makinesi kullanmayı denemeyin.
Tırnakların kesilmesi
Kediler, tırnaklarının kısa kalması için tırmalarlar; ancak bu konuda ona çok yardım etmeniz gerekecektir. Kedinizin daha küçükken buna alışmasını sağlarsanız, uzun dönemde işiniz daha kolay olacaktır.
Veteriner hekiminizden, kullanacağınız doğru tırnak makaslarını ve doğru tekniği göstermesini isteyin.