Yavru kedinizin mükemmel tüyleri

Published by
min read

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Sağlıklı yavru kediden mutlu kediyeCat image

Yeni yavru kedi sahibi olan herkes, bu sevimli yeni arkacaşının sağlıklı, mutlu bir kedi olarak büyümesini ister. Bu nedenle, yavru kedinizin sağlıklı olarak kalmasını sağlamada oynadığınız rol önemlidir. Örneğin doğru beslenme ve ilk aşı kürünün tamamlanması, onun iyi gelişip büyümesi için zorunludur. Ancak bu ilk yılda, kontrolleriçin de veteriner hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmelisiniz. Bu şekilde, yavru kedinizin sahip olduğu tüm potansiyeli kullanarak büyüdüğünden ve geliştiğinden emin olabilirsiniz.

 

Mükemmel tüyler ve sağlıklı bir deri

Doğru beslenme, düzenli olarak taranan ve temizlenen tüyler, rahat yaşam koşulları, yavru kedinizin tüyleri ve derisinin sağlıklı kalmasını sağlamalıdır. Ancak ne yazık ki, yavru kedilerde (tıpkı yetişkin kediler gibi) deri rahatsızlıkları ortaya çıkabilmektedir. Tüyleri cansızlaşıp dökülebilmekte ya da derisinde kızarıklık, kaşıntı ve ağrı olabilmektedir. Bu rahatsızlıkların nedenleri, özel bir mamaya karşı hassasiyetten böcek ısırmalarına, alerjilere, akarlara, parazitlere ve hatta tüylerin çok sık taranmasına kadar değişiklik göstermektedir.

 

Pireler

Bazı yavru kedilerde pire tükürüğüne karşı alerji gelişmektedir; bu durum, "pire ısırığına karşı aşırı duyarlılık" ya da pire alerjisi olarak bilinmektedir. Kedinizde bu bozukluk varsa, derisinde kaşıntılı, kepekli lekeler belirecektir. Ve tek bir pire ısırığı, aynı sıkıntı verici semptomları içeren ve "miliyer dermatit" adı verilen bir bozukluğa neden olabilir. Yavru kedinizin bu belirtilerden herhangi birini gösterdiğini fark ederseniz, derhal veteriner hekiminizi aramalısınız; hekiminiz, derideki tahrişi iyileştirmek ve en önemlisi pireleri emizlemek için bir ilaç reçete edecektir.

 

Yuvarlak kurt

Hayır, ringworm bir parazit değildir; bu, yavru kedinin derisinde daire şeklinde döküntünün bulunduğu bir mantar rahatsızlığına (saçkıran) verilen isimdir. Ringworm kediden kediye geçebileceği gibi, kediden insana da geçebilir. Fark edilmesi kolay değildir; bu nedenle, yavru kedinizde tüy ya da deri sorunu bulunması yalnızca bir kuşku da olsa, yapılacak en iyi şey veteriner hekiminizle iletişime geçmektir.

Yavru kedinizin kulakları

Yavru kedinizin ve özellikle de kulaklarının düzenli olarak nazikçe incelenmesi, uyarı vermeyen sorunlar açısından kulaklarını kontrol etmenizi sağlar. Ve yavru kedinizin bir sorunu varsa, bu sorunu kısa bir süre içinde anlayacaksınız. İlk olarak, yavru kedinizin kulakları ağır işitecek ve muhtemelen başını da oldukça fazla sallayacaktır. Ayrıca gri ya da koyu kahverengi, kuru veya mumsu yapıda birikimler olduğunu fark ederseniz, bunlar kesin bir akar belirtisidir. Söz konusu akıntıların veteriner hekiminiz tarafından kolayca tedavi edilebilmesi sevindiricidir.

Yavru kedinizin gözleri

Beklediğiniz gibi, yavru kedinizin gözleri temiz ve parlak olmalı, akıntı görülmemelidir. Gözlerindeki herhangi bir yapışkanlık, bir enfeksiyonun sonucu olabilir. Sıcak su ve tuz (yarım litre suya yaklaşık bir çay kaşığı tuz, iyi bir ölçüdür) çözeltisi kullanarak, yavru kedinizin gözlerindeki akıntıyı düzenli olarak yıkayın. Enfeksiyonun pek çok nedeni olabildiğinden, yapacağınız en iyi şey yavru kedinizi veteriner hekime götürmek olacaktır.

Hapşırdın mı yoksa? Çok yaşa kedicik!!

Hapşırma, sıklıkla 'kedi nezlesi' olarak adlandırılan üst solunum yolu rahatsızlığının bir belirtisi de olabilir; bu nedenle, arada sırada hapşırmasından daha fazla belirti olduğunu fark ederseniz, veteriner hekiminizi ziyaret etmeniz tavsiye edilmektedir.

Ancak bu hapşırmanın, polenlerin solunması, çimen yaprağı ya da çimen tohumları, toz, oda spreyleri veya sigara dumanının bir sonucu olabileceği de unutulmamalıdır.

Related Articles

Related Products