"Köpeğim Neden Kabız Oldu?" ve Diğer Bağırsak Sorunları
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Köpeklerde dışkı spektrumu: ishalden kabızlığa.
Söz konusu köpeklerin dışkıları olduğunda ebeveynler olarak bir köpeğin dışkısının rengi, tutarlılığı ve sıklığı konusunda hepimiz biraz takıntılı oluruz. Neyin normal olup olmadığını bilmemiz gerektiği için bu gereklidir. Başlıkta bahsedilen spektrum, sarıdan yeşile ve kırmızıi kanlı köpek dışkısına kadar her konuda gerçek bir gökkuşağı olabilir. Söz konusu tutarlılık ve sıklık olduğunda da kabızlık ve ishal da birbirine zıt noktalardadır.
"Kabızlığın tanımı nedir?" ve "Köpeğim neden kabız oldu?", evcil hayvan ebeveynlerinin sık sorduğu sorular arasındadır. Gastrointestinal spektrumun diğer ucunda ishal bulunur ve ikisi de kafa karıştırıcı olabilir ve altında yatan birçok neden bulunabilir. Köpeklerdeki bu iki bağırsak sorunu da bitkinliğe, şişkinliğe ve aşırı rahatsızlığa neden olabilir. Köpeğinize besin açısından dengeli bir mama vermeniz ve boşboğazlığı (çöpten yeme, oyuncaklar yutma ve masada kalanlardan atıştırma) önlemeniz bağırsakların bozulma olasılığını en aza indirse de kabızlık ve ishal, evcil hayvan ebeveynlerinin farkında olması ve veteriner hekime ne zaman başvurulması gerektiğini bilmesi gereken yaygın rahatsızlıklardır. Veteriner hekiminiz, kabızlığın veya ishalin nedenini belirlemeniz ve bunu yönetmenin en iyi yolu konusunda size yardımcı olabilir.
Kabızlık Nedir?
Çoğu köpek, tipik bir günlük bağırsak hareketi düzenine sahiptir. Yürüyüşe çıkarken yanınıza aldığınız poşetlerin sayısından muhtemelen bunu zaten biliyorsunuzdur. Köpeğinizin normal alışkanlarını takip etmek, bir şeyler ters gittiğinde bunu belirlemenize yardımcı olabilir.
"Köpeğim neden kabız oldu?" sorusunu sormadan önce işaretleri nasıl fark edeceğinizi bilmeniz gerekir. Kabızlık, dışkının düzensiz ve zor bir şekilde çıkışı anlamına gelir. Yapılan dışkı genelde sert ve kurudur, ayrıca kan içerebilir. Genelde bir köpeğin normalden bir veya iki kez daha az dışkılaması ciddi bir durum değildir ancak köpeğiniz bir günden uzun süredir tuvalete çıkmadıysa ve gerginlik ya da iştahsızlık gibi belirtiler gösteriyorsa veteriner hekiminizi arayın.
Köpeğim Neden Kabız Oldu?
Köpeğinizin neden kabız olduğu sorusunun birçok yanıtı olabilir. Veteriner hekiminizin fiziksel muayenesi ve röntgen gibi testler, aşağıdaki sorunların bulunmasına veya elenmesine yardımcı olabilir:
- Yabancı madde yutma (giysi, oyuncak, kemik, taş, çimen, tüy, insan saçı)
- Yavaş bağırsak hareketi
- Dehidrasyon
- Anüsü tıkayan keçeleşmiş tüyler
- Erkek köpeklerde büyümüş prostat bezi
- Fıtık (bir yaralanma veya zorlama, bir iç organın küçük bölümünü etrafındaki kastan iter)
- Bağırsak yolunda tümör veya kitle
- Enfekte veya etkilenen anal keseler
- İlaçların yan etkisi
- Eklem iltihabı gibi, köpeğin çömelmesini önleyen ortopedik veya nörolojik rahatsızlıklar
Köpeğimin Kabızlığı İçin Ne Yapabilirim?
Kabızlığın yönetimi altında yatan nedene bağlıdır. Tüy, çimen veya kemik parçaları içeren dışkıları çıkarmaktan zorluk yaşayan köpeklerde, veteriner hekim eldivenli eliyle etkilenen dışkının manuel olarak çıkarılması için nazikçe destek olabilir. Büyüyen prostat bezleri, bağırsak yolundaki kitleler veya fıtık nedeniyle dışkılamakta sorun yaşayan köpekler için cerrahi veya tıbbi müdahale gerekir.
Ortopedik veya nörolojik engeli olan köpeğiniz dışkı yaparken onu tasmayla destekleyerek bağırsak düzenini sürdürebilirsiniz. Dehidrasyon ve kabızlık riskini artırabilen şeker hastalığı veya böbrek hastalığı gibi rahatsızlıkları olan köpeklerin, mamalarına ilave su eklenmesine veya subkutan (deri altından) veya intravenöz (damar içi) sıvılara ihtiyacı olabilir. Röntgende köpeğinizin bağırsağında büyük miktarda dışkı olduğu görülürse veteriner hekiminiz köpeğinizi büyük oranda ve anında rahatlatmak için lavman yapabilir.
Köpeğinizin kabızlığıyla başa çıkarken hayal kırıklığını ve stresi önlemek için kabızlıkla başa çıkmanın ve bunu engellemenin yolları hakkında veteriner hekiminizle görüşün. Veteriner hekiminiz, köpeğinize yüksek nemli yumuşak mama, dışkı yumuşatıcılar, yüksek lifli diyetetik mama veya yüksek oranda sindirilen mama vermenizi önerebilir. Belirli diyetetik mamaların yüksek lif içeriği, suyun daha fazla emilimini sağlayarak dışkıyı yumuşatır ve dahili hareketliliği (vücudun, mamayı sindirim sisteminde ilerletebilme becerisi) destekler. Köpeğinize reçetesiz bir ilaç vermeden önce her zaman veteriner hekiminize danışın çünkü bunlar doğru şekilde kullanılmadığında köpekler için tehlikeli veya ölümcül olabilir.
İshal Nedir?
Köpeğiniz bir daha ne zaman dışkılayacağını merak ettiğiniz kabızlığında aksine, ishal evcil hayvan ebeveyninin köpeğinin dışkı yapmayı ne zaman bırakacağını merak etmesine yol açabilir. Sıvı ve sık dışkı üretimi olan ishal, köpeklerde en sık görülen bağırsak sorunlarından biridir. Kabızlık gibi ishal de çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir:
- Çok çeşitli veya sindirilemeyen gıdalar yeme (masada kalan yemekler, sopalar, oyuncaklar, çöp)
- Mama veya ödüllerde ani değişiklik
- Gıda alerjisi veya intoleransı
- Stres (taşıma kabına girme, seyahat veya ayrılık endişesi)
- Parazitler
- Viral veya bakteriyel enfeksiyon
- Enflamatuvar bağırsak hastalığı
- Kanser
- İlaçlar (antibiyotikler genelde neden olabilir)
- Böbrek ve karaciğer sorunları ya da pankreatit gibi gastrointestinal olmayan hastalıklar
Köpeğimin İshali İçin Ne Yapabilirim?
Köpeklerdeki bağırsak sorunları, veteriner hekim ziyaretlerinin kesin olduğu ilk on tıbbi sorun arasındadır. İshalin birçok nedeni ciddi olsa ve tıbbi kontrol gerektirse de daha az şiddetli epizodlar, veteriner hekiminize danıştıktan sonra evde idare edilebilir. Veteriner hekiminizle konuşmadan önce, evcil hayvanınızın sorununu eksiksiz bir şekilde açıklayabilmek için aşağıdaki maddeleri düşünün:
- İshal ne kadar süredir devam ediyor?
- Köpeğinizin sahip olduğu diğer tıbbi sorunlar nelerdir?
- Köpeğinizin dışkısı ne renk?
- Köpeğiniz normal şekilde yiyip içiyor mu?
- Köpeğiniz kustu mu?
- Köpeğinizde bitkinlik var mı?
En önemlisi, bu sorunlardan herhangi biri konusunda endişeliyseniz lütfen veteriner hekiminize danışın.
Köpeğimin Bağırsak Sorunlarına Yardımcı Olacak Evde Bakım İpuçları Nelerdir?
İshal olan köpeğinize evde bakım yapacağınız zaman en iyisi veteriner hekiminizin tavsiyesini dikkatli bir şekilde izlemektir. Dehidrasyonu önlemek için köpeğinize taze su vermek ve içmeye teşvik etmek çok önemlidir. Veteriner hekiminiz söylemediği sürece, ishal olan köpeğinizin mamasını kesmeyin. Mama, bağırsaklardaki hücrelerin beslenmesi için önemlidir ve iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur. Köpeğinizin normal mamasının uygun olup olmadığını veya daha kolay sindirilebilen bir şey vermeyi tercih edip etmediğini veteriner hekiminize sorun.
Köpeğinizin ishali hafif gibi görünse de veteriner hekime başvurmak her zaman güvenli bir çözümdür. Veteriner hekiminiz ishalin hızlı bir şekilde iyileşmesi için ilaç reçete edebilir ve kabızlık için önerilenden farklı bir diyetetik mama tavsiye edebilir. Bu köpek maması, tükenen temel besinlerin yerine konulmasına yardımcı olacak yüksek derecede sindirilebilir bir mama olur.
Kabızlık veya ishal olması fark etmeksizin köpeklerdeki sorunları yakından takip etmek gerekir. İkisi de çok acil bir durum olmasa da belirtiler devam ederse ve köpeğinizin durumu kötüleşirse veteriner hekime danışmayı geciktirmeyin. Köpeğinizin normal dışkılama sıklığını ve dışkısının tutarlılığını bilmek, bir sorun olduğunda bunu fark etmenize ve en yakın dostunuza en iyi bakımı sağlamanıza yardımcı olur.
Yazarın Biyografisi
Mindy Cohan, VMD
Mindy Cohan, Philadelphia bölgesinde bir veteriner hekimdir ve Pennsylvania Üniversitesi Veteriner Hekimlik Fakültesi'nden mezun olmuştur. Jem adında sahiplendiği bir köpeği var. Mindy, Amerikan İç Savaşı ve Abraham Lincoln hakkındaki podcast'leri dinlerken Jem ile yürüyüş yapmayı çok seviyor.
İlgili Yazılar
-
Köpeklerde gebelik
Köpeğinizden yavru almayı planlamadığınız takdirde, yapabileceğiniz en iyi şey onu kısırlaştırmaktır. Bununla birlikte, köpeğinizin yavruları olmasına izin vermek gibi önemli bir karar almanız halinde, büyük bir maceraya atılmak üzeresiniz demektir - işte, köpeklerde gebeliği gösteren birkaç belirti.