Yavru Köpek Yetiştirme: Bilmeniz Gerekenler

Yayımlayan :
dk okuma süresi

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Yavru köpekler kesinlikle çok tatlı ama kabul etmek gerekir ki, yavru bir köpek yetiştirmenin birçok zorluğu vardır. Daha önce bir yavru köpeğiniz olmadıysa karşılaştığınız durum gözünüzü korkutabilir ancak o kocaman yavru köpek gözleri kalbinizi erittiğinde bunun geri dönüşü olmaz. Yavru köpek gelişim aşamasını atlatabileceğiniz ve yeni dört ayaklı bebeğinizin mutlu, sağlıklı ve iyi huylu bir köpeğe dönüşmesini sağlayabileceğiniz bazı ipuçlarını burada bulabilirsiniz.

Yavru Köpek Yetiştirme: Dikkate Alınması Gerekenler

Çimdeki pireleri kazıyan yavru köpek

Yavru köpekler, çevresine karşı yoğun bir merak duyan küçük enerji depolarıdır. Yavru köpekle yaşamak, insan yavrusuyla yaşamaktan çok da farklı değildir. Yavru köpeğinizi beladan uzak tutmak, doğru davranışları öğrenmesine yardımcı olmak ve ona güvenli bir şekilde dünyayı öğretmek için ona bakarken çok fazla sabra ihtiyacınız olacak.

İyi haber: Yavru köpekler çok uyur ancak her zaman tüm gece boyunca uyumaz. Tuvaletini yapması gerektiği veya uyanıp yalnızca korkmuş hissettiği için ağlayarak veya havlayarak evdekileri uyandırabilir. Yavru köpekler, yetişkin dişleri çıkarken çok fazla çiğneme ihtiyacı hisseder. Bu yüzden salondaki halınızın, koltuğunuzun, en sevdiğiniz ayakkabıların ve hatta elinizin mükemmel bir çiğneme oyuncağı olduğunu görebilirsiniz. Bu davranışlara sinirleniyorsanız yavru köpek yetiştirmenin geçici bir durum olduğunu hatırlamak önemlidir. Yetişkinliğe geçtiğinde, yavru köpekken yaptığı çoğu şeyi geçmişte bırakacaktır.

Yeni bir yavru köpek sahiplendiyseniz veya küçük mutluluk deponuzu karşılamaya hazırlanıyorsanız başka bir hayatınız olabileceği ihtimaline hazırlıklı olmalısınız. Bu, yoğun günlerinizden onun ihtiyaçlarını karşılamak için zaman ayırmak anlamına gelir. Yani bir yavru köpek sahiplenmeyi düşünüyorsanız onunla vakit geçirebilmek için bunu işten izin alabildiğiniz, evden çalışabildiğiniz bir dönemde yapmanız iyi bir fikirdir. Böylece tuvaletini yapmasını için onu sık sık dışarı çıkarabilirsiniz ve yeni ailesi hakkında bilgi edinirken davranışlarını izleyebilirsiniz.

Evinizi Yavru Köpek İçin Güvenli Hale Getirme

Elinizden gelenin en iyisini yapsanız da enerjik ve meraklı yavru köpeğinizi sürekli izlemek pratikte imkansızdır, bu yüzden o gelmeden evinizi yavru köpeklere karşı güvenli hale getirmek önemlidir. Elektrik kablolarını sabitleyin ve temizlik malzemeleri ve böcek ilaçları gibi zehirli olabilecek bitkileri ve maddeleri erişemeyecekleri yere kaldırın. Yavru köpeğin gözlerinden çevreyi görmek için evinizde emekleyerek dolaşmayı deneyebilirsiniz. Çiğnemeye veya yutmaya çalışabilecekleri her şeyi kaldırın ve kaybolmalarına ya da sıkışmalarına neden olabilecek evcil hayvan kapılarını veya diğer açıklıkları kapatın. Bu, onların güvende kalmasına yardımcı olmanın yanı sıra yavru köpeğinizin kaybolduğunu fark etmenizle birlikte yaşayacağınız endişeyi de önler.

Yavru köpeğinizi eve getirir getirmez, onun evde eğitimine başlamaya hazır olmalısınız. Onu kafeste eğitmeyi planlıyorsanız kafesiniz hazır olmalıdır. Battaniye veya köpek yatağı koyarak rahat olmasını sağlayın. Aynı zamanda ayağa kalkması, yürümesi ve uzanması için yeterli alan olacak kadar büyük olmalıdır. Kapıyı açık bırakarak ve kendisinin keşfetmesine imkan tanıyarak yavaş yavaş kafese alıştırın. İçine bir oyuncak veya birkaç mama parçası atarak içeri girmesini teşvik edebilirsiniz. Kafesin içine girme konusunda ne kadar rahat hissederse eğitimi sırasında ikiniz de o kadar rahat edersiniz.

Kafesi kaldıracağınız zaman, mutfağın veya oturma odasının bir köşesi gibi küçük bir alanın çevresini kapatın. Bu alanda kaldıklarında hem diğer evcil hayvanlardan ve küçük çocuklardan uzak kalırken evde olanların bir parçası olmaya devam ederler. Tuvalet kazalarını önlemek için yavru köpek eğitim pedlerinden almayı ihmal etmeyin ve köpek yatağı, su kabı ve yavru köpeklere uygun birkaç oyuncak da ekleyin. Bu alan bir yuva görevi görür. Evinizin diğer üyeleriyle tanışıncaya kadar güvenli bir alan ve bunaldığında veya biraz dinlenmeye ihtiyacı olduğunda bir sığınak olur.

İhtiyaç Duyacağınız Malzemeler

Yavru köpeğinizin mutlu ve sağlıklı kalması için bir miktar malzeme depolamanız gerekir.

  • Su kapları; normal mutfak kaseleri deli dolu yavru köpeklere uygun değildir.
  • Mama veren birkaç oyuncak veya bulmaca
  • Yüksek kaliteli yavru köpek maması ve sağlıklı köpek ödülleri.
  • Taze, temiz su.
  • Üzerinde kimliği olan tasma.
  • Yürüyüş için tasma ve göğüslük (yavru köpeğinize yürüyüş eğitimi verirken kullanışlı olacaktır).
  • Kafes veya taşıma kabı.
  • Köpek yatağı.
  • Köpek fırçası veya tarağı.
  • Yavru köpeğe uygun şampuan.
  • Köpekler için tasarlanmış tırnak makası.
  • Köpek diş fırçası ve köpeklere uygun diş macunu.
  • Yavru köpek için güvenli oyuncaklar.
  • Biyolojik olarak çözünebilen dışkı poşetleri
  • Seyahat ederken yavru köpeğin malzemelerini koyabileceğiniz seyahat çantası.
  • Evcil hayvanlara uygun ev temizleyicisi (Tabii evde tuvalet kazası yaşamayacak ilk yavru köpek ebeveyni değilseniz. Öyleyse de tebrikler!)

Yavru Köpek Maması

Yavru köpeklerin, yetişkin köpeklere göre farklı beslenme ve enerji gereksinimleri vardır. Yavru köpek gelişimini ve büyümesini desteklemek için özel olarak formüle edilmiş bir yüksek kaliteli yavru köpek maması tercih edin. Doğru mama miktarı yaş, kilo ve ırk gibi etkenlere bağlıdır. Yavru köpeğinize ne kadar ve ne sıklıkta mama vereceğiniz konusunda veteriner hekiminize danışmak iyi bir fikirdir.

Bazı küçük ırkların, yeterli besinleri almalarını sağlamak için yavruyken istedikleri kadar yemelerine izin vermek en iyisidir. Minik ve küçük köpekler, fiziksel olgunluğa daha büyük ırklara göre daha hızlı erişir ve 9 ila 12 aylıkken yetişkin köpek mamasına ve yetişkin yaşa uygun miktarlara geçiş yapılabilir.

Daha büyük ırkların fiziksel olgunluğa erişmesi tam iki yıl sürebilir ve küçük ırklara göre farklı beslenme ihtiyaçları vardır. Büyük ırklara özel olarak formüle edilmiş yavru köpek mamasıyla beslenmelidir. Büyümekte olan büyük ırk köpeğinize yetişkin köpek maması vermeye başlamanız için en iyi zamanı veteriner hekiminizle görüşün. Mide şişkinliği gibi komplikasyonları önlemek için her gün kontrollü porsiyonlar şeklinde birkaç öğün yemelere gerekir. Daha büyük ırktaki yavru köpeğiniz için düzenli bir besleme programı şu şekilde olabilir:

  • Altı ila on iki haftalık: günde dört öğün.
  • Üç ila altı aylık: günde üç öğün.
  • Altı ay ve sonrası: günde iki öğün.

Eğitim ve Sosyalleşme

Arkada diğer yavru köpeklerle çimde tuvaletini yapan kahverengi Avustralya Çoban yavru köpeği

Evde eğitime hemen başlamanız iyi olur. RSPCA, köpeklerin kendi yatağını ve çevresini kirletmekten kaçınmaya çalışacak, sezgisel olarak temiz köpekler olduğunu açıklamaktadır. Tuvalet eğitimi sırasında küçük bir alana veya kafese koymak yardımcı olabilir. Genç yavru köpeklerin, genelde her birkaç saatte bir mesanesini boşaltma ihtiyacı duyduklarını aklınızda bulundurarak bir rutin oluşturun. Yavru köpeğiniz doğru yere başarılı bir şekilde tuvaletini yaptığında onu bol bol takdir edin veya bir ödül vererek ödüllendirin.

Hem evde eğitim yaparken hem de doğru davranış kurallarını belirlerken yavru köpeğinize karşı sabırlı olmak ve doğru davranışlarla mutlu ilişkilendirmeler yapmak için olumlu pekiştirmeyi kullanın. İstenmeyen davranışları önlemek için genelde onu yönlendirebilecek durumlardan kaçınmak en iyisidir. Örneğin yavru köpeğinize ayakkabı, çorap veya çiğnemesinin yasak olduğu şeyler vermeyin.Yavru köpeğinize asla vurmayın ya da bağırmayın. Bu onların yalnızca korkmasına ve endişeli ve kafası karışık hissetmesine yol açar. Olumsuz bir davranışta bulunduğunda onları olumlu b ir şeye yönlendirmeye çalışın. Örneğin, çiğnememesi gereken bir şey çiğniyorsa onu oyuncaklarından birine yönlendirin. Mümkün olan en kısa sürede yavru köpek sınıflarına kaydolmalısınız. Yavru köpek sınıfları hem yönetilen bir ortamda sosyalleşme ve öğrenme için değerli fırsatlar sunar hem de yavru köpeğinizi doğru şekilde eğitmek için beceriler kazanmanıza olanak sağlar.

Doğru sosyalleşme, yavru köpeğinizin iyi huylu bir köpek olarak yetişmesi için çok önemlidir. Onları birçok yeni insan, yer, manzara, ses, koku ve deneyimlerle mümkün olduğunca çok tanıştırarak hemen sosyalleşmeye başlamasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca diğer evcil hayvanlarla etkileşim kurması için ona birçok fırsat sağlamalısınız ancak köpeğinizin güvende kalması için yavru köpek arkadaşlarının da aşılı olduğundan ve veteriner hekim kontrollerinden geçtiğinden emin olun.

Yavru Köpeğinizin Sağlığı

Yeni bir yavru köpek sahiplendikten sonra yapılacak ilk işlerden biri, veteriner hekimle bir sağlık kontrolü planlamaktır. Tanıdığınız bir veteriner hekim yoksa etrafınızdakilere danışın. Aileniz, arkadaşlarınız ve iş arkadaşlarınız size birçok öneride bulunabilir.

Veteriner hekiminiz, ilk randevuda yavru köpeğinizde herhangi bir sağlık sorunu veya parazit olup olmadığını kontrol eder ve pire, kene ve kurt gibi parazitleri kontrol etmek için muhtemelen bir program önerirler. Veteriner hekiminiz bir aşı takvimi de belirler ve kısırlaştırma işlemini ne zaman yapmanız gerektiği konusunda tavsiyede bulunur. Kısırlaştırma, köpeğinizin yaşı ilerledikçe sağlık ve davranış ile ilgili sorunların riskini azaltmaya da yardımcı olabilir.

Tüm yavru köpek aşıları yapılmadıkça aşı geçmişini bilmediğiniz köpeklerden ve köpek parkı ile herkese açık bahçeler gibi köpeklerin sık sık bulunduğu yerlerden kaçının.

Veteriner hekiminiz, hangi tür veya ne kadar mama vermeniz gerektiği gibi yavru köpek bakımınızla ilgili her türlü sorunuza ve endişelerinize yanıt verebilir. Veteriner hekiminiz veya yardımcısı diş fırçalama ve tırnak kesme gibi yavru köpek bakımıyla ilgili tavsiyelerde bulunabilir ve hatta bunların doğru şekilde nasıl yapılacağını gösterebilir.

Veteriner hekime gittiğinizde yavru köpeğinizin 6. ay veteriner hekim ziyaretini planlayabilirsiniz. Veteriner hekim, bu ziyarette sağlık açısından her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için yavru köpeğinizin büyümesini ve ilerlemesini kontrol edecektir. Yavru köpekler cinsel olgunluğa eriştiğinde evcil hayvan ebeveynleri için zorlu bir dönem olabilecek ergenlik dönemine nasıl hazırlanmanız gerektiğine yönelik ipuçları vermeye de başlayabilirler. Bu ziyaret, yavru köpeğinizin yetişkinliğe geçerken nelerle karşılaşabileceğiniz hakkında konuşmak için de iyi bir fırsattır.

Yavru Köpekle Oyun

Eğitim ve genel sağlık dışında, yavru köpekler ilgi ve egzersiz ister. İyi haberse egzersiz için her zaman evin etrafında dolaşmak, mahallede yürüyüşe çıkmak ya da köpek parkına gitmek zorunda değilsiniz. Yavru köpeğinizle oynamak, onun sağlıklı kalması için yeterli bir egzersizdir ve ikinizin arasında bir bağ kurulmasını sağlar. Yakalama, ip çekme ve saklambaç gibi oyunlar, biriken enerjisini atmasına yardımcı olabilecek ve evde oynayabileceğiniz oyunlardır. Yavru köpeğinizi yürüyüşe ve koşması için arka bahçeye çıkarmanın yanı sıra her gün onunla 30 ila 60 dakika oynayın.

Kişisel Bakım

Birkaç haftada bir tıraşa ihtiyaç duymayan köpeklerin bile biraz bakıma ihtiyacı vardır. Yavru köpeğiniz hâlâ küçükken bakım yapmaya başlarsanız bu, ikiniz için de daha kolay olacaktır. Bakım işlemleri tüylerini kesmek ve taramak, dişlerini fırçalamak, tırnaklarını kesmek ve banyo yaptırmaktır. Tüylerinin kesilmesi için bir uzmandan yardım olabilir veya tırnaklarını kesmesi için veteriner hekime gidebilirsiniz. Ancak onun tüylerini tararken ve düzeltirken köpeğinizin sabit durmaya alıştırmanız iyi olur. Tüylerinde fırçayı hissetmeye alışmasını sağlayın. Bu, özellikle tüyleri çok dökülen veya karışan köpekler için gereklidir. Köpeğinizi yıkamak başlı başına bir iş olabilir, bu yüzden birçok havluyla (veya ıslanmasından korkmadığınız kıyafetlerle) hazır olun ve köpeğinizi suya ve şampuana yavaş yavaş alıştırın. Daha rahat olmayan başladığında köpeğinizi yıkamak daha kolay olacaktır. Son olarak, evcil hayvan sahipleri için köpeklerinin dişlerini fırçalamak tuhaf görünebilir ancak köpeğinizin ağzını korumak için büyük bir yarar sağlar. Yavru köpeğinizin dişlerini fırçalamanıza alışmasını sağlamak için birkaç ipucunu burada bulabilirsiniz.

Bir yavru köpek yetiştirmek kolay bir görev değildir ancak hayatı boyunca devam edecek derin bir bağ geliştireceğiniz, ödüllerle dolu bir maceradır. Çok fazla sabır ve biraz ekstra bir çabayla, deli dolu yavru köpeğiniz, gelişim sürecini harcanan emeğe değmesi için elinden geleni yapacak eğlenceli ve sevgi dolu bir arkadaşa dönüştürecektir.

Yazarın Biyografisi

Jean Marie Bauhaus Yazarın Fotoğrafı

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus Tulsa, Oklahoma'da yaşayan bir kurgu yazarı ve serbest yazardır. Çevresinde sürekli tüylü yavruların olduğu ev ofisinde evcil hayvanlar ve evcil hayvan sağlığıyla ilgili sık sık yazılar yazıyor.


İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ve Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

İlgili Yazılar

  • Tasma ve tasma kayışı ile tanışma

    Dogs running Hangi tip tasma? Yavru köpeğinizin ilk tasması kesinlikle zincir ya da metal boğma bir tasma değil, tokalı bir tasma olmalıdır.
  • Ergen yavru köpekler güçlük oluşturabilir

    Korkunç ergen' sendromunun yalnızca insanlara ait olduğunu düşünüyorsanız, tekrar düşünün! Yavru köpekler yaklaşık altı aylık olduklarında ergenliğe ulaşırlar ve sınırları test etmeleri, bağısızlıklarını savunmaları nedeniyle, bu dönemde sıklıkla oldukça inatçı olacaktır.
  • Ayrılık

    Evde tek başına kalması bir seçenek değildir. Süresi ne olursa olsun, yavru köpeğinizi asla tek başına bırakmamalısınız. RSPCA'ya göre, bir milyondan fazla köpek evde tek başına kaldığında endişelenmekte, gürültücü ve zarar verici olmakta, sıklıkla evi kirletmektedir.
  • Aşısını yaptıramayacağınız sağlık sorunları

    Dogs running Elbette ki, aşı uygulanmış bir yavru köpek dahi, bazen sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir. Karşı karşıya kalabileceğiniz bazı sorunları burada bulacaksınız: Çoğu durumda, ishal yalnızca geçici bir rahatsızlıktır.

İlgili ürünler