Yenidoğan Yavru Köpek Bakımı: Bilmeniz Gereken 5 Nokta

Yayımlayan :
dk okuma süresi

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Yenidoğan köpek yavrularından daha tatlı çok az şey olsa da tüm bu yepyeni canlı hayatlara bakım sağlama düşüncesi göz korkutucu olabilir. Ama endişelenmeyin. Sağlıklı ve mutlu yavrular büyütmek için bilmeniz gerekenlerin yer aldığı bu yenidoğan yavru köpek bakım rehberini inceleyin.

1. Temiz Bir Ortam

Bir sepette birbirine sarılmış uyuyan, yenidoğan Spitz Pomeranian yavru köpekler.Yenidoğan köpekler, ilk birkaç haftalarını içinde doğdukları kafeste veya kutuda geçirirler; bu nedenle doğumları için hazırlanırken iyi bir seçim yapmak önemlidir. Burada, annenin yavru köpeklerini ezmeden, rahat bir şekilde uzanmasına ve gerinmesine yetecek alan olmalıdır ve yavru köpekler içeride dururken anne köpek, özgür bir şekilde girip çıkabilmelidir. Ayrıca örtülerini her gün değiştirebilmeniz için erişmesi de kolay olmalıdır.

Bu ilk günlerde anne, yavru köpeklerinin pisliklerini temizler ancak yavru sayısı çoksa yardıma ihtiyacı olabilir. İkinci haftanın sonu veya üçüncü haftanın başında, yavru köpekler gözlerini açarak hareketlenmeye başlarlar. Etrafta sendelemeye başladıklarında, onları oyun oynayabilecekleri daha geniş bir kafese alabilirsiniz ve tuvalet temizliği konusunda da gözünüzü açık tutmalısınız.

2. Sıcaklık

Kennel Club'a göre, yavru köpekler üç ila dört haftalık oluncaya kadar vücut sıcaklıklarını kendilerini düzenleyemezler; bu nedenle biraz yardıma ihtiyaçları olabilir. Yavru köpekler ısınmak için birbirlerine ve annelerine sokulsa da ilk bir ay boyunca ısıtıcı lamba veya ısıtma pedleri kullanmak en iyisi olacaktır.

Isıtıcı lamba, annenin veya yavrularının yanma riskini önlemek için kutudan yeterince yüksek bir yere yerleştirilmelidir ve çok sıcakladıkların yavru köpeklerin emekleyebileceği daha serin bir alan bulunmalıdır. Kennel Club, ilk başka kutudaki sıcaklığın 29 °C ila 32 °C'de tutulmasını önerir. Kutu nihayetinde oda sıcaklığına gelinceye kadar, her hafta sıcaklığı kademeli olarak düşürün.

3. Bakım ve Besleme

İlk birkaç hafta boyunca yavru köpekler, besin ihtiyaçlarını yalnızca anneden karşılarlar. Kennel Club, emzirme süreci annenin enerjisinin büyük kısmını tükettiği için bu süre boyunca annenin daha az hareketli olmasına rağmen günlük kalori ihtiyacının normalde daha fazla olacağını belirtiyor. Hem annenin hem de yavruların emzirme dönemi boyunca yeterli beslenmeyi aldığından emin olmak için annenin gün boyunca kaliteli köpek mamasından birkaç öğün yemesi gerekir. Veteriner hekiminiz, emziren anne köpeğinize vereceğiniz mamanın türü ve miktarı konusunda öneride bulunabilir.

Bu süre boyunca yavru köpeklerin kilosunu izlemek önemlidir. Yavru köpeklerden birinin az beslendiğini fark ederseniz emzirme zamanı geldiğinde onları izlemeniz ve daha küçük yavruların beslenme için en dolu meme uçlarına geçmesini sağlamanız gerekebilir. Sık sık ağlayan veya inleyen yavru köpekler aç olabilir ve emzirme sırasında daha fazla dikkat edilmesi gerekebilir.

Buna rağmen daha küçük yavrularda sağlıklı büyüme veya kilo alma işaretleri görmezseniz veteriner hekiminizle konuşun. Durumu devralmanız ve onları biberonla beslemeniz gerekebilir. PDSA, ayrıca annede mastit adı verilen ve süt üretimini engelleyebilecek meme bezleri iltihabı belirtileri olup olmadığını izlemenin de önemli olduğunu belirtiyor. Kırmızı ve şiş meme uçları ve emzirme isteksizliği mastit belirtilerinden bazılarıdır. Hatta böyle bir durumda anne, beslenmeye çalıştıklarında yavru köpeklere vurabilir. Bu işaretleri fark ederseniz hemen veteriner hekiminizle iletişime geçin.

Dördüncü veya beşinci haftada, yavru köpeklerin dişleri çıkmaya ve annenin süt üretimi azaldığından sızlanma süreci başlar. Yavru köpeklerin annenin mamasının tadına bakmaya başladığını fark ettiğinizde onlara kendi yavru köpek mamalarını vermeye başlamanın zamanı gelmiştir. Başlangıçta, yeni ve küçük dişleri için yumuşatmak amacıyla mama tanelerini biraz ılık suya batırabilirsiniz.

4. Sağlık

Küçük yavru köpekler, hastalığa ve enfeksiyona açıktır; bu yüzden onları yakından takip etmeniz gerekir. Yenidoğan yavru köpek bakımına, enfeksiyon veya sağlıkla ilgili bir sorunun belirtilerine bakmak için düzenli incelemeler de dahil olmalıdır. Kusma, ishal veya ayakta durmayan ya da beslenmeyen yavru köpek gibi anormal durumları veteriner hekiminize bildirin.

Blue Cross, küçük yavru köpeklerin pirelere ve diğer parazitlere karşı özellikle savunmanız olduğunu söylüyor; bu nedenle uygun parazit kontrolü için veteriner hekiminizle konuşun. Anne sütünden aldıkları antikorlar, ilk haftalarda hastalıktan korunmalarına yardımcı olsa da bu antikorlar, altı ila sekizin haftalarda yavaş yavaş azalır ve bu dönemde ilk aşılarını olmaları gerekir. Ellerinizde olabilecek zararlı bakterilerden hasta olmaları riskini azaltmaya yardımcı olmak için, yavru köpeklere dokunmadan önce sizin, aile üyelerinizin ve ziyaretçilerin ellerini güzelce yıkadığınızdan emin olun. Dışarıdan içeriye zararlı bakterilerin ve virüslerin gelmesini önlemeye yardımcı olmak için evde ayakkabı giyilmemesi veya en azından yalnızca temiz/galoşlu ayakkabılar giyilmesi de iyi bir fikirdir.

Annelerinden süt emen yenidoğan köpekler.

5. Sosyalleşme

Dördüncü haftada yavru köpekler, insanlarla ve diğer köpeklerle sosyalleşmeye başlamaya hazır olurlar. PDSA'ya göre, yavru köpeklerin iyi huylu, mutlu köpekler olması için yaşadıkları dünyayı öğrenmeleri gerektiği dört ila on ikinci haftalar kritik bir aralıktır. Yeterince sosyalleşmeyen yavru köpekler, davranışsal sorunları olabilecek kaygılı köpekler olma eğilimi gösterirler. Yavru köpeklere kendiniz bakmayı ya da sahiplendirmeyi düşünmeniz fark etmeksizin, onlara sarılmak ve onlarla oyun oynamak, keşfetmelerine ve oynamalarına izin vermek ve onlara mümkün olduğunca fazla yeni deneyim yaşatmak önemlidir.

Yenidoğan yavru köpekler çok fazla iş gerektirir ancak bu ilk birkaç hafta göz açıp kapayıncaya kadar geçer. Yavru köpeklerinizi sahiplendirecekseniz çoğunlukla acı tatlı hisler bırakan veda zamanı bir anda gelecek. Yavru köpekler sizdeyken bunun tadını çıkarın ve veda zamanı geldiğinde, onlara mümkün olan en iyi başlangıcı sağladığınızı bilmenin memnuniyetini yaşayın.

Yazarın Biyografisi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus, yazılarını kucağındaki tüylü bebekleriyle Tulsa, Oklahoma'dan yazan bir evcil hayvan annesi, evcil hayvan blogu ve roman yazarıdır.

 

İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

 

İlgili Yazılar

  • Tasma ve tasma kayışı ile tanışma

    Dogs running Hangi tip tasma? Yavru köpeğinizin ilk tasması kesinlikle zincir ya da metal boğma bir tasma değil, tokalı bir tasma olmalıdır.
  • Ergen yavru köpekler güçlük oluşturabilir

    Korkunç ergen' sendromunun yalnızca insanlara ait olduğunu düşünüyorsanız, tekrar düşünün! Yavru köpekler yaklaşık altı aylık olduklarında ergenliğe ulaşırlar ve sınırları test etmeleri, bağısızlıklarını savunmaları nedeniyle, bu dönemde sıklıkla oldukça inatçı olacaktır.
  • Ayrılık

    Evde tek başına kalması bir seçenek değildir. Süresi ne olursa olsun, yavru köpeğinizi asla tek başına bırakmamalısınız. RSPCA'ya göre, bir milyondan fazla köpek evde tek başına kaldığında endişelenmekte, gürültücü ve zarar verici olmakta, sıklıkla evi kirletmektedir.
  • Aşısını yaptıramayacağınız sağlık sorunları

    Dogs running Elbette ki, aşı uygulanmış bir yavru köpek dahi, bazen sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir. Karşı karşıya kalabileceğiniz bazı sorunları burada bulacaksınız: Çoğu durumda, ishal yalnızca geçici bir rahatsızlıktır.

İlgili ürünler