
Sanal Veteriner Hekim Ziyaretleri: Bilmeniz Gerekenler
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Hekiminizle bir tele-muayene yaptıktan sonra, evcil hayvanlar için de sanal veteriner hekim ziyaretleri olup olmadığını merak etmiş olabilirsiniz. Evet, var! Önemli olan, sanal bir ziyaretin yeterli olup olmayacağını veya yerel veteriner hekiminizin muayenehanesine gitmeniz gerekip gerekmediğini belirlemektir.
Bir veterinerle çevrimiçi görüşmenin ne zaman en iyisi olacağını, nelerle karşılaşacağınızı ve nasıl hazırlanacağınızı öğrenmek için bu rehberden yararlanabilirsiniz.
Neler Olması Beklenir?
Tele-muayene veteriner hekim ziyaretini gerçekleştirmek için sanal araçlar kullanılır. Bağlantı kurmak için çok farklı seçenekler mevcuttur. Bunlardan en yaygın olanları veteriner hekiminizin ekibine doğrudan mesaj göndermenizi ya da yüz yüze görüşme yerine bir video konferans randevusu planlamanızı sağlayan uygulamalardır.
Doğrudan mesajlaşma, adından anlaşıldığı kadar kolaydır. Bu özellik, evcil hayvan sahiplerinin anlık mesajlaşmayla çevrimiçi olarak ya da incelenmek üzere önceden kaydedilmiş videoları veya fotoğrafları yükleyerek veteriner hekime konuşmalarını sağlar. Sanal veteriner hekim randevuları çok da basittir! Evcil hayvan sahipleri, video konferans yoluyla gerçekleştirilecek randevular planlayabilir. Bu randevular için belirli bir zaman aralığı yoktur. Bazıları yalnızca beş dakika sürerken bazıları bir saat kadar sürebilir. Randevu zamanı, yüz yüze yapılan ziyaretler gibi ihtiyaca bağlı olarak belirlenir.
Ancak ofis randevuları ile sanal randevular arasında bazı farklar vardır. En bariz olanı, evcil hayvanınızın "uygulamalı" bir deneyim yaşamayacağıdır. Veteriner hekiminiz, evcil hayvanınızın kilosunu ölçemez veya onu fiziksel olarak muayene edemez. Veteriner hekim yalnızca sizin belirtilere yönelik açıklamanızı dinleyebilir ve video kameradan görebildiği kadarıyla görsel bir muayene yapabilir.
Kansas'ta Veteriner Hekim ve CatPet.club danışman veteriner hekim olan Claudine Sievert, "Çevrimiçi ziyaret, veteriner hekimin tam bir fiziksel muayene yapamayacağı anlamına geliyor. Veteriner hekim, mukozanın (veya diş etinin/dudakların iç kısmının) rengini göremez, hayvan üzerinde elle muayene yapamaz veya akciğerlerini dinleyemez. Evcil hayvan sahibinin nihai bir teşhis istediği durumlarda bu, zorlayıcı olabilir. Çevrimiçi ziyaretlerin çoğu zaman size evcil hayvanınızın durumuyla ilgili bir öneri sağlayabilmesinin ancak nihai tanı konulmamasının nedeni budur" diye açıklıyor. Bu, veteriner hekimin evcil hayvanınızın ciğerlerini veya kalbini dinlemek için stetoskop kullanamayacağı ve tarif ettiğiniz şişkinliği hissedemeyeceği anlamına gelir. Ayrıca hayvanınıza ilaç veremezler veya aşı yapamazlar.
Ne Tür Ziyaretler Bu Niteliğe Sahiptir?
Evcil hayvanınızın sanal olarak muayene edilmesini istiyorsanız hangi tür ziyaretlerin, sanal veteriner hekim ziyareti için nitelikli olduğunu merak edebilirsiniz.
Nitelikli Randevular
Evcil hayvan sahipleri, kontroller veya takip randevuları için veteriner hekimleriyle sanal olarak buluşmayı tercih edebilir.
Sievert, "Evcil hayvanlarıyla ilgili bir sorun yaşayan evcil hayvan sahipleri tavsiye veya ikinci bir görüş arıyor olabilir. Veteriner hekim beslenme, üreme, tedaviler, cerrahi prosedürler, aşı protokolleri, harici ve dahili parazit önleme ve diğer konularda tavsiyelerde bulunabilir. Veteriner hekim, klinik belirtiler ve olası sağlık koşullarıyla ilgili fikirlerini de belirtebilir" diye açıklıyor.
Hâlâ ihtiyaçlarınızın sanal veteriner hekim ziyareti için geçerli olup olmadığından emin değil misiniz? Çoğunlukla veteriner hekiminiz veya personelleri, sanal mı yoksa yüz yüze randevu mu gerekli olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir. Bazı veteriner hekim muayenehaneleri, telefonla tarama ister veya gerçek bir sanal randevu planlamadan önce personelle konuşabileceğiniz ve fotoğraflar yükleyebileceğiniz bir uygulama kullanabilir.
Sievert ayrıca "Veteriner hekim, çevrimiçi görüşmede durumun çok kritik olduğunu düşünürse evcil hayvan sahibinin acil veteriner hekim kliniğine gitmesini önerir" diye ekliyor.
Ne Zaman Acil Müdahale Gerekir?
Bir tercih yapma konusunda kendiniz de karar verseniz, veteriner hekiminizle yaptığınız görüşmeye de dayansa bazı ziyaretler acil müdahale gerektirir ve derhal acil kliniğe gitmeniz gerekir.
Sievert, aşağıdaki durumlarda acil tedaviye başvurulması gerektiğini belirtmektedir:
10 dakikadan uzun süren kanama
İç kanamaya yol açabilecek araba kazaları
Herhangi bir nöbet
Hamile köpeklerde zor veya çok uzun süren doğum
Karnın veya midenin şişmesi
Zehirlenme belirtisi olabilecek arka arkaya kusma
Normal olmayan, ağır veya zor nefes alıp verme
Bu listede tüm olası acil durumlar yer almamaktadır. Evcil hayvanınızın acil müdahaleye ihtiyacı olduğunu düşünürseniz her zaman tedbirli davranıp tedaviye başvurun. Kesinlikle emin değilseniz yapabileceğiniz en kolay şey, bölgenizdeki veteriner hekimi veya mesai saatleri dışındaysa bir acil durum veteriner hekimini aramaktır. Sanal bir veteriner hekim ziyareti kadar kapsamlı olmasa da telefonda evcil hayvanınızın semptomlarını açıklamak, veteriner hekiminizin durumun ne olduğunu hızlıca anlamasını ve sanal ziyaret, klinik ziyareti ya da acil servis ziyaretinden hangisinin gerekli olduğunu belirlemesini sağlar. Acil durumlarda bu çağrı, hayvan hastanesinin evcil hayvanınızla birlikte gelmek üzere olduğunu öğrenmesini sağlar. Böylece ona mümkün olan en hızlı şekilde yardımcı olabilmek için hazırlıklı olurlar. Bazen bu haberdar olma durumu, yaşam ve ölüm arasındaki çizgidir.
Veteriner Hekimler Sanal Olarak İlaç Reçete Edebilir mi?
Evet! Sievert, sanal bir ziyaretten sonra ilaç reçete edilebileceğini ve çoğu reçeteli ilacı evinize gönderebilecek olan çevrimiçi bir eczaneye bile gönderilebileceğini onaylıyor. Örneğin, evcil hayvanınızın pire ve kene ilaçlarına ihtiyacınız olursa bunu sanal bir randevuda talep edebilir ve ilaçları alabilirsiniz. Evcil hayvanınız için bir veteriner hekime ve ilaçlara erişiminiz olması, özellikle sosyal mesafe dönemlerinde çok yardımcı olmakla birlikte her zaman pratiktir.
Ancak tüm ilaçlar, sanal veteriner hekim randevusuyla reçete edilemez. Sievert, "Söz konusu sakinleştiriciler, kalp ilaçları, bağışıklık sistemini baskılayan tedaviler ve hormonlar olduğunda veteriner hekimin, reçete yazmadan önce ayrıntılı bir klinik muayene ve kan testi yapması gerekir" diye açıklıyor.
Veteriner Hekimle Çevrimiçi Görüşmeye Hazırlanma
Çevrimiçi bir görüşmeye hazırlanmak, randevunuzdan en iyi şekilde faydalanmanıza yardımcı olur. Veteriner hekiminiz, özellikle de yardım isteme nedeninizle ve evcil hayvanınızın genel davranışları, hareketleri ve görünümü ile ilgili olarak, size yanıtlamanız gereken sorular sorar.
Hazır olmak için bilgisayar, tablet ya da telefon, hangi cihazı kullanıyorsanız bunun, veteriner hekiminizin kullandığı konferans aracına bağlanabildiğinden emin olun. Ses ve görüntü özelliklerini test etmek için öncesinde, bir arkadaşınızla veya aile üyesiyle video konferans denemesi yapmak isteyebilirsiniz. Bulunduğunuz alanın iyi aydınlatıldığından ve sessiz olduğundan, evcil hayvanınızı kameranın önünde tutarken telefonunuzu destekli bir yerde tuttuğunuzdan emin olun.
Sievert, bağlantı kurmadan önce evcil hayvan sahiplerinin şu soruların yanıtlarını düşünmelerini önerir:
Evcil hayvanın ırkı, yaşı ve cinsiyeti nedir? Bu bilgiler, veteriner hekiminizin dosyalarında olabilirr ancak onlara erişmekte sorun yaşaması ihtimaline karşılık bunların yanıtlarını vermeniz gerekebilir.
Şu anda aşılar, kurtlardan kurtulma ve kene önleme konusunda ne yapıyorsunuz?
Şu anda size endişe veren klinik belirtiler neler?
Tedavi aramaya başlamanız neden olan sorun neydi?
Evcil hayvanınızı ilk önce başka bir veteriner hekim muayene ettiyse ilk tanısı neydi? İkinci bir görüş arıyor olmanız durumunda, ilk tedavi neydi?
- Veteriner hekime yardımcı olabilecek ilgili fotoğraflar veya videolar bulunuyor mu?
Veteriner hekiminizle yapacağınız sanal görüşmeler, bir veterinerler çevrimiçi konuşmak istemeniz durumunda oldukça pratiktir. Ancak bu şekilde hizmet alabilmek için önceden tanışmış olmanız gerektiğini unutmayın. Ayrıca, bulunduğunuz konuma bağlı olarak sanal veteriner hekim yönergeleri farklı olabilir. Bu nedenle, önceden araştırmanızda fayda vardır.
Yazarın Biyografisi

Erin Ollila
Erin Ollila, kelimelerin gücüne ve bir mesajın, hedef kitlesini nasıl bilgilendirebileceğine ve hatta dönüştürebileceğine inanıyor. Röportajlar, başkası adına yazılanlar, blog gönderileri ve yaratıcı kurgu dışı eserler içeren yazıları internette ve basılı olarak bulunabilir. Erin, SEO ve sosyal medyadaki her şeyle ilgileniyor. Fairfield Üniversitesi, Yaratıcı Yazarlık bölümünden M.F.A. ile mezun oldu. Ona Instagram'daki @ErinOllila hesabından ulaşın veya http://erinollila.com. adresinden hakkında daha çok bilgi edinin.