Kısırlaştırmanın evcil hayvanınızı değiştireceğinden mi endişeleniyorsunuz?
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
İnsanların, kedileri ve köpekleri kısırlaştırmaktan bahsettiğinde, evcil hayvan ebeveynlerini endişelendiren birçok şey olduğunu duyabilirsiniz. Kedi ve köpeklerde kısırlaştırma işleminin davranışlarda değişikliğe, şişmanlamaya, tüylerde değişime ve hatta idrar kaçırmaya bile yol açabileceğini duymuşsunuzdur. Şimdi bunları inceleyelim ve bunların gerçekten sorun olup olmadığını görelim.
Davranış
Kocaman, kısırlaştırılmamış boxer köpeği ile muayene odama giren bir müşterim vardı. Köpek alt bölgelerimi kokladı, odamın her yerine idrarını yaptı ve tamamen kontrol edilemez bir durumdaydı. Ona kısırlaştırmayı hiç düşünüp düşünmediğini sordum ve "Ah, onun karakterinin değişmesini istemiyorum" dedi. Peki, ne tür davranış değişiklikleri görebiliriz?
Erkek ya da dişi kediler ve köpekler, kısırlaştırmadan sonra daha az agresif olurlar.
Özellikle erkek hayvanların, bir eş arayışı için uzaklara gitme olasılığı çok daha az olur. Bu aynı zamanda yaralanma veya özellikle kediler söz konusu olduğunda, hastalık yayma olasılıklarının daha düşük olduğu anlamına gelir.
Kısırlaştırılmayan erkek kediler ve köpekler, bölgelerini işaretlemek için birçok yere idrar yapacaklardır. Sizin veya başkalarının evinde, bunu yapmasını istemezsiniz.
Bu davranış değişikliklerini hoş karşılayacağınızı düşünüyorum!
Kilo alma ve obezite
Kısırlaştırmadan sonra hormon düzeyindeki değişiklikler, metabolizmanın biraz yavaşlamasına neden olur. Bu, vücutlarının daha az kalori yakacağı anlamına geldiğinden, dikkatli olmazsak eğer evcil hayvanlarımız gerçekten de kilo alabilir. FAKAT iyi haber, bu konuda endişelenmenize gerek yoktur. Bunu önlemek üzere bir kaç ipucunu burada bulabilirsiniz.
Düzenli kilo kontrolleri. Kısırlaştırma operasyonu, genellikle 4-6 aylıkken yapılır. Evcil hayvanlarınız büyürken, düzenli olarak, kilolarını ölçmek gerekir. Böylece büyümelerini takip edebilirsiniz ve veteriner hekiminiz de sağlıklı ve normal kilolarında olduklarından emin olabilir. Kısırlaştırmadan önce ideal kilolarında olduklarını bilmek, bir adım önde olmanızı sağlar.
Evcil hayvanınız hala büyüme dönemindeyse, kısırlaştırma işleminden sonra kilo alacağını unutmayın. Veteriner hekiminizden vücut kondisyon skorunu (BCS) nasıl kontrol edeceğinizi göstermesini isteyin. Bu, kilo almalarının sağlıklı olup olmadığını görmenize yardımcı olacaktır.
Mamalarını değiştirmeye hazır olun. Protein, vitamin ve mineral bakımından yetersiz beslenmeye yol açabileceği için porsiyonları küçültmek tehlikeli olabilir. Ayrıca evcil hayvanınızın aç hissetmesine, mama için yalvarmasına veya mama çalma davranışını sergilemesine neden olacaktır. Veteriner hekiminiz ile kısırlaştırılmış kedi ve köpek maması gibi daha düşük enerjili, daha lifli mamalar hakkında konuşun. Veteriner hekiminiz ile konuşmadan değişiklik yapmayın. Evcil hayvanınız büyüme çağındaysa, mamasını değiştirmek için yeterince büyüdüğünden emin olmanız gerekir.
Evcil hayvanınızın porsiyonunu daha küçük, daha sık öğünlere bölmek, gün içinde kendini tok hissetmesine yardımcı olabilir. Köpekler için 3-4 öğün, kediler için 6-8 öğün idealdir. Siz işteyken, zamanlayıcılı besleme makineleri size bu konuda yardımcı olabilir. Yaş mamalar, kuru mamalara göre daha fazla su içerdiğinden, evcil hayvanınızın daha tok hissetmesine yardımcı olabilir. Yaş mamaları deneyin veya kuru mamalarına su ekleyince yiyip yemediklerini kontrol edin. Bu, onları tok tutmaya yardımcı olabilir.
Kürk ve tüy değişiklikleri
Bazı evcil hayvan ebeveynleri, bu konuda gerçekten endişeleniyorlar. Kısırlaştırmadan sonra kürkün değişmesi, aslında çok nadir görülür. Özellikle bazı spanyel ırkların tüylerinin daha kabarık olduğu görülür. Siyam gibi açık renkli kedilerde, operasyon için kesilen bölgede yama şeklinde daha koyu renkli tüyler çıkabilir. Bu değişiklikler nadirdir. Yalnızca estetik açıdan fark oluşturur ve hiçbir kedi ya da köpek için bir sorun teşkil etmez.
İdrar kaçırma
Dişi hormonları, köpeklerde idrar kesesinin güçlü olmasını ve düzgün çalışmasını sağlar. Kısırlaştırma işleminde hormonlar alındığında, ilerleyen dönemlerde bazen idrar kaçırma durumuyla karşılaşabiliriz. Bu durum genelde köpekler uyurken veya pozisyon değiştirirken idrar sızıntısı olarak görülür. Yalnızca dişi köpeklerin %5'ini etkiler ve daha büyük, kilolu ya da yaşlı hayvanlarda risk daha fazladır. Bunu önlemeye yardımcı olan ilaçlar vardır ve kısırlaştırmanın kanser riskini azaltmasının hala buna değdiğini düşünüyorum.
Bir veteriner hekim olmanın yanı sıra bir evcil hayvan ebeveyni olarak, kısırlaştırmanın sağlık avantajlarının, küçük endişelerden çok daha fazla olduğunu düşünüyorum. Köpek ve kedilerin kısırlaştırılmasıyla ilgili makalelerimizde bu sağlık faydalarıyla ilgili daha fazla bilgi alabilirsiniz.