Yavru veya Yetişkin Köpeğinizi Neden ve Ne Zaman Kısırlaştırmalısınız?

Yayımlayan : Emma Milne
dk okuma süresi

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Veteriner hekimlerin en çok duyduğu sorulardan bazıları, kısırlaştırmayla ilgilidir. Kullanılan kelimelerle ilgili bazı karışıklıklar var, o yüzden öncelikle bunu ele alalım. Kastrasyon, erkek köpekler, döllenmeyi önlemek ise dişi köpekler için kullanılırken, kısırlaştırma, ikisini de kapsar. Genelde insanlar, "köpeğimi ne zaman kısırlaştırmalıyım?" ve "Kısırlaştırmanın faydaları var mı?" gibi sorular soruyor.

Yavru veya Yetişkin Köpeğinizi Kısırlaştırmanın Avantajları

Tüm operasyonlar az da olsa bir risk taşır, bu yüzden insanlar doğal olarak gerekli olmadığında evcil hayvanlarının ameliyat olmasından endişelenirler. Erkek hayvanların kısırlaştırılması testislerinin alınması anlamına gelirken, dişi hayvanların kısırlaştırılması ise genellikle yumurtalıkların ve veteriner hekimlerin tercihine göre bazen rahmin de alınmasını gerektirir. Bu operasyon karın bölgesinin kesilmesiyle veya laparoskopi olarak bilinen ufak bir kesi yoluyla yapılabilir. Böylece, üremenin yanında, hormonlar da ortadan kaldırılır. Bu yöntemlerden ikisi de evcil hayvan ebeveynine ve köpeklere avantajlar sağlar.

Kısırlaştırmanın avantajları cinsiyete göre farklılık gösterir. İlk önce dişileri inceleyelim. 

Dişi köpekleri kısırlaştırmanın en büyük avantajı, meme tümörlerinin önlenmesidir. Ne kadar erken kısırlaştırılırsa, bu risk o kadar düşük olur. Tüm dişi köpeklerde meme tümörleri oldukça agresif olabilir ve vücutta çok hızlı bir şekilde yayılabilir, bu yüzden hastalığı önlemek, tedaviden kesinlikle daha iyidir. Kısırlaştırma, aynı zamanda piyometra denilen rahim iltihabını da önler. Piyometra, hayati risk içerebilir ve piyometra durumunda her zaman kısırlaştırma yapılması gerekir. Bu operasyon hayvanın hasta olması ve rahmin genellikle çok şiş ve iltihaplı olması nedeniyle daha risklidir.

Peki ya erkek köpekler? Testosteron güçlü bir hormondur ve erkek köpeklerin birçok davranışının nedenidir. Rekabet etmek ve en önemli şeylerden biri olan çiftleşmek gibi davranışları tetikler. Tüm kısırlaştırılmamış erkek köpekler, zamanının çoğunu, dişi arayarak geçirir. Bu da onları kontrol etmenin zor olabileceği, kendi kendilerine dışarı çıkabilecekleri, yürüyüşlerde kaybolabilecekleri ve akıllarında daha acil konular olduğu için de sizi yok sayabilecekleri anlamına gelir.

Ayrıca istenmeyen yerlere idrar yapabilirler. Kısırlaştırılmış köpekler, söz dinlemeye daha duyarlı, daha az agresif ve evde daha sosyal bir varlık olduklarından, evcil hayvan ebeveyni olarak, sizin için daha avantajlıdır.

Ama kısırlaştırmanın erkek köpekler için de faydaları bulunur. Kastrasyon, testis kanserini, anüs çevresinde tümörleri ve yine arka bölgedeki fıtıkları önler. Tüm köpekler, ilerleyen yaşlarında daha büyük bir prostata sahip olmaya eğilimlidir ve bu da dışkılamayla ilgili sorunlara, rahatsızlığa neden olabilir. Kısırlaştırma bunun olmasını engeller.

Ancak köpeğinizi kısırlaştırma konusundaki son karar elbette her zaman sizindir. Veteriner hekiminiz, bu konuyla ilgili iyi bir tavsiye kaynağıdır. Bu kararı vermede, size yardımcı olabilecek makale bağlantılarını da burada bulabilirsiniz

Köpeğinizi ne zaman kısırlaştırmalısınız?

Bu konuyla ilgili çeşitli fikirler vardır. Bu yüzden prensipler konusunda veteriner hekiminiz ile görüşün ve köpeğinizin cinsiyetini, ırkını ve mizacını anlatın. Çoğunlukla erkek köpekler, 5 aylık civarında kısırlaştırılabilir ancak bazı istisnalar mevcuttur. Son derece ürkek bir köpeğiniz varsa, bazı davranış bilimciler, korkuyla ilgili sorunları önlemek için biraz olgunlaşmasını ve daha özgüvenli olmasını beklemeyi önerir. Ayrıca daha büyük ırk köpekler de erken kısırlaştırıldığında, bazı ortopedik sorunlar yaşayabilir. Bu yüzden bazı Veteriner hekimler, 9-12 aya kadar beklemeyi önerir.

Dişi köpekler için en uygun zaman ilk kızgınlık döneminden öncedir, yani genellikle 5-6 aylıkken yapılır. Bu da meme tümörleri riskini en aza indirebileceğiniz anlamına gelir. Ayrıca fark edilmeden girilen kızgınlık döneminde kolayca meydana gelebilecek, istenmeyen gebelikleri de önler. 

Son olarak…

Veteriner Hekim olarak, önerilerimi, her zaman kendi evcil hayvanlarım için de yapacağım şekilde veririm. İki güzel köpeğimi de 6 aylıkken kısırlaştırdım ve ebeveyni olduğum her köpeği de kısırlaştırırım. Bence avantajları, risklerinden çok daha fazla. Köpeklerimle on beş harika yıl geçirdim ve bilimsel çalışmalar da kısırlaştırılmış köpeklerin daha uzun süre yaşadığını gösteriyor. Köpekler gerçekten ailenin bir parçasıdır ve en yakın arkadaşlarınızla geçireceğiniz bu süreyi mümkün olduğunca uzatmak istiyorsanız, kesinlikle onları kısırlaştırmanızı öneririm.

Ayrıca kedileri kısırlaştırmanın faydaları, evcil hayvanınıza bu süreç boyunca nasıl yardımcı olabileceğiniz ve daha sonra da hangi değişikliklerle karşılaşabileceğinize dair başka makalelerimiz de var.

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Dr. Emma Milne, 1996 yılında veteriner hekim oldu. 12 yıl boyunca küçük hayvan hekimi olarak ve yedi yıl boyunca da klinik beslenme danışmanı olarak çalıştı. Hayvan refahı çalışmalarıyla tanınmaktadır ve evcil hayvanlar hakkında 10 kitap yazmış bir yazardır.

 

İlgili Yazılar

İlgili Ürünler